среда, 26.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:19
ИСХРАНА

Јапанска јабука – од Кине до Балкана

Нутритивно вредно воће богато витаминима и минералима, одлично је за јачање имунитета
четвртак, 09.01.2020. у 20:00
(Фотографије Пекселс)

„Каки јабука” или како се ово воће још зове „јапанска јабука” или „оријентални персимон” најшире је култивисана врста из рода Diospiros. Каки је једна од најстаријих култивисаних биљака, пореклом из Кине где се узгаја већ два миленијума.

„Каки јабука” се из Кине прво проширила на друге делове Азије, а у Јапану је достигла симбол националног воћа.

Помало је необично, али укусно воће меке влакнасте текстуре. Данас се гаји широм света, од Јужне Европе – Шпаније, Бугарске, Албаније, Србије, до западне обале Сједињених америчких Држава, Јужне Америке, Израела. Док је тврда и незрела ова јабука је горка, јер садржи танине. Како сазрева, танини се губе, а плод постаје мекан. Зрела је када је мека и онда је најукуснија.

Плод више личи на парадајз него на јабуку, боје од жуте до црвенонаранџасте. У средини су семенке, а што је зрелија, плод је мекши, нешто попут кивија, али без оних длачица. Укус је нешто између кајсије и брескве.

Садржи витамине А и Це, као и неке минерале: гвожђе, калијум, калцијум. Има доста растворљивих влакана, па је одлична и за пробаву.

Она има висок садржај каротеноида бета-криптоксантина, алфа и бета-каротена и лутеина и зеаксантина, што га чини нутритивно вредним воћем.

Дрво „каки јабуке” отпорно је на штеточине, дуго живи и када лишће крене да опада, најбоље након првог мраза, време је за бербу, а то је крајем октобра и новембра месеца.

У народној медицини азијских народа, приписују јој се лековита својства. У Кини постоји веровање да лечи разне бољке, од главобоље до реуме. Служи као лек против грознице, дијареје, помаже код високог притиска, крварења и кашља.

Одлична је за имунитет, јер има противупална својства и регулише пробаву. Није ни чудо што има толику популарност на истоку. Омиљено је воће у касну јесен и зиму, а обично се конзумира након доручка.

Иако можете уклонити кожу пре јела, она је јестива када је воће у потпуности зрело и када је низак садржај танина. Тада плод није жилав, већ мек и укусан.

Можете јести сирову „каки јабуку”, правити компот од ње, јести је као сушену или у виду сложених воћних салата.

Можете је јести сецкану на колутове, без семенки или преполовљену уз помоћ кашичице. Важно је само да уживате!

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари4
d747b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Pero Krstevski
Japansko jabuko (kaki) jede se i najsladjije je kad je sasvin zrelo-meko. Otvorise rupa kod same drske i kasicicom se jede unutrasnji slatki deo a ostaje kora jabuke celovita. Najsladje je nakon izmrzavanja na samom stablu, tada izgleda kao trulo ali najsladjije i najukusnije. Ovo voce imaga u Valandovu u velikim rasadnicima odakle se i kupuju sadnice.
mila simic
Kaki ili sharon / ime te vocke raste u tropskim i subtropskim podrucjima. Prpadi sorti sljiva. Nema nikakve veze sa jabukama.
Made in China
Pa zar nije kultivisanje krenulo iz Evrope (i Amerike) a Kinezi kopirali?
Miki
U vreme raspada SSSR-a, Gruzini su u automobile koji su imali samo volan i tockove krcali ove jabuke i rukama ih gurali na trajekte do Socija. U Sociju su zene cekale trajekte i kupovale te jabuke za rublje , neka pola kila neke i kilo, retko koja vise od kilo. Nije bilo uopste nakupaca. Bilo mi je neobicno sto se to toliko brzo rasproda. Sa veoma mnogo rubalja u jastucnicama Gruzini su posle pokusavali da dodju do U$ dolara i tako se vrate kuci gde su opet, okretali te U$ za nesto drugo.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља