петак, 24.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56

Зашто хлеб месимо у иностранству

Увоз хлеба, вишак пекара и непостојање занатске коморе главни проблеми, кажу у Унији пекара Србије
петак, 10.01.2020. у 13:43
Да ли странци боље месе хлеб од Срба (Фото Пиксабеј)

Пекарство у Србији се, поред повећаног увоз хлеба и пекарских производа, суочава и са 40 одсто више пекарских радњи од оптималног броја, али и с непостојањем закона о занатству, односно занатске коморе, изјавио је данас председник Уније пекара Србије Зоран Пралица.

„Повећању увоза смрзнутог и полуготовог хлеба и пецива у Србију допринеле су дистрибуција у трговинском ланцима, као и фирме које овдашње хотеле и друге угоститељске објекте снабдевају углавном смрзнутим пецивом”, казао је Пралица. Пралица сматра да је један од главних проблема у пекарству у Србији све већи број пекара, које уситњавају тржиште, често не послују по пропису и не пријављују раднике.

„Процена је да у Србији има око 7.000 малопродајних пекарских радњи, али тачан број произвођача се не зна, јер нису све фирме, односно предузетници регистровани на исти начин. Ипак, и голим оком се може видети, нарочито у Београду, да има све више пекара, процена је око 40 одсто више од оптималног у односу на број становника”, рекао је агенцији Бета.

Додатан велики проблем је мањак продаваца у пекарама и недостатак квалификованих мајстора пекара.

„Српском пекарству је хитно потребан и закон о занатству, као и успостављање занатске коморе, како би се област уредила на прави начин”, казао је Пралица.

Подсетио је да се дневно у Србији произведе 3,5 милиона векни хлеба.

У Србији се годишње поједе у просеку нешто више од 100 килограма хлеба по становнику, што је три пута више од просека у Европи.

„Политика” је данас објавила да је Србија у 2019. години више него удвостручила увоз хлеба и пекарских производа: увезено је 6.000 тона „свежег” хлеба, пецива и тоста у вредности од 6,8 милиона евра.

Годину дана раније, 2018. године, увоз је вредео 3,1 милион евра, а како „Политика” незванично сазнаје, векне су највише стизале из Румуније, Немачке, Бугарске, па и Хрватске у којој је од уласка у ЕУ увоз хлеба знатно повећан.

Лист је пренео да се замрзнуто увозно пециво пред очима купаца само „допече”, углавном у трговинским и пекарским ланцима и продаје као свеже.


Коментари18
79655
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nesa
I mi smo jeli zamrznuti hleb 1993 godine...ustanem rano , u 5 da kupim polubeli. Nekoliko komada i onda stavimo u zamrzivac i imamo hleb par dana....da se ne guramo svako jutro sa ostalom sirotinjom. Bilo je jeftinije u prodavnici nego da mesimo kod kuce , brasno skupo, ulje... e kad se setim, koja smo mi bili sirotinja.
Glupa nacija
Tako glup narod i zemlja kao sto smo mi treba da nestane! Ja mogu da razumem da uvozimo nešto sto je kvalitetno ali mi uvozimo najveće smece pekarske industrije!
Miloš
U Srbiji se jede tri puta više hleba nego što se jede u Evropi zato što smo siromašni.
нико није надлежан
Ја сам се пре годину дана, када сам утврдио да велики београдски произвођач хлеба, пече замрзнути хлеб и пециво, обратио Унији потрошача,Политици-потрошач, тржишној инспекцији и др., са питањем да ли се такав хлеб после куповине може стављати у замрзивач, и да ли је то здраво. Моје питање је било, и да ли продавац мора да означи такво пециво и хлеб да су печени од замрзнутог теста. Никада ни од кога нисам добио одговор. Милом Политику да ово питање постави технолозима и инспекторима.
Srpski pekari imaju dobar i raznovrstan hljeb
Smrznuti hljeb je hljeb lošeg kvaliteta sa hemikalijama za očuvanje svježine i brzog dizanja tijesta.Ljudi ga kupuju jer je jeftin i gdje se prodaje okolni pekari zatvaraju radnje.Posao pekara je loše plaćen, radno vrijeme znamo.Živim u Švajcarskoj i sve samousluge peku taj smrznuti hljeb. Teško je pronaći pekaru, a tu je hljeb 3 puta skuplji.Na Zapadu je postalo popularno hljeb sam mijesiti. Srpski pekari imaju jako kvalitetan hljeb. Kad stignem u Bg odmah odem pekaru kupiti hljeb i peciva.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља