петак, 24.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56

Пекари тврде да је хлеб у Србији најјефтинији у Европи?

понедељак, 13.01.2020. у 15:46
Фото Пиксабеј

Хлеб и пекарски производи налазе се под истом шифром, те је из тог разлога у јавности проистекло да Србија увози доста хлеба, међутим, то није тако, јер од укупног увоза, хлеб не износи ни 10 одсто, изјавио је за Танјуг председник Уније пекара Србије Зоран Пралица.

Објаснио је и да се не увози основни бели хлеб, већ специјалне врсте тостова који се у Србији не производе, као и замрзнуто лиснато тесто и одређене врсте кроасана.

Према његовим речима, тим производима се снабдевају хотели и трговински ланци, а два највећа трговинска ланца у Србији - Делез и Лидл, корисници су око 90 одсто укупног увоза пекарских производа.

Упитан зашто се увозе ти производи ако је Србија довољно богата пшеницом, Пралица објашњава да су домаће пекарске индустрије углавном базиране на производњи хлеба и да немају скупе производне линије за производњу тих врста пекарских производа.

„Раније није било потребе за таквим линијама у Србији, међутим, у последњих 10 година отворен је велики број хотела, трансформисала су се и предузећа која у свом саставу имају супермаркете и јавила се потреба за производима који се не производе у Србији, а које они сада увозе”, рекао је Пралица.

Потврђује да је прошле године у односу на 2018. годину удвостручен увоз посебне врсте хлеба и пекарских производа, а највише се увозило из Шпаније и Француске.

Разлог повећаног увоза је, каже, отварање Лидла који, објашњава, има своју посебну фабрику хлеба и пецива којом снабдева све своје објекте у Европи.

На питање шта би у Србији требало да се учини како би се смањио увоз тих производа, Пралица објашњава да би неко морао да инвестира око милион евра у инсталацију производних линија за те врсте пецива, освоји тржиште и убеди оне који се сада снабдевају из извоза да купују од њих.

Тврди да увоз те врсте хлеба и пекарских производа није угрозио рад малих пекара и да нема проблема у њиховој производњи и снабдевању.

„Једемо изузетно добар хлеб и када говоримо о основном хлебу, а то је бели хлеб до 500 грама, одличног је квалитета и даље смо најјефтинији не у региону, већ и у Европи”, рекао је Пралица и додао да тај хлеб у БиХ кошта 72 динара, док је код нас од 35 до 40 динара.

Начелник Одељења за трговину и развој конкуренције при Министарству трговине Жељко Ракић оцењује да је реакција на „Србија увози хлеб” - претерана, додајући да грађани нису знали о чему је реч, преноси Танјуг.

„Да објаснимо, Србија не увози хлеб. То су неке специјалне врсте хлеба, то су обично скупе врсте хлеба које су мање тражене и они се увозе у нашу земљу у смрзнутом облику”, рекао је Ракић.


Коментари28
e4003
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mona
Kolika vam je zarada, posebno na pecivima, 300-400%? Toliko vam " lose" ide, da se ne smanjuje broj pekara, vec povecava. Ako se uzme u obzir i uvoz polupecenog i smrznutog hleba, kolika vam je tada zarada?
Stari Beograđanin
Pekari su u pravu. Cena hleba u Srbiji je svakako među najnižim u EU. Ali je zato prosečna plata npr. u Nemačkoj bar 6-8 puta veća nego u Srbiji, 2-3 puta veća u Sloveniji, duplo veća u Rumuniji i Bugarskoj itd. Znači naši pekari, u odnosu na plate naroda ali i njihovih radnika, odlično stoje i ne treba da kukaju. Niko im nije kriv što svaka šuša može da na sledećem ćošku otvori pekaru, valjda da po "srpskom običaju" pokaže "staroj" pekari koliko je njegov hleb bolji- pa tako gube oboje!
milan
17din= 1kg psenice kad se samelje dobije se 700gr.brasna,a od toga 1kg hleba sa cenom 80 -300 din. troskove mlina pokriju mekinje,zarada pekara je 250-350%.kifla kosta od 25-40 odnosno1,5-2,3 kg psenice.burek se merio i prodavao po kilu.smanjili tepsije da vise zarade,a burek ne mere. peciva su skuplja po kg od junetine.sram vas bilo pekari.zatvorite pekare.trzisna cena brasna ne treba da prede 26 din.sa svim porezima.sa troskovima 1kg hleba u kucnoj proizvodnji iznosio bi 35 a bureka 180din/kg
Zoran
Ok, pa?
jeremija
što je najjeftiniji još i da prihvatimo ali je ubedljivo najgori!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља