уторак, 26.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 29.01.2020. у 09:27

Покушаће да нас деле, морамо да се држимо заједно

(Фотографије Танјуг/Инстаграм Будућност Србије)

МРКОЊИЋ ГРАД – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, обилазећи школу у Мркоњић граду, да ће покушати да нам деле народ, као што покушавају да цепају и деле нашу, српску цркву, због чега морамо да се држимо заједно, преноси Танјуг.

„Можемо да живимо у више држава, али народ је један и јединствен. Не смемо да заборавимо да припадамо истом роду, и носимо исто презиме, да морамо да чувамо своје куће и огњишта, јер тиме штитимо будућност”, казао је Вучић након што му је једна ученица пожелела добродошлицу.

Вучић је истакао да је срећан што је дошао у посету школи којој Србија помаже, а помоћ ће, како је указао, износити ће око 300.000 евра.

„Моћи ћете да купите CNC машину за машинску школу. Запамтио сам ту машину, јер је много важна. Тамо где смо је уводили, доносили и куповали, увек су гледали странци да направе фабрике у близини, јер су имали добре раднике”, објаснио је он.

Казао је да је Србија спремна да помаже и у рачунарима и свему осталом за Гимназију.

„Срећан сам што сам чуо од директора вест да је ове године уписано 10 првачића више него прошле године. Надам се да ће тако бити и идуће и наредних година”, додао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија колико може да помогне на инфраструктурним радовима, као и у довођењу инвеститора.

„Обећали смо Дрвару пре непуних пет месеци да ћемо да отворимо малу фабрику и отворили смо је. Плате нису превелике, али ако имате другог запосленог у кући, лакше је, можете да планирате будућност”, указао је он.

Председник је деци поручио да је важно да уче и раде, јер им „ништа с неба неће падати”.

„Не морају сви да завршавају факултете, високе школе. Завршите ову школу, а онда на посао, да будете поштени и одговорни грађани РС, а пре свега одговорни према својој породици. Веома сам поносан и хвала на дивној добродошлици. Увек сам срећан када сам са нашим народом”, рекао је Вучић, и подсетио да је његов отац недалеко од овог града, из Чипуљића код Бугојна.

„Ко зна ко ће од вас можда да буде председник Србије или председник владе у будућем периоду”, рекао је он.

Вучић се посебно захвалио Милораду Додику, којем је ноћас умро отац, а који је, и поред тога, желео да му буде домаћин у БиХ и Републици Српској.

Бићемо уз своју децу и свој народ

МРКОЊИЋ ГРАД – Србија ће бити уз свој народ и децу и помагаће колико може, поручио је данас председник Србије Александар Вучић током посете Гимназији и Машинској школи у Мркоњић Граду.

„Посебно сам срећан што сам посетио дивне људе у Мркоњић Граду и ђацима и наставном особљу желим свако добро и успех у животу. Знање је моћ и сигуран сам да деца у Машинској школи то разумеју. Онолико колико можемо, као држава Србија, помагаћемо и бићемо уз своју децу и народ”, написао је Вучић у књизи школе.

Председник Србије Вучић је поклонио школској библиотеци 100 књига из своје личне библиотеке, а исто толико књига ће добити и школа у Дрвару.

Вучић је у разговору са наставницима у библиотеци приметио, када је угледао књигу Симе Матавуља, да веома мали број људи зна да је тај писац био Србин.

Домаћини су указали да је Вучић први председник Србије који је посетио Мркоњић Град и захвалили му на томе, преноси Танјуг.

Вучић је претходно разговарао са децом у учионици, листао одељенски дневник и питао поједине ђаке са којим предметима имају тешкоће.

Питао је ђаке шта држава Србија може да уради за њих и обећао да ће им помоћи у опремању школских кабинета.

Заједно са председником Србије у посети Мркоњић Граду су и министри у Влади Србије Синиша Мали и Александар Вулин.

Немојте да нам искорењујете народ

МРКОЊИЋ ГРАД – Онима који би да искорене српску цркву, да праве неке друге, поручујем: наша црква је српска и немојте да нам искорењујете народ, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

„Наш народ се не стиди свог српског имена и презимена и имаћемо довољно снаге да то сачувамо на сваком месту где Срби живе”, нагласио је српски председник у обраћању грађанима Мркоњић града.

Он је приметио да српски народ данас свуда нападају као народ који наводно жели нешто више од онога што му припада, иако су Срби, како је подсетио, укорењени и у том крају и другде где живе.

„Као да нисмо укорењени овде и на другим просторима, као да смо се ми досељавали у нечије туђе куће и имања. Овде су људи преживели најгори пакао 1995. Готово све куће су биле порушене, читав град спржен и спаљен, али вредни људи обновили су своја огњишта, желећи да чувају што су им очеви и дедови оставили. Када кажемо да желимо да припадамо истом народу, кажу да нешто тражимо што није наше Можемо да живимо у различитим државама, али ми смо један, српски народ где год да живимо”, рекао је .

Нема разлике између Србина у Мркоњић граду и Пироту, у Бањалуци и Београду. Истом народу припадамо, исту судбину делимо, истој цркви припадамо, рекао је Вучић и додао да ми, Срби, нисмо познати као велики верници, али, истиче, наша црква није чувала само Христово завештање и духовност, већ увек и српски народ, где год је постојала.

И данас манастир Крка, каже Вучић, чува народ у многим крајишким селима.

У другој су држави, али српски народ опстаје.

Указао је да је познат по томе што пази шта говори, и да сваку реч мери десет пута, али да није случајно рекао на обележавању 4. августа, поводом страшне трагедије која је погодила српски народ, да ништа туђе не тражимо, али да смо кроз толико трагедија прошли да никоме више нећемо дозволити да нас протерује са наших огњишта.

„Нема више Олуја, трактора у српској будућности, већ нова радна места, вртића и школа пуних деце. Ми никоме и ни против кога никог немамо шта да кажемо, осим волимо вас и поштујемо, само нас пустите да будемо свој на своме, да чувамо своје име и презиме, своју веру”, нагласио је он, јавља Танјуг.

Вучић је рекао да ће Србија да се постара за економски развој и да ће помоћи свом народу.

Подвукао је да је Србија данас снажнија и да снажи сваког дана.

„Да знате да сам посебно поносан што овде стојим као председник Србије пред вама. Захвалан и председнику Додику којем је синоћ отац умро, а желео је и поред тога да буде овде да би показао јединство нашег народа”, казао је он.

Вучић се захалио грађанима што су рано дошли да га дочекају рекавши да није сањао такав дочек.

„Дошли сте не да дочекате Александра Вучића, већ неког ко данас представља Србију. За мене не постоји ништа лепше него када видим колико волите Србију. Толико колико ви волите Србију ми волимо РС. То не кријемо и показиваћемо на сваком месту и сваког дана”, истакао је он.

Вучић је казао да је дошао да донесе помоћ у вредости од 600.000 конвертибилних марака за машинску школу и гимназију, и најавио њихово опремање најсавременијим рачунарима, ЦНЦ машинама.

„Уложићемо још и направићемо од те школе један репрезентативан објекат, како би видели када Србија уложи новац и брине да наша деца имају будућност”, рекао је он.

Најавио је помоћ и у путној инфраструктури, те подсетио да је пре пар месеци обећао Дрвару фабрику, и да ће данас отворити Јумкову фабрику за стотину жена.

„Добиће посао после много година и деценија. Покушаћмео да и њих ставимо у систем субвенција систем да би град могао да живи и имамо више деце у будућности”, нагласио је он.

Један смо народ и имамо једну цркву

МРКОЊИЋ ГРАД – Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су Срби један народ и да имају једну цркву.

Вучић је, у обраћању новинарима у Мркоњић Граду, на питање шта би поручио Србима, рекао да је порука – да смо један народ и да имамо једну цркву.

„Помињем цркву, иако знам да по принципу секуларне владавине постоји раздвојеност цркве и државе. Не мешам се у црквена питања, али црква је вековима и питање националног идентитета”, нагласио је он, јавља Танјуг.

Вучић је истакао да црква није само веза са Богом и Христом.

„У временима у којима неки покушавају да нам одузму идентитет, то ћу понављати на сваком месту”, најавио је он.

Вучић почасни грађанин Мркоњић града

МРКОЊИЋ ГРАД – Председник Србије Александар Вучић примио је данас, током посете Мркоњић граду, Повељу почасног грађанина са златним симболом те општине, за помоћ и подршку том крају.

Вучић је захвалио на признању представницима Мркоњић града, али пре свега, како је рекао, грађанима који су га данас дочекали у том граду у Републици Српској.

Након разговора са руководством општине и привредницима тог краја, Вучић је новинарима пренео да је договорена конкретна подршка привреди РС, кроз новчане субвенције за приватнике, за набавку опреме и машина.

„Желимо да подстакнемо опстанак народа на својим огњиштима и да помогнемо даљем развоју РС”, подвукао је српски председник, јавља Танјуг.

Подсетио је да ће Србија са 300.000 евра помоћи средњошколски центар и гимназију, а са 200.000 конвертибилних марака Дом здравља, за набавку мамографа, како жене из тог краја не би морале да иду у Бањалуку или друга места на преглед, као и за једно возило за ту здравствену установу.

Вучић је подвукао да ће помоћ добити и суседне општине, Шипово, Језеро, Рибник, Српски Купрес и Ново село.

„За мене је најважније да заједно радимо. Хвала Додику и Жељки Цвијановић што разумеју колико је важно да очувамо целину народа, да увек будемо заједно”, додао је Вучић.

Председник је истакао да у историји Срба са обе стране Дрине нисмо имали оволики број година, а да се није могла чути ниједна тежа реч.

„Поносан сам на то. Тако нешто у српској историји није постојало. Та врста слоге, чак и када нисмо сагласни, та врста јединства и свести да морамо да будемо заједно и да тако можемо да опстанемо је највећа тековина. Зато сам захвалан свима из РС који су уложили енергију да имамо тако нешто”, рекао је Вучић.

Из Мркоњић града, председник Србије иде у Дрвар, где ће бити отворена фабрика компаније „Јумко”.

„Тамо смо обећање испунили. Идем да погледам у лице људи који можда нису веровали да за кратко време можемо тако нешто да урадимо”, поручио је Вучић.

Коментари26
5963b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

буки
@nostalgija Једино што могу је да Вам поздравим Забран. Радим у школи, и на путу од насеља до посла ретко када сретнем неког познатог, тако да се углавном дружим са својом и школском децом. Знала сам људе за која питате, али не верујем да се по њима нешто зове. Као и у другим ружним градићима и у Обреновцу је све политика. У Забран често идем да прошетам себе и пса. Тако су га лепо средили, да сам почела да страхујем како ће га продати. Поздрав за Вас, ма где били.
nostalgija
buki@ Zavidim Vam na setnjama u Zabranu, barem se nesto spasilo...Prodjose vise od 30 godina od kada sam otisao, ziveci u prekrasnim gradovima, ali Zabran, Milosev konak i nasu lepu crkvu na ulasku u grad nosim uvek u srcu...Puno Vas pozdravljam i izvinite na anonimnosti. ps. Izvinjavam se svima na ovako "privatnoj" prepisci.
Miljana
Niko nas ne moze poraziti koliko mozemo sami sebe, ako ne zivimo u slozi i miru unistice nas.
Леон Давидович
Србе су изделили сви они који су деведесетих признали границе решубликама које су се противуставно одвојиле од државе Југославије.Од 1918. сви Срби су били у јединственој држави Југославији са изузетком Другог светског рата када је постојало више квислиншких творевина.Народ је мислио да има државу Јигославију али она је срушена како се каже као кула од карата. Данас народ српски има реалан осећај да нема државу (макар у РС -БиХ) и зато масовно одлази и нестаје.Срби су могли опстати заједно.
Леон Давидович
@ Дејан Немци све једно у Немачкој или Аустрији доминантан су народ , у Швајцарској има и сругих али су подељени и вековима нема сукоба. Срби ван Србије су у државама где је према њима непријатељско окружење и угрожени су. Тако да су свака поређења са Немцима бесмислена.
Леон Давидович
@Дејан Нису ни Немци подељени зато што су то желели већ због луде политике Хитлера. Када је припојио Аустрију да је био разуман политичар могао је створити јединствену државу са дугим трајањем. Али екстремна политика никада не зна стати. Хтео је освојити цео свет , починио зло, а онда су у знак казне Немци прогнати из више европских земаља, а Аустрија одвојена. Срби су насиљем раздвојени деведесетих противно вољи Срба. Да им је добро код куће не би одлазили у свет.
Прикажи још одговора
konkretnije o neprijateljima
Ko su to "oni" koji će pokušati da nas dele? Vatikan? Naši zapadni "prijatelji"? Rusi? Kinezi? Turci? EU? Svi oni? Ko?
буки
@Bosanac Не разумем Ваш коментар. Да, разликујемо се у говору, па шта? Живим 25 км од Београда и када се нађем у главном граду питају ме јесам ли сам из Обреновца, где заиста живим већ 62 године. Дођем три дана у Илијаш и већ имам босански нагласак, али због таквог изговора ништа мање нисам Српкиња. Срби из Ниша, Лесковца, са КиМ - сви имају специфичан нагласак, обичаје и навике, али кога још то интересује док смо сви Срби.
nostalgija
Kad smo vec kod Obrenovca padose mi na pamet neki znameniti gradjani nekada lepe i pitome varosice na Savi, Kolubari i Tamnavi, a sada ruznog, oveceg grada u kojem imate svega i svacega, samo ne Obrenovcana.Radi se o jednom od najvecih srpskih fudbalera svih vremena, Borivoju Bori Kosticu, biologu svetskog renomea Zivku R. Adamovicu i ministru pravde Vladimiru Baticu.Pitam se imaju li barem neki sokak nazvan po njima...zasluzili su to sigurno.Pozdravite mi Zabran!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља