понедељак, 30.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:14

Титов конобар обучава младе угоститеље

Аутор: Бранко Пејовићуторак, 04.02.2020. у 10:00
Знање и искуство чика Чане преноси на наследнике у професији (Фото С. Јовичић)

Златибор – Некад је послуживао Тита у „Палисаду”, био најбољи бармен Србије, а данас у пензији своја богата знања преноси младима. Доајен златиборског угоститељства Мирко Чанчаревић (67), свима знан као Чане, последњих месеци обучава конобаре једног од отворених хотела у срцу Златибора. Родио се Мирко у Мокрој Гори, селу железнице под Шарганом, где и сада поред „шарганске осмице” има кућу. Средњу угоститељску завршио је у Ужицу. С дипломом је изашао 9. јуна 1971. године, па већ следећег дана почео да ради као конобар у хотелу „Палисад” на Златибору.

– Професори с Више хотелијерске су нам држали предавања. Школу за бармене завршио сам у Опатији – казује Чане.

Виђао је многе познате у „Палисаду”. Ту је Јосип Броз Тито два пута одседао. Оба пута с Јованком, имао је свој бели салон и делукс апартман. За Мирка је незаборавна 1974. када је брачни пар Броз пет дана овде боравио.

– Титу смо доручак доносили у бели салон (устајао је раније од Јованке). Ручао је и вечерао заједно с другима у ресторану хотела. Доручковао је локална јела: златиборску гибаницу, лепињу, кисело млеко. Лекари нису благонаклоно гледали на такву исхрану и углавном су му предлагали нешто дијетално – сећа се Чанчаревић.

Мир­ко Чан­ча­ре­вић из времена када је у златиборском хотелу  „Пали­сад” дочекивао председника Југославије Јосипа Броза Тита (Фотографије лична архива)

– За једну свечану вечеру, коју је за Брозове приредио Дража Марковић, мој задатак је био да у шампањ чаши донесем виски за председника, да има чиме да наздрави пошто шампањац није пио. На наговор људи из протокола, у рукаву сакоа сам за Тита прошверцовао и томпус. Лекари су му бранили да пуши. Он је наравно запалио.

Чанчаревић је био најбољи бармен у Србији и други у СФРЈ. На такмичењима бармена освојио је седам златних, две сребрне и једну бронзану медаљу.

– За доброг конобара најважније је да буде енергичан, ефикасан, пажљив према госту, не превише наметљив, али да уме да се наметне и на време повуче. С тим што им је у ово доба заиста потребно да говоре стране језике – истиче Чане.


Коментари10
19955
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zmaj032
Biti dobar konobar nije lako, za razliku od drugih poslova ovaj zahteva dobru koncetraciju, ljubaznost maksimalnu posvecenost, i naravno debele nerve, sa znanjem najmanje jednog stranog jezika..
Muradin Rebronja
Država Srbija planira da osnuje deset Nacionalnih trening centara za kuvare, konobare i suprvizore Prvi, i kao model za sve ce uskoro biti u Vrnjačkoj Banji, pri tamošnjoj Ugostiteljskoj školi, u restoranu "Istra". Upravo radim projekat za pet različitih restorana, pet profitnih centara gde ce ugostitelji u startu učiti da je svaki restoran onoliko dobar koliko profita donosi. Bolja škola restoranskog biznisa od američkih škola. Ključno je da nauče oni koji se vec bave restoranskom biznisom.
Препоручујем 1
najbolji barmen u sfrj
...je bio bez sumnje gospodin nikola uzelac iz hotela "jugoslavija".
Jovan
Lepa priča,ali poznavajući zlatiborsko ugostiteljstvo i goste,sam Staljin i NKDV,bi teško nešto napravili.Tako da svaka čast Titu i gospodinu,jedan neka uživa u istoriji,a drugi u penziji i mane se ćorava posla.
Броз елита ришиворје снаге
Кафане и конобари, некад и сад, прилично се разликују. Упоредите само конобарску униформу на старој, црно-белој фотографији - са униформама на актуелним фотографијама.
Pitanje
Današnje uniforme su postale praktične, da se konobari mogu bolje kretati. U kojoj uniformi je lakše raditi? Da li si ikada radio?
Препоручујем 3
Анка
Драго ми је да има људи који цијене Титово наслеђе. Није све тако црно, као што многи желе да нам представе.
milic
Za Boba.Postovani,ima raznih obostranih nasledja.Prvo je Tito proteran iz srbije '41-ve,od okupatora i Srpske kraljevske vojske u otadzbini.Sledeca nasledja su veoma "sarena".
Препоручујем 3
Boba
Cijelo Titovo nasleđe Srbima na pleća. Drugima korist, a Srbima samo troškovi. Koliko još generacija trba otplaćivati njegovo nasleđe?
Препоручујем 9
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља