Златибор – Некад је послуживао Тита у „Палисаду”, био најбољи бармен Србије, а данас у пензији своја богата знања преноси младима. Доајен златиборског угоститељства Мирко Чанчаревић (67), свима знан као Чане, последњих месеци обучава конобаре једног од отворених хотела у срцу Златибора. Родио се Мирко у Мокрој Гори, селу железнице под Шарганом, где и сада поред „шарганске осмице” има кућу. Средњу угоститељску завршио је у Ужицу. С дипломом је изашао 9. јуна 1971. године, па већ следећег дана почео да ради као конобар у хотелу „Палисад” на Златибору.
– Професори с Више хотелијерске су нам држали предавања. Школу за бармене завршио сам у Опатији – казује Чане.
Виђао је многе познате у „Палисаду”. Ту је Јосип Броз Тито два пута одседао. Оба пута с Јованком, имао је свој бели салон и делукс апартман. За Мирка је незаборавна 1974. када је брачни пар Броз пет дана овде боравио.
– Титу смо доручак доносили у бели салон (устајао је раније од Јованке). Ручао је и вечерао заједно с другима у ресторану хотела. Доручковао је локална јела: златиборску гибаницу, лепињу, кисело млеко. Лекари нису благонаклоно гледали на такву исхрану и углавном су му предлагали нешто дијетално – сећа се Чанчаревић.

– За једну свечану вечеру, коју је за Брозове приредио Дража Марковић, мој задатак је био да у шампањ чаши донесем виски за председника, да има чиме да наздрави пошто шампањац није пио. На наговор људи из протокола, у рукаву сакоа сам за Тита прошверцовао и томпус. Лекари су му бранили да пуши. Он је наравно запалио.
Чанчаревић је био најбољи бармен у Србији и други у СФРЈ. На такмичењима бармена освојио је седам златних, две сребрне и једну бронзану медаљу.
– За доброг конобара најважније је да буде енергичан, ефикасан, пажљив према госту, не превише наметљив, али да уме да се наметне и на време повуче. С тим што им је у ово доба заиста потребно да говоре стране језике – истиче Чане.