четвртак, 09.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 06.02.2020. у 15:40

Вучић за нову методологију као оквир преговора са ЕУ

(Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија, као земља која је уз Црну Гору најдаље одмакла у преговарачком процесу са ЕУ, може да бира да ли ће надаље користити већ потписан преговарачки оквир или нову методологију, те да су његове личне симпатије на страни нове методологије.

„Моје личне симпатије, као председника Србије, је на страни нове методологије и захвалан сам државама чланицама ЕУ које су то желеле”, рекао је Вучић, након састанка са комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархејијем.

„Када имате пролазно време, право пролазно време које значи много за људе који учествују у реформама, сигуран сам да ћемо се ми потрудити да на најбржи начин одрадимо наш посао. Желим да потврдим нашу посвећеност европском путу Србије, нашу одлучност да будемо део ЕУ, али и део разговора како на најбољи могући начин да показемо људима предности, да могу да додирну оно што је ЕУ, а не да то буде само у 'неким облацима'“, истакао је он, јавља Танјуг.

Вучић је у прилог нове методолигије навео то да, иако је готово сваки пут ишао у Брисел на отварање поглавља, не би могао да наброји која смо отворили, а која затворили, те да је то сада прегледније, у оквиру нове методологије, која предвиђа шест кластера.

Рекао је да када се затворе кластери, што није лак рад, јер је нова методологија стиктна и рестриквитина, добија се приступ фондовима ЕУ.

„Ако узмете „конкуренцију и раст” као кластер, ми смо отворили највећи број поглавља. Само три нисмо, а шест јесмо. Ту одлично стојимо. Укоклико сте то завршили из читаве те области могли би да у том делу припадамо Европи, имали би могућност коришћења фондова као и чланице. То је велика мотивација за све нас да то радимо”, објаснио је Вучић.

Указао је да постоји транзициони период за слободно кретање радне снаге, што је за нас веома битно, јер би потпуна слобода добијања радних дозвола била тренутно опасна за нас.

Поновио је да, када се одређене ствари заврше, према новој методологији, можете да се посветите следећем кластеру, а људи би већ имали користи.

Он је рекао да не можемо сада да имамо све параметре, те да ћемо наставити да проучавамо нову методологију, а коначне одлуке донећемо у наредном периоду.

Вархеји му је, каже, представио први део нове методологије, о којој се говори у последње време у Србији, али и у Бриселу.

Одлучићемо после Самита у Загребу

Србија не може да пружи коначан одговор по питању нове методологије приступања ЕУ пре Самита ЕУ – Западни Балкан у Загребу, док не види шта тачно може да добије, а шта да изгуби, изјавио је данас председник Александар Вучић и истакао да је он лично за нову методологију као оквир преговарачког процеса.

„Морамо да разговарамо, да разумемо, али и да сачекамо да дође Самит у Загребу, па да видимо шта је то што добијамо ако затворимо један кластер, јер без тога не можемо да направимо рачуницу. Тешко је очекивати коначан одговор Србије пре него што дође Загреб и пре него што видимо шта је тачно што можемо да добијемо, а што можемо да изгубимо”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Зато ће Србија показати стрпљење, додао је Вучић на заједничкој прес конференцији за европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархејијем.

Он је истакао и да Србија показује апсолутну отвореност, јер зна за добре намере и Вархејија и председника Француске Емануела Макрона и многих других у Европској унији, који , каже, желе добро и нама и целом региону.

Вучић је навео да је нова методологија резултат договора у оквиру земаља чланица ЕУ које су прилично скептичне у вези проширења ЕУ, али да у овоме што смо добили „као папир” не види само проблеме, већ и много шанси и могућности за Србију.

Он је рекао да је Србија у оквиру кластера названог унутрашње тржиште, отворила половину поглавља, а у оквиру конкуренције и инклузивног раста, две трећине.

Према његовим речима, за Србију су од кључног значаја тзв. економска поглавља, од којих се нека тичу и образовања и културе, јер се ту може много урадити, као у области пољопривреде.

„Онда бисмо имали значајно веће могућности за даља унапређења у тим областима, у смислу финансијске подршке могли да очекујемо много више од ЕУ и онда би се видели прави, огромни резултати, које бисмо постигли уколико бисмо у будућности били део ЕУ”, рекао је Вучић.

Председник Србије је поново изразио захвалност за велику финансијску подршку коју је Србија добила из Фонда солидарности ЕУ у време поплава 2014. године, али и истакао да су тада Бугарска и Румунија, као земље чланице, добиле 20, односно 30 пута више новца.

СНС ће приватити предлог Гордане Чомић

Посланичка група СНС у парламенту подржаће измене Закона о избору народних посланика и локалним изборима које је предложила посланица опозиционе Демократске странке Гордана Чомић, а које предвиђају да на републичким и локалним изборним листама жене чине најмање 40 одсто кандидата.

То је данас рекао председник СНС и Србије Александар Вучић, наводећи да то показује да Србија у демократском смислу иде напред.

„Бићемо један од пет парламената у целој Европи по броју жена које ћемо имати”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после састанка са европским комесаром за проширење, јавља Танјуг.

Вучић верује да ће то допринети додатној стабилизацији политичких прилика у Србији јер су жене, каже, мирније, сталоженије и брину више о будућности него прошлости.

„То ће допринети и квалитету нашег животног стандарда и рада у свим демократским институцијама у будућности”, рекао је Вучић.

У Скупштини Србије у току је расправа о изменама и допунама Закона о избору народних посланика и локалним изборима које предвиђају смањење цензуса са пет на три одсто.

На дневном реду су и предлози опозиционе посланице ДС Гордане Чомић које предвиђају да на листама, на локалном и републичком нивоу буде 40 одсто жена.

Да обавестим Куртија – није 33, имамо 48 споразума

„Чуо сам да је новоименовани премијер у Приштини рекао да имамо 33 споразума, па желим да га обавестим да имамо 48 споразума, да бар то зна, ако се спрема за разговоре”, рекао је данас председник Александар Вучић.

Он је то изјавио на заједничкој прес конференцији са Оливером Вархејијем, те истакао да се нада да разговори Београда и Приштине могу да буду озбиљни разговори одговорних људи.

Истакао је да су за то увек потребне две стране, а Београд се, подсећа, до сада увек понашао озбиљно и одговорно.

„Ја сам сурови реалиста и веома прагматичан. Не очекујем ништа, надам се да можемо да имамо озбиљне разговоре одговорних људи, али за то су увек потребне две стране”, рекао је Вучић, упитан очекује ли да ће са Аљбином Куртијем имати бољу сарадњу него са претходним премијером у Приштини, јавља Танјуг.

Вучић је истакао да се Београд понашао озбиљно и одговорно у претходном периоду, те да није сигуран ни да су се сви, чак и у Европи, понашали на тај начин, а нарочито није албанска страна, која, подсетио је, једну обавезу из Бриселског споразума није спровела у дело.

„Надам се да ће боље разумети колико споразума имамо, јер сам чуо да је новоименовани премијер у Приштини рекао да имамо 33 споразума. Желим да га обавестим да имамо 48 споразума, да бар човек зна колико споразума имамо, јер ако се већ спремате за разговоре, да то знате...”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да се разговара и да се, пре свега, очувају мир и стабилност, а затим да се покуша да се дође до неког решења.

„Иако знам да би људи волели да чују лошу реч о некоме и то извуку као наслов, не желим то да кажем. Нама отварање граница према Европи и у региону значи много, за развој економије, али и у сваком смислу”, рекао је Вучић.

„Замислите да из Србије, без било каквих граница идете у било коју европску земљу, да то успемо да остваримо за две, три, четири године.. То је фантастичан успех”, додао је председник Србије.

Тиме би се, подвукао је, људи осећали потпуно слободно, а и резултате бисмо могли коначно да вреднујемо на најбољи могући начин.

Вучић је истакао да верује у разговоре, као и у четири велике слободе – протока робе, капитала, услуга и људи.

„Не очекујем ништа, а надам се да ће то бити дозвољено српским производима после годну и три-четири месеца од када је прекинута трговина са централном Србијом”, рекао је Вучић.

Истакао је да из централне Србије нисмо могли да отпремимо робу и изгубили смо 500 милиона евра.

„А, да вам не кажем колико су изгубили Срби на КиМ, а колико су тек изгубили Албанци на КиМ, јер су ту робу или сличног квалитета негде морали скупље да набављају”, рекао је Вучић.

О цензусу: Нико не може да изврши притисак на мене

Председник Александар Вучић изјавио је данас да на њега нико не може да изврши притисак, па ни када је реч о предложеном спуштању цензуса за парламентарне изборе са пет на три одсто, и поновио да је то урађено у складу са демократским начелима, како би се побољшао демократски амбијент и репрезентативност.

„Могу да кажем да постоје покушаји притиска, а на мене нико не може да изврши притисак. И онај ко покуша то да уради, врло брзо добије адекватан одговор”, рекао је Вучић после разговора са европским комесаром Оливером Вархејијем, упитан да ли је било притисака због предложеног спуштања цензуса за парламентарне изборе са пет на три одсто.

Вучић је рекао да је Србија независна земља и да грађани сами бирају руководство, а да може да се разговара о свему.

Каже да је тако на захтев Европљана померен датум избора за 45 дана, као и да су промењена три суштинска закона која се тичу изборног процеса.

„Не знам зашто је страшно кад промените и четврти са техничко-формалном нормом, која може само добро да донесе мањим политичким субјектима, а није било страшно да променимо три велика и важна закона”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Наводећи да се предложене измене закона налазе тренутно пред посланицима парламента, Вучић је додао и да је предложеним изменама померен цензус за мањинске партије како ништа не би изгубиле, те истакао да у томе највише може да изгуби највећа странка, односно СНС.

„То смо урадили и због побољшања демократског амбијента, због боље репрезентативности, у складу са демократским начелима и нико не може да каже да то није изразито демократска норма, сем што постоје душебрижници који разумеју да им бојкот неће успети, а некако би да подрже оне који би помало да дестабилизују Србију”, рекао је Вучић.

Коментари4
f3096
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Дејан.Р.Тошић
Уколико Србија прихвати нову методологију приступања,тад је и лаику јасно да политичка елита рекла НЕ у Е.У.Нова методологија подразумева да већ отворена и затворена поглавља могу бити изнова отворена на захтев било које чланице.Значи Србија би тад изабрала пут којим би сама себе искључила из преговора.Изнова отварање поглавља ће сигурно тражити Хрватска,Словенија,Бугарска,итд.Значи немамо шансу.Зато је и остављена могућност Црној Гори и Србији да наставе са започетом методологијом.
Sara
Predsednice, valjda narod odlucuje?
Nepodobni
Ko je pitao narod,da li želi uopšte da uđe u EU? To može da se odluči samo referendumom. Dobijanje izbora ne znači i dobijanje saglasnosti da vlast može u naše ime da odlučuje o ovoj i mnogim drugim stvarima.
Amir Čamdžić
Stvari sa pristupom Evropskoj uniji postaju krajnje neozbiljne ukoliko Republika Srbija 2025 godine ne postane članica Evropske unije.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља