субота, 08.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 10.02.2020. у 21:00 Александра Петровић

Жртве кривичних дела треба новчано обештетити

ВДС предлаже оснивање државног фонда за накнаду штете жртвама насиља и криминала
На­уч­на и струч­на јав­ност пред­ло­жи­ле су да се део фон­да за по­моћ жр­тва­ма пу­ни новцем ко­ји у др­жав­ни бу­џет до­ла­зи при­ме­ном на­че­ла опор­ту­ни­те­та кри­вич­ног го­ње­ња (Фото Пиксабеј)

Виктимолошко друштво Србије (ВДС) ће поводом 22. фебруара, Међународног дана жртава, предложити оснивање државног фонда за накнаду штете жртвама насиља и криминала, сазнаје „Политика”. Према речима др Сање Ћопић, председнице Управног одбора Виктимолошког друштва, Србија је пре више година потписала, али није и ратификовала, европску конвенцију којом се предвиђа обавеза да држава исплати одштету жртвама. Реч је о Варшавској конвенцији из 2005. године.

– Свакој жртви мора се надокнадити штета. У државама западне Европе, САД и Аустралији одштета се исплаћује свим жртвама кривичних дела с елементима насиља – каже др Сања Ћопић.

Виктимолошко друштво Србије покренуло је прошле недеље хуманитарну акцију прикупљања средстава за операцију Марине Минић, која је била жртва покушаја убиства од стране бившег партнера. У фебруару 2018. године, у цвећари у Београду, где је радила, он је испалио у њу четири метка и одмах затим извршио самоубиство. Марина је пуком срећом остала жива, али се један метак задржао у кичми па ова млада жена не може да хода. Иако је у колицима, не предаје се, свакодневно вежба и верује да ће јој „бај пас” кичме, операција која се успешно обавља на Тајланду, омогућити да прохода и живи нормалан живот.

Сви чланови Виктимолошког друштва Србије, међу којима је већина правника кривичара, али и стручњака и научних радника из других професија, усмериће своју годишњу чланарину у фонд за операцију Марине Минић.

Према подацима на сајту фондације „Буди хуман”, до сада је прикупљено укупно око 1,2 милиона динара, а операција је заказана за мај месец и кошта 100.000 евра.

Колико је познато, ово је први случај да се новчана помоћ прикупља за живот жртве кривичног дела.

Директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања, др Ивана Стевановић подржава предлог Виктимолошког друштва за оснивање државног фонда за накнаду штете жртвама и истиче потребу да држава креира стратешки приступ помоћи жртвама, који би био регулисан законом.

– Србија још није решила питање компензације жртава кривичних дела, а то није исто што и накнада штете, коју сваки оштећени може да тражи у судском поступку. Научна и стручна јавност предложила је да се део фонда за помоћ жртвама пуни новцем који у државни буџет долази применом начела опортунитета кривичног гоњења – каже др Ивана Стевановић.

Подсетимо, примена начела опортунитета значи да ће јавни тужилац одложити кривично гоњење учиниоца кривичног дела за које је запрећена казна до пет година затвора а учинилац заузврат прихвата неке обавезе. Најчешће је то уплата одређеног новчаног износа у хуманитарне сврхе. После уплате, кривично гоњење се обуставља.

Према расположивим подацима, годишње се применом начела опортунитета у свим тужилаштвима у Србији прикупи више стотина милиона динара, који одлазе директно у државни буџет, а посебна комисија одлучује за које намене ће та средства бити употребљена.

– Велике суме се прикупљају на основу опортунитета и ми кривичари сматрамо да та средства у будућности треба опредељивати за директну подршку жртвама кривичних дела. Оне треба да буду у фокусу. На основу конкурса и одлуке комисије, на чијем је челу министар правде, а највећи део тих средстава сада се додељује министарствима надлежним за социјалну заштиту, здравство и културу. Ми сматрамо да би та средства бар у једном проценту, макар десет до 20 одсто, могла да буду усмерена за жртве кривичних дела – каже директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Када је реч о помоћи девојци која је постала инвалид управо извршењем кривичног дела, покушаја убиства, Стевановићева оцењује да је то појединачна акција која ће можда дати резултат а можда неће, јер зависи од добре воље и могућности грађана и институција који желе да помогну.

– То је прича о људској солидарности и хуманости, али морамо да покушамо да изнађемо системска решења и стратешки приступ. Влада Србије још није усвојила стратегију и акциони план за подршку жртвама у кривичном поступку. Врховни касациони суд је донео смернице којима препоручује судијама да се о имовинско-правном захтеву жртава и оштећених одлучује у кривичном поступку, а не у дуготрајним парницама. Осим тих смерница, немамо ништа – каже др Ивана Стевановић.

Основна идеја стратегије за подршку жртвама је оснивање службе при Врховном суду, која треба да реагују истог тренутка када се сазна за кривично дело.

– На томе се ради, уз подршку Министарства правде. Стратешки документи су прошли јавну расправу и очекујемо да врло брзо буду усвојени. Надам се да се неће чекати да прођу избори. Уколико то не буде урађено за месец дана, онда ће усвајање ових важних докумената чекати нову владу, па је питање да ли ће то бити завршено до краја ове године – каже наша саговорница. Истиче да је усвајање ових докумената део директиве Европске уније и да се Србија обавезала на то у оквиру Поглавља 23.

Нема одштете од убице који изврши самоубиство

У Србији се у парницама додељују такође вишемилионске одштете жртвама, али у динарима и после дуготрајних парничних поступака, па је препорука Врховног суда да се о накнади штете за жртву одлучује одмах у кривичном поступку. Имали смо случај да је у парници досуђено пет милиона динара конобарици која је у пицерији била жртва покушаја убиства из ватреног оружја и остала инвалид. Њеној деци и родитељима досуђено је још по пола милиона динара одштете.

Сваки осуђеник је уједно и дужник своје жртве, па јавни извршитељ може да му заплени имовину ако неће добровољно да исплати одштету. Међутим, у случајевима партнерског насиља често се дешава да убица изврши самоубиство, тако да одштета не може да се наплати.

Де­се­ти­не хи­ља­да евра жр­тва­ма у Евро­пи

У мно­гим европ­ским зе­мља­ма суд оба­ве­зу­је учи­ни­о­це те­шких зло­чи­на да сво­јим жр­тва­ма или њи­хо­вим по­ро­ди­ца­ма ис­пла­те огром­не од­ште­те. Та­ко су про­шле не­де­ље ме­ди­ји из­ве­сти­ли да се у Шпа­ни­ји су­ди Нор­бер­ту Фе­хе­ру, од­но­сно Иго­ру Вац­ла­ви­ћу, по­ре­клом из Ср­би­је, ко­ји је од­го­во­ран за ви­ше уби­ста­ва и ра­ња­ва­ња у Шпа­ни­ји и Ита­ли­ји, где је у од­су­ству осу­ђен на до­жи­вот­ну ка­зну. Суд је од­ре­дио да јед­ној жр­тви мо­ра да пла­ти од­ште­ту од 82.000 евра, а дру­гој 26.000 евра, као и 7.500 евра бол­ни­ци у ко­јој су жр­тве ле­че­не. 

Коментари3
36511
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Fonko
Znaci ko god ima dovoljno novca moci ce da puca u noge ,premlati,siluje.... Pa ko je video oportunitet za krivicna dela,to stvara jos veci jaz medju gradjanima razlicitih finansijskih mogucnosti.Ko moze da mi kaze da je normalno da se zakon plati,tj da je na prodaju.Mnogo smo zastranili kao drustvo.
Киза
Пошто је дужност и обавеза државе и њених органа да обезбеде заштиту и безбедност грађана и пошто се плате тих органа исплаћују из буџета кога пуне сви грађани, логично је и оправдано да држава обештети грађанина ког није успела да заштити! Код нас је правило да се експресно ратификују прописи који нису баш од велике користи грађанима, неки чак и на нашу штету, док они који иду на руку грађана годинама чекају у некој фиоци уз образложење да држава нема пара!
Миодраг Стојковић
Ако није шала, када би све жртве у Србији добиле адекватну одштету , од неправде коју су учинили НАТО и разни отимачи домаћи ( не исплаћене плате државних фирми ,поништене деонице истих, а фирме продате итд.) Срби би постали имућнији народ у ЕУ.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља