уторак, 26.05.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:38

Држава са 8,9 милиона евра помаже развој виноградарства, квалитет вина на завидном нивоу

четвртак, 13.02.2020. у 22:13
Фотографије Пиксабеј

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је држава за развој виноградарства у 2020. години издвојила 8,9 милиона евра што је три пута више него протекле године.

„Визије и идеје винара биће усвојене у наредних пар недеља у Стратегији развоја винарства и виноградарства Србије до 2030 и то је прави начин да се дефинишу циљеви и путоказ како би ова индустрија расла и постала бренд Србије”, рекао је Мали на свечаности поводом Светог Трифуна, дана виноградара, а на којој су проглашени победници у осам категорија бирани између 295 узорака 110 винарија.

Мали је рекао да су винари на састанку коме је присуствовао и министар пољопривреде Бранислав Недимовић навели да им за промоцију, засаде и субвенцију треба 8,9 милиона евра.

„Тачно толико колико су тражили је у буџету за 2020, а то је три пута више него прошле године. Мали корак, који је показатељ колико смо спремни да променимо у овој индустрији да винска индустрија и вино постану бренд Србије”, рекао је Мали.

Према његовим речима, жеља је да имамо разгледнице винограда не само из Тоскане и Француске већ из Смедерева, Јагодине, Фрушке горе, Врања и других делова Србије који су постали или ће постати још препознатљивији по вину.

Иницијативу за оснивање тог удружења дао је, како истиче, председник Србије.

Уверен сам да председник није у Минхену да би био овде и пробао свако вино у жељи да што пре ова индустрија што боље напредује, рекао је Мали.

На свечаности „Свети Трифун на Савском Венцу” у кући Краља Петра И председник Савеза Божидар Александровић рекао је за Танјуг да је вино у Србији на завидном нивоу и додао да ће квалитет расти повећањем броја засада.

„Циљ организатора свечаности је да се види где се данас налази квалитет српског вина, јер је пред нама 10 година интензивног развоја где је предвиђено подизање на хиљада хектара винограда и инвестирање у опремање винарија, развој винског туризма, промоцију винских регија и српских вина у земљи и иностранству”, рекао је Александровић, преноси Танјуг.


Коментари15
de4fb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Stdjan Cerovic
Bez ARIMAD tehnologije koja objasnjava vaznost vodnog potencijala biljnog materijala tj.vinove lize konkretno - nema vrhunskog vinogradarstva u Srbiji. Zaintetesovani za temu mogu da mi pisu ... Dr vet.med.Srdjan Cerovic.
Jovan Petrovic
Srbija ima 15 vinogradarskih regiona Samo za one koji ne znaju tezak je to posao I najvaznije treba sve te proizvode prodati da se nesto zaradi Nisam vinogradar i nikad nisam bio ali sam video Toplicke vinograde pa Zupske Negotinske Niske i sl. Pa me tuga uhvati kad sam video da se sve to zapusta a srecan sam kad sam video da se ponovo obnavljaju Pa bilo ko da je samo neka ih obnavlja
паја патак
Српска вина и Исландски ананас заслужују највише субвенције и међународна признања квалитета!
Киза
Код нас је традиционално винарство давно нестало. Ово што се сад "развија" је чиста комерцијала настала из љубави према новцу, а не према вину! Доказ? Па ово вино домаћих винарија што се продаје по 10-20€ за бутељку у Италији и Француској кошта 10 пута мање (да не спомињем Молдавију)! Погледајте подруме које су наши "винари" изградили за пар година бављења послом и упоредите са странцима који су 200-300 г. у послу и користе исте подруме и биће вам јасно ко за шта ради.
Киза
@заврам@ Кад смо код виногорја, највеће је вршачко, потом београдско ("Навип"), крушевачко, неготинско, па тек онда жупско које спада међу мање! Данашња површина под виноградима је тек око 1/3 оне од пре пар деценија. Многи виногради су раскрчени због малињака па данас у просеку на једног виноградара дође 0.28 ха винограда, док је неки економски минимум 2 ха! Уместо удруживања ради укрупњавања свако хоће зараду за себе. И да поновим: -традиционално винарство одумире а ниче комерцијала!
Препоручујем 4
Заврам
@Киза! Пријатељу, Киза, Комина, који год да си, јеси ли икада посетио неко од традиционалних српских виногорја? Јеси ли чуо за винородну Жупу и њене древне Пољане, или за неготинске Пимнице, или...
Препоручујем 5
Poverenje
Kako verovati Sinisi Malom? Za bilo sta, pogotovo za 8,9 miliona evra za uzgoj vina? Koliko ce se izdvojiti za razvoj uzgajanja pamuka u Srbiji?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља