среда, 08.04.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:16

Месари из Турске праве бифтек у Срему

Кланица у сремском селу Шашинцима запослила пет месера из Турске, а из ове земље ускоро стиже више десетина радника, јер их у Србији нема
Аутор: Миомир Филиповићуторак, 18.02.2020. у 19:40
(Фото М. Филиповић)

Шашинци – Кланица, прерада меса и трговина „Недељковић” с 250 запослених, у сремском селу Шашинцима, oве године ће обележити 30 година постојања. Кренуло се од четири месара у кругу породице деде Саве Недељковића, оснивача кланице, његовог сина Радослава и данас унука Васе и Јована. Сваке наредне године кланица и трговачка мрежа су се шириле, па је посао прво добило више од 50 мештана. Данас на посао у Шашинце долазе радници организованим превозом на терет кланице из више од 30 места Срема и Мачве. Известан број радника који је дошао из удаљенијих места Србије живи у селу, бесплатно у кућама које је за њих изнајмила кланица.

Све до прошле године некако су се сналазили да имају довољан број месара, возача и трговаца. Све мања је прилика да се добије возач или трговаца, али готово никаква да се нађе месар у Србији. Стварамо и даље у школама кадрове који никоме нису потребни.

„Скоро годину дана тражимо квалификоване месаре широм Србије и нема их. Код нас плате стално расту и изнад су просека, а много су бољи услови рада него било где у сличним фирмама. Јавили су нам се пре нешто више од месец дана месари из Турске да би радили код нас. Били смо помало зачуђени, али смо им пружили прилику и задовољни смо и ми и они”, каже Миланко Жегарац, директор кланице „Недељковић” у Шашинцима.

Како истиче, реч је о веома квалитетним мајсторима с искуством и вештином рада.

„Уважили смо њихова верска опредељења и они раде на преради јунећег и овчијег меса. Захваљујући њима имамо прилику да ускоро добијемо још квалификованих месара из Турске. Власник кланице им је дао на бесплатно коришћење једну од својих кућа у селу. Они не плаћају ништа, имају грејање, струју, воду, телевизоре, телефоне”, наводи наш саговорник.

У кланици се ради непрекидно у три смене. Дневно се обрађује и до 500 свиња и до 60 јунади. Услова за производу има, јер руководство кланице одлично сарађује са сточарима. У кланици и преради меса углавном ради млађа радна снага. Просек старости је испод 40 година. Велики је број брачних парова, а посебна брига се води о женама.

„Радосни смо кад чујемо да ће нека од младих жена ускоро родити. Имамо све више случајева да се парови одлучују на треће, па и четврто дете. Жене знају да их чека радно место по повратку с трудничког одсуства”, уверава Жегарац.

Поред улоге у развоју градског подручја Сремске Митровице, ова кланица, наводи Жегарац, знатно је допринела развоју села, које данас делује као пример како би требало у будућности да се чувају и развијају руралне средине у Србији.

„Заустављен је одлазак младих. Овде делује једно од најквалитетнијих сеоских културно-уметничких друштава, вредно и бројно удружење жена, уређен је дом културе, одржава се чувена ’Бостанијада’ која траје од кад је и кланице у селу. У Шашинцима се сваке друге недеље у месецу одржава сточни вашар. Млади се баве спортом, фудбал има традицију скоро један век. На дугачком шору су поређане лепе и нове модерно грађене куће. Тако би требало да изгледа свако село у Србији”, закључује наш саговорник.


Коментари9
e5ca1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
Филе се не налази испод кичме, налази се са леве и десне стране кичме, и дели се на три дела, горњи дебљи, средњи део као и крај који Англо-саксонци зову филе-мињон.
Бранислав Станојловић
Не штити ли српски закон животиње? Говеда би требало да се кољу на најмилосрднији начин, а не дивљачки као што ти Турци чине за халал. Треба најурити те дивљаке. То јесте мања зарада за српску индустрију, али је нужно.
Muradin Rebronja
Izvinite, halal standardi su jedan od najstarijih sistema bezbedne hrane, kod muslimana i Jevreja. Zabranjena je upotreb bolesnih životinja, ranjenih... a postupak je, uz molitvu, da se ukloni krv koja je istog momenta nebezbedna za korišćenje. Ovde se radi o mesarima koji nedostaju našoj klaničnoj industriji. A halal sertifikat moraju da imaju sve klanice koje žele da izvoze u neku od muslimanskih zemalja. Znam da sada halal nije dovoljan. Glavni su američki hasap standardi bezbedne hrane.
Препоручујем 6
Beogradjanin Schwabenländle
У Србији нема бифтека у продаји. Бифтек се добија само од говеда, никако од јунетине.
Bosa S
Da postoji ovakva firma je za svaku pohvalu.
Igor
Mi nema koga nismo prihvatili i sa kime nismo mogli da zivimo i posle krvavih istorija , a onda nas optuzuju da hocemo sve.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља