уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:02

Четири дана најлепшег сајма холестерола

Зна се куда ће предстојећег викенда гурмани тешког репертоара – у Качарево, место сусрета две традиције, староседелачке и дођошке
Аутор: Олга Јанковићсреда, 19.02.2020. у 20:30
(Фото О. Јанковић)

Качарево – Три деценије и још три године преко. Четири дана, хиљаде посетилаца, десетине штандова, тоне и тоне сланине и других месних производа – јужнобанатски, а светски вашар, посвећен je, кажу овде, најлепшем делу свиње, то је – „Сланинијада” у Качареву. Капије спортске хале у центру биће отворене од 20 до 23. фебруара, да приме госте, муштерије, оне само радознале, али и такмичарске комаде банатске сапуњаре, панчете, „адидаске”, потрбуше и поребруше, од гроника и мангулице, с прљеном кожицом и преко алевом паприком... Све ће то понудити око 250 излагача, на пробу, продају и оцену струке. Бираће се најбоља домаћа, занатска и индустријска, најдебља и она сланина од мангулице. На више од две стотине узорака наћи ће се заставице земаља Европе, нашег Балкана, и првог комшилука, Румуније и Мађарске, одакле стижу излагачи већ четврт века.

Рецепт за праву домаћу сланину
Добра сланина се прави тако што се добро одмери комад, добро усоли, стави у пац и тако стоји око пет недеља. Онда се пере и качи у пушницу на бар месец дана, а има и таквих рецепата да заврши на кућном крову, на ваздуху и пожељној банатској кошави још два до три месеца.

Не знамо како раде други, али се овде спрема већ месецима, јер квалитет тражи добре комаде свиње, време и време… Ту се слажемо, а рецепт свако има свој, наглашавају мештани, посвећени још од касних 80-их прошлог века грађењу савремене легенде о сланини, али и сувом месу, осталим „димљеним месним колачима”. То је у Банату, па још јужном, начин живота. Сланина је најбољи антибиотик и део светог тројства доброг здравља – она даје снагу, ал’ диже и притисак, бели лук га снижава, а ракија масти разлаже.

За четири дана „република сланинара” увећа се бар десетак пута и постане место сусрета две традиције – староседелачке и оне дођошке, колонистичке. Лале чувају своју, а ови други кажу, додали понешто из свог завичаја, нарочито оног такмичарског и инаџијског. Зато ће се предстојећег викенда сударати котлићи сланинског паприкаша и од истог материјала чорбастог пасуља, правити ручни месни радови – кобасице и „свињске бомбоне”, чварци, раритети у варошким касапницама и мириси од којих вода на уста полази, апетит расте, а новчаник се незадрживо празни.

Никад доста пара да се пазаре јестиви сувенири широког дијапазона – од игле до ручно рађених кухињских потрепштина, фрулица, глиненог посуђа, белог мрса, слаткиша из домаће радиности... За озбиљније играче, мегдан поља „Златни котлић” и „Златни чварак”, пратећи програм свињокољ на традиционалан начин уз свињску даћу јесте и трка прасића. Биће и изложби, неизбежне дегустације заборављених јела и концерата, смотри фолклорног умећа националних заједница Војводине.

Стижу одавде и разноразне поруке неодлучнима да се запуте у овај део Баната: „За свакога понешто, сланина за све”, „Сланина се топи кад се мора, а једе увек”, „Нема лепше планине, од банатске сланине”, „Од Сланинијаде старија је само Олимпијада”. Опевана је она и међу корицама књига, својевремено је имала и своју „Сатару”, скулптуру тешку пет тона, џиновску пушницу од 12 метара, минуте на Си-Ен-Ену и иницијативу да се „сајам холестерола”, који жале се Качаревци, траје тек неколико дана, продужи на читаву годину. „Е, то је нешто што нико не ради.”

Било како било, званично, привредно-туристички бренд, покренут је 1988. године, из чисте шеге и за опкладу међу мештанима. О томе је прву вест донела „Политика”. У међувремену се делио пелцер по Србији, за клонирање најразличитијих „ијада”, али дилеме овде немају – једна је Сланинијада.


Коментари6
af250
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Jovanovic Senjak
Svaki Obrok bez mesa je POBEDA bar za moju malenkost!
I budi to sto jesi
Moj deda je ziveo skoro sto godina. U jednoj ruci slanina i paradajz u drugoj brica i lebac . U dzepu satlik rakije i kad udje u jutro zemlje sa Frajlom i Sokolom ne izlazi dok sunse ne zadje. Koliko predju konji toliko i on za njima.
dr Slobodan Devic
Srbi su odavno pronasli lek protiv svakog pa i "korona" virusa: beli luk, slanina i rakija. Uh, cekaj, odok ja da to pantentiram ...
iz glave
сланина има мање холестерола него морски плодови и ако се једе умерено снижава ниво лошег холестерола у крви ... умерен рад, умерена вежба, умерен одмор, умерена и шаренолика храна и без стреса
Muradin Rebronja
@ Milina! Zdrava ishrana i zdrav život idu zajedno i ne mogu jedno bez drugog. Znak da se neka osoba, bez obzira na starosno doba, hrani ili ne hrane zdravo, živi ili ne žive zdravo je telelesna težina. Gojaznost, majka mnogih znanih i neznanih bolesti je bolest sama za sebe. A holesterol prouzrokuje aterosklerozu, sužavanje krvnih sudova što dovodi do šloga ili infarkta. Sve namirnice životinjskog porekla sadrže holesterol. Nema holesterola u namirnicama biljnog porekla. Ta hrana je lek za sve.
Препоручујем 2
Milina!
To ti je penzionerski život!
Препоручујем 14

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља