субота, 04.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 12.03.2020. у 20:14

Организовано и солидарно да се изборимо с изазовом „корона”

Председник Србије Александар Вучић казао је да је од премијерке тражио да буду формирана два кризна штаба у борби против коронавируса. - Влада је донела одлуку о једнократној помоћи од најмање 4.000 динара пензионерима, која ће бити исплаћена између 1. и 15. априла
(Фото А. Васиљевић)

Организовано и солидарно треба да се изборимо са изазовом пред који нас је поставио коронавирус, поручио је председник Србије Александар Вучић.

У обраћању путем јавног сервиса, Вучић је указао да се Србија данас налази у изузетно сложеној ситуацији, као што се и цео свет налази у комплексној ситуацији, те да први пут после много деценија имамо истовремени утицај једне тешке и велике болести и заразе који је погодило свет и нашу земљу.

Вучић је рекао да се суочавамо са тешком мигрантском кризом, као и кризом са ценама нафте, преноси Танјуг.

„Све то заједно утиче на пад свих светских, европских берзи, на потпуно другачије несолидарно понашање унутар држава и региона”, подвукао је Вучић.

Указао је да је ово први пут да постоји забрана летова из Европе ка САД.

„Вечерас је на пустом њујоршком аеродрому 'Ер Србија', ваљда била једини авион из овог дела Европе. То говори о дубини кризе, коју ћемо морати да пребродимо”, рекао је Вучић.

Председник је указао да нам предстоје две врсте битки поводом корона вируса у којима морамо да победимо, уз оцену да је најважније да слушамо струку, а не политичаре и медије.

„Једна је битка за очување здравља наших људи, а пре свега најстаријих, који су најугроженији, али који су најдисциплинованији и најодговорнији, али које корона вирус погађа најбрже и нажалост најефикасније”, рекао је Вучић.

Истиче да је зато важно да донесемо све могуће мере у складу са оним шта каже струка.

„А, не шта би желели политичари, медији или свако од нас што би помислио здраворазумски и складу са тим донели смо неколико важних мера”, истакао је Вучић.

Он је истакао да актуелну тешку ситуацију можемо да пребродимо сако ако будемо јединствени и солидарни.

Оно што грађане највише брине, рекао је, то је здравље.

Сви здравствени радници, од возача, стоматолога, сестара, лекара специјалиста од 1. априла ове године добиће повећање зарада за 10 одсто, рекао је председник Србије.

Он је навео да је то договорено на састанку са премијерком Аном Брнабић да би се здравственим радницима држава захвалила на величанственом раду у борби са коронавирусом.

„Такву одлуку донели смо у складу са чињеницом да су нам здравствене установе под најтежим притиском и како би смо очували мотивацију људи који у овим околностима доживљавају страшне притиске, неки чак и претње”, рекао је председник Србије.

Вучић је прецизирао да је од премијерке тражио да буду формирана два кризна штаба у борби против корона вируса.

Први тим, за директну борбу против вируса, према његовим речима, предводи Ана Брнабић и у њему су још министар здравља Златибор Лончар, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Шкодрић.

Други кризни штаб, за отклањање економских последица корона вируса, предводиће он сам, а у њему су још министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

„У првом кризном штабу су сви лекари које сте ових дана виђали и који предводе борбу против корона вируса, најумнија лица наше медицине и нашег здравства, који ће, заједно са нама, својим знањем и ауторитетом, изнети најтежи терет ове борбе”, рекао је Вучић.

Он је саопштио да Србија у овом тренутку има 1.008 респиратора, а да ће за 25 дана бити набављено још 500 респиратора.

Председник је у обраћању рекао да је то три пута више него што смо имали 2009. године за време свињског грипа, када их је било 350 и када смо изгубили 137 људи.

Вучић је навео да до сада није желео да говори о броју респиратора и да је он за то крив, јер је желео да представи да их имамо мање, како би могли да набавимо више респиратора на разним странама, јер неке земље као Немачка не желе да их извозе.

Вучић је истакао да се припремимо и за евентуално најгори могући сценарио.

Он је истакао да се сада само један пацијент налази на респиратору, и да је то апарат који служи за најтеже болеснике, најстарије, болесне од хроничних болести.

Он је поручио да грађани треба да верују својој држави.

Посебно је замолио људе да не буду агресивни и да више никада не нападају лекаре јер ће држава то санкционисати оштро.

„То су хероји нашег доба који нам помажу и спасавају људе”, поручио је.

Он је апеловао и да се не шире лажне вести клао и да људи не наседају на њих.

„ Молим вас да се никада више не догоди да два дана морамо да се извињавамо људима да њихови ближњи нису страдали јер је 'Глас Америке' објављивао и на друштвеним мрежама да су неки умрли. Молим да се не шире лажи.

Истакао је да је за сада 15 пацијената у болницама, 24 заражена, један на респиратору.

Од понедељка ће моћи неки да напуштају болницу.

„Зато радимо и слушамо стручњаке и када кажу да не затварамо школе, јер у школи није заражен нико, него у Поречу и Пули. То решавамо одмах, јер имамо свега довољно и све је постављено добро.

Председник је замолио пензионере, као најугроженије када је реч о коронавирусу, да буду дисциплиновани и одговорни, те истакао да ће једнократну помоћ, од најмање 4.000 динара пензионери добити између 1. и 15. априла, а циљ те мере је да могу да купе и додатна дезинфикациона средства.

„Моје посебно обраћање је пензионерима. Њих молим. Није проблем кад улицом шетају и кад су напољу млади, за младе нема ту велике опасности. Опасност је за пензионере”, рекао је Вучић.

Зато је влада, истиче, и донела одлуку о једнократној помоћи од најмање 4.000 динара, која ће бити исплаћена између 1. и 15. априла.

„Да би они могли да купе додатна дезинфикациона средства и осете пажњу државе. Они су најугроженији и морамо највише да бринемо о њима”, рекао је Вучић и замолио их је да се стрпе још четири или пет недеља, колико буде морало.

Додао је да је за нас од кључног значаја и то што је за сваки случај заразе утврђено одакле вирус долази.

Вучић је додао да ће кућна изолација бити најчешћи пример лечење, али ће за најтеже морати да се обезбедити посебна нега.

Од сутра ће само три установе у Србији бити надлежне за лечење од коронавируса, најавио је председник Вучић.

„Инфективна клиника у Београду од сутра је једина задужена за лечење од коронавируса. То је она клиника која је остављена у најстрашнијем стању, а за коју сам недавно положио камен темељац. Такође, биће надлежни за корона вирус Клинички центар у Новом Саду и Нишу”, објаснио је Вучић у обраћању грађанима.

Председник је упозорио да су грађани у последња три дана купили у трговинама више него у последњих 30 дана и да то не би могле да издрже ни јаке економије, као што су економије САД и Немачке.

Поручио је да је потребно да имамо као друштво много више дисциплине и да грађани много више верују државним органима у овој ситуацији.

„Прошли смо кроз поплаве и најтежу економску кризу и успели да извучемо земљу и из једног и другог, тако ће се и из овог извући”, поручио је Вучић.

Вучић истиче да је важно да у тој борби са корона вирусом покупимо најбоље искуство других земаља.

Председник наводи да поједини траже да се затворе школе, али да стручњаци кажу да не треба и да ни Словенија није затворила школе, иако има седам или осам пута више заражених него ми, да није ни Хрватска затворила школе, нити Велика Британија, која има далеко већи број заражених од Србије.

„Најлакше је да затворимо све, али треба поставити питање како ћемо да живимо и ко ће да ради”, запитао је Вучић.

Каже да ће држава направити да продавнице буду пуне.

„Ми смо данас направили неку врсту обавезе и за Галенка фармацију, који велики посао за нашу земљу праве, да не раде преко неких других компанија и за саме маске, имаћемо довољно и епидемијских маски и обичних и свега другог, али не можемо када неко купи 100 асепсола и 100 литара алкохола”.

Вучић је такође апеловао на грађане да не верују у приче како има на стотине мртвих, као сто су биле такве приче када су биле поплаве и да се после показало да ништа од тога није било тачно.

„Правовремено ћемо вас извештавати и нећемо од вас крити ни тешке последице, а биће их и мораћемо заједнички да прођемо кроз њих”, поручио је Вучић.

Како је рекао, тражи од грађана само дисциплину, одговорност и поштовање и поверење у државу.

Ослонићемо се и на кинеске пријатеље и већ данас су са њима започети разговори о томе, додао је Вучић.

Разговараћу и са Меркел у понедељак и после тога ћу знати тачно шта раде Немци и Кинези и тражићемо и додатну помоћ о ЕУ, да се она не односи само на 27 земља чланица, већ и на нас који се налазимо на европском путу који смо земље кандидати, навео је Вучић.

Али, морамо пре свега, истиче Вучић, да се ослонимо на себе и до сада смо показали да то умемо да радимо и да умемо да можемо да постигнемо и боље резултате од оних који имају успешније економије од наше.

Председник је најавио да ће после посете Немачкој позвати представнике свих изборних листа које планирају да учествују на изборима на разговор о томе како организовати кампању и у ком тренутку и да ли је потребно за пет, 10, 15 дана померити изборе.

Вучић је приметио да се све политичке странке које желе да учествују на изборима осећају нелагодно да говоре о изборним темама.

„После посете Немачкој и Меркеловој, а и због тема тих разговора, КиМ, пут Србије у ЕУ, као и коронавирус, због којег ћу замолити за помоћ, бићу слободан да позовем представнике свих изборних листа које планирају да учествују на изборима да разговарамо и да се договоримо о томе како да организујемо кампању, како да учествујемо у кампањи и када, у ком тренутку и да ли је потребно за пет, 10 или 15 дана да померимо изборе”, рекао је Вучић.

„Отворени смо и договорићемо се са свим политичким субјектима”, истакао је он.

Председник је нагласио да не постоји ништа важније од тога да сачувамо здравље људи и да се изборимо за животе, за сваког човека.

Још једном је честитао медицинским радницима на пожртвованости и посебно нагласио да смо за првог зараженог већ мислили да ћемо га тешко спасити, па смо успели.

„Не постоји човек за којег нећемо да се боримо и зато је потребна солидарност, уједињеност и јединство људи”, рекао је председник.

Онима који мисле да могу изазивањем политичких свађа да стекну неки политички поен, поручио је да изазивање свађе изазива презир код људи.

„Обавеза свих је да се боримо за земљу и грађане. Борићемо се за сваки живот и сваког човека. Биће тешких тренутака, али сам сигуран да ћемо заједно успети да изађемо и, са свим новим мерама, победимо ову пошаст. И да покажемо колико смо сазрели, као народ и држава и колико успешније умемо да се боримо него неки други”, рекао је Вучић.

И коронавирус ће проћи, а Србија мора да живи и опстане и после њега, рекао је Вучић и зато позвао све на солидарност, озбиљност и рационалан приступ.

Он је најавио да ће јавност на дневном нивоу бити упозната са свим новим мерама које се предузимају и да ће моћи да се види колико смо сазрели као земља.

„Хвала вам што добро разумете шта је то што држава ради. Ово је светски процес и светска мука. Борићемо се на најјачи и најжешћи начин да сачувамо сваког човека, сваку главу у Србији. Молим вас за поверење и рационално понашање”, рекао је председник.

Истаче да се мора сачувати економија и да се не сме десити да нас сачека нова рецесија, као што је била претходних година и да имамо исте проблеме.

„Ово је сада само низ мера, од сутра ће бити и нових мера. Дневно ћемо више пута извештавати, али не само о оболелима, него и онима који су излечени”, рекао је Вучић.

Он је додао и да до сада није било превеликих проблема, али да се они не могу искључити и да се само заједно могу превазиђи.

„Заједно можемо све”, поручио је и позвао све на солидарност, озбиљност и љубав према Србији.

„Верујте својој држави”, поручио је председник грађанима Србије, закључујући обраћање јавности.

Коментари34
281c9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sara
Elena@ Elena, mozda se alarm trebao ukljucit ranije?
Милан Панић
Поштована "Политико" због чега је ово у рубрици "политика"? Прича се ваљда о очувању здравља нације а не о политичким и економским темама или можда грешим?
Милан Панић
Са оволико (уз вирус истовремено) посејаном дозом страха вакцина ће сигурно достићи баснословну цену (увећану са сваком новом жртвом) но не треба се око тога нервирати јер ће као и увек у помоћ пристићи "спаситељи"са "повољним кредитима" и новим презадуживањима - поробљавањима. Ако психоза буде додатно појачавана не би ме чудило да уведемо и сирене за почетак и престанак узбуне јер је у неку руку опет је у питању ваздушна опасност, додуше овај пут "правилно глобално распоређена".
Jovan
Aktuelna Predsednica Vlade je prekjuce izjavila da je broj respiratora drzavna tajna kao i u svim drugim zemljama (sto inace nije istina). Sada smo od aktuelnog Predsednika Srbije dobili informaciju da Srbija u ovom trenutku ima 1008 respiratora. Ostaje dilema, ko je od njih dvoje u pravu, posto su izjave kontradiktorne i ne doprinose poverenju javnosti.
Muradin Rebronja
Naše zdravlje je naša odgovornost. Naš organizam je jedino mesto gde možemo da živimo. Čuvajmo ga ko zenicu oka svoga.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља