уторак, 20.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 19.03.2020. у 18:22

Од данас затворене границе за улазак у Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија настоји да има слободних преко 1. 000 респиратора. -Немамо проблема с бензином и нафтом. -И војном здравству од 1. априла веће плате 10 одсто
(Фото Танјуг)

Председник Александар Вучић изјавио је да се у данима и недељама које долазе очекује убрзано повећање броја заражених вирусом корона, те да ће дисциплина људи бити кључна.

Вучић је у обраћању јавности рекао да је у Србији сада 103 лица са потврђеном заразом коронавируса, од чега 55 у болници, док је шест особа у тешком стању и налазе се на респиратору.

„Очекујемо у данима и недељама који долазе, а то видимо и по реакцијама лекара, даље убрзано повећавање броја заражених. Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на КБЦ 'Драгиша Мишовић'“, рекао је председник Србије.

Председник је истакао да је двоје људи пуштено кући, након што је два пута њихов тест н а корону био негативан, али са друге стране сваког дана долази много више.

„Период лечења није кратак, да бисмо могли да добијемо битку”, подвукао је Вучић.

Болнице су, каже, све пуније, а лекари се држе јуначки, док војска и полиција веома добро обављају свој посао.

„Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на болницу „Др Драгиша Мишовић”, рекао је председник Вучић.

„Верујем да ћемо моћи да помогнемо лекарима да наставе у овом темпу”, рекао је Вучић.

Он је додао да се очекује да још три лица буду пуштена, ако им тест и по други пут буде негативан, али да се до сутра у ово време очекује да број заражених буде можда и највећи до сада.

„Број од 100 је важан, јер је у неким земљама, тај број кренуо геометријском прогресијом да се увећава, а то се тешко контролише. За нас је важно да покушамо да зауставимо, да раст не буде експоненцијалан. Да траје што дуже, али да буде нижи”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је истакао да је кључна дисциплина људи.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће од сутра у 8 сати ујутру бити затворени сви гранични прелази за улазак путника у друмском, железничком и речном саобраћају.

„Од сутра осим транспортних камиона више нико не може да уђе на територију Србије”, рекао је Вучић у Палати Србије.

Каже да је од увођења ванредног стања у Србију ушло 71.180 наших грађана и да је то био велики проблем због ситуације са корона вирусом.

Како је рекао, највећи број њих је дошао са подручја Немачке, Италије, Француске и Аустрије, око 95 одсто.

Каже да су многи од њих који су ушли у Србију веома дисциплиновани и добри људи, од којих ће многи одлучити да остану у Србији, јер им је наша земља пружила гостопримство, за разлику од земаља где су биле, а које им то нису пружиле.

Наравно има и изузетака, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Следеће недеље маске за целу Србију

Следеће недеље ће цела Србија имати маске, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, на конференцији за штампу, пренео да ће од понедељак увече бити обезбеђено 10 милиона маски.

Ригорозне контроле

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће полиција вечерас ригорозно контролисати српске држављане који су се вратили из иностранства, а не поштују самоизолацију.

Он је рекао да је 71. 180 држављана ушло у Србију протеклих дана.

Многи су дисциплиновани, али има изузетака.

Не треба да се зачуде неки у београдским насељима као што је Миријево, или у неким другим деловима земље, као што је Поморавље, јер неће моћи никога да преваре.

„Нашли смо начин да пратимо ко крши правила”, рекао је Вучић и нагласио да то неће моћи ни да сакрију ако оставе мобилне телефоне, преко којих су протеклих дана уочени многи са италијанским бројевима који се слободно крећу.

Наредних дана морамо бити најозбиљнијих”, поручио је Вучић да нам се не би догодило оно што је у другим земљама као сто је Италија или Шпанија.

Он је навео да је Шпанија пре 14 дана, када је у Србији регистрован први случај, имала два мртва, а данас 767 мртвих.

Он је упозорио да то иде геометријском прогресијом и зато морамо да се чувамо.

За сада се задржава то да ће трговински ланци за пензионере бити отворени недељом од 4.00 до 7.00 сати, мада је било предлога да се то омогући два пута недељно.

„Али, желимо да пензионери не иду ни тада, да их обесхрабримо да то чине, сем оних који баш морају”, указао је Вучић.

Наводи да се полиција од синоћ од почетка полицијског часа трудила да реагујемо мирно и да испрати људе до куће, али и да држава мора одлучније да реагује.

Навео је пример брачног пара из Париза који су били позитивни и сели у пун авион како би дошли до Младеновца.

„Ја то не могу да разумем, да ли зато сто је овде бесплатно лечење, ста год да је не могу да разумем. Ни младиће који су милионери, не може момци све”, поручио је Вучић и додао- „Нама су животи најстаријих пречи од ваших милиона”, рекао је и додао да сви морају да поштују закон.

И војном здравству од 1. априла веће плате 10 одсто

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће и запосленима на ВМА и свима у војном здравству од 1. априла такође бити увећане плате за 10 одсто.

„Разговарали смо јутрос Ана и ја са министром финансија и нашли смо средства, за све који раде на ВМА, у војним болницама и војно медицинским средствима имаће увећање од 10 одсто”, рекао је Вучић.

Они ће добити повећање као комплетан наш здравствени систем, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Идемо на преко 1.000 слободних респиратора

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србија настоји да има слободних преко 1. 000 респиратора, како не би дошли у ситуацију да лекари буду пред одлуком да бирају ко је млађи па да се боре за његов живот.

Он је констатовао да се Србија, пропорционално броју становника, брзо технички припремила за ову ситуацију у односу на друге.

Вучић је, на конференцији за штампу, пренео да је пре сат времена стигло у Србију још седам респиратора шведске производне, да чекамо још девет из Лајпцига који су плаћени, а у суботу увече очекује још 100 који би дошли као донација наше кинеске браће.

Немамо проблем с бензином и нафтом, то су измишљотине

Председник Александар Вучић демантовао је наводе о несташицама горива у Србији измишљотине и истакао да нема никаквих проблема са нафтом, које, напротив, има више него довољно, па ће влада дозволити и њен извоз.

„Неко је данас измислио вест о гориву, о несташици, и они ће за то у затвор”, рекао је Вучић на прес конференцији, преноси Танјуг.

Председник је поручио да никаквих проблема немамо са нафтом, те да је НИС упутио допис да се дозволи извоз нафте из Србије, јер је имамо у великим количинама.

„Али, када неко нешто напише на мрежама, и мисли да се неће сазнати, каже да има дојаву, па се онда створе редови... Не реагујте на лажи и измишљотине појединих тајкунским медија и лажи које се шире по друштвеним мрежама”, рекао је Вучић.

Никаквих проблема немамо са нафтом, и влада ће донети решење о извозу нафте, коју имамо толико да немамо готово нећемо имати где да је складиштимо.

Заштитићемо људе, нећу да питам за политичку цену

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су мере које су спроведене у последња два дана дале резултате и сачувале су десетине хиљада живота.

„Не занима ме шта ће неко да каже и колико ће неко да се мршти и соли памет о томе да сам зликовац, диктатор, оваква или онаква особа”, рекао је Вучић и додао да је најважније да се заштите људи.

„И то ћемо да урадимо по сваку цену и нећу да питам за цену”, рекао је Вучић.

Рекао је да ће сутра од 12 сати бити обустављен међуградски саобраћај за возове и аутобусе, а оставља се могућност за аутомобилски саобраћај.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да последњи поласци аутобуса и возова, ка било ком месту, морају да буду сутра до 12 сати.

Председник је казао и да ће наредних дана бити донета одлука о временском проширењу полицијског часа, односно забране кретања, и да она неће бити од 20 до 5.00 ујутру, већ ће бити проширена.

Апел приватницима: Не отпуштајте раднике, помоћи ћемо

Председник Александар Вучић апеловао је вечерас на приватнике да не отпуштају раднике, да се суздрже наредна два месеца, а после ће држава да им помогне да се пронађе адекватно решење.

„Не могу да гарантујем да ћемо платити све трошкове и сву изгубљену добит, али помоћи ћемо значајно. Молим приватнике да задрже раднике што је могуће више”, рекао је Вучић на прес конференцији.

Председник је истакао да се у државном сектору не планира смањење плата, а да сигурно нико неће добити отказ, као што ће и пензије бити редовна, а 12. или 13. априла биће исплаћене најављене 4.000 динара једнократне помоћи пензионерима.

Вучић је подсетио да је Град Београд обезбедио 173.000 пакета помоћи за пензионере са примањима мањим од 30.000 динара, те додао да се нада да ће и други градови кренути тим путем.

Председник је додао да је од великог значаја субота увече или недеља јутро, када ће наш највећи авион А-330 долетети из Кине.

„Надам се да ћу моћи да сачекам тај авион, да грађане обрадујем оним што доносе”, рекао је Вучић.

Захвалио је и појединим привредницима који су своје хотеле ставили за прихват болесника, ако буде било потребно, наводећи да су ту молбу услишили Миодраг Костић у Новом Саду, Момировићи у Београду и Тончев у Нишу.

„Спремамо се и дали смо задатак да будемо спремни за прихвати 10.000 болесника, јер очекујемо тешке ударе наредних дана”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да влада не може да донесе никакав декрет који би се односио на приватнике, већ може само да апелује.

„Не можемо власнику ваше телевизије да кажемо да ли ће емитује програм на Телекомовој мрежи, ни да ли ће да отпусти раднике, јер не исплаћујемо ми плате радницима”, рекао је Вучић на питање новинара Н1.

Како је рекао, морамо да радимо и да будемо једна од држава која после пандемије неће смањивати плате у јавном сектору, пензије.

„А, помоћи ћемо приватницима да ћемо део плата погођенима, који то докажу, гледати како да надокнадимо”, рекао је Вучић.

Додао је да се у целом свету даје да хиљаде отказа, те да су у последња четири дана готово сви наши људи, који су се вратили у земљу, добили отказе у својим компанијама у Аустрији, Немачкој, Италији, Француској...

„Тако функционише капитализам Земљу ћемо поново да подигнемо, урадили смо то 2014. године, знаћемо поново”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Најавио је да ће у суботу стићи и кинески експерти нашим авионом, преноси Танјуг.

Мере важе за све, верујем да су се спортисти покајали

Председник Србије Александар Вучић рекао је да мере владе и закон важе за све људе, па и за спортисте, те да је сигуран да су се два млада фудбалера, укључујући Луку Јовића, покајали што су прекршили самоизолацију.

Најлакше је, каже, кажњавати, сигуран је да се кају.

Они су тренутно у изолацији и вероватно су поднете пријаве, а ако покушају да изађу биће ухапшени, рекао је он.

„Верујем да неће, они су добри момци, било је потребно више одговорности, не треба да се иживљавамо на њима. И није то проблем, ово је њихова земља, али их молимо да буду одговорни”, поручио је Вучић.

Он је истакао да закон једнако важи и за милионере, као и за све људе.

Кад је реч о прекршајима на граници или по доласку у земљу, каже да је било покушаја подмићивања санитарних инспектора како би смањили период изолације.

„Склоните те паре, и идите кући”, поручио је председник.

Навео је да је у Поморављу откривен полицајац који је изводио једног човека, и да ће обојица бити кажњени.

„Боримо се даноноћно. Док су људи забринути за себе, ми морамо о свему осталом, сваком човеку, производњи, продавницама..., да људи што мање добију отказе”.

Упитан зашто је дозвољено гастарбајтерима да уђу, рекао је да је можда и он крив што смо пола дана дуже него што је требало прихватали људе из иностранства.

„Сматрао сам да немамо право то да забрањујемо, а када су лекари рекли да не можемо да издржимо, донели смо ову одлуку. Неодговорних има свуда, зато морамо да се изборимо”, поручио је Вучић и додао да је 99 одсто људи поштовало забрану кретања.

Спремни да пошаљемо авионе за студенте, дозволе су проблем

Држава је спремна да пошаље наше авионе за српске студенте и друге грађане који су остали заробљени на аеродромима у иностранству, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

„Спремни смо да пошаљемо наше авион и ми то да платимо. Наши људи и студенти треба да разумеју да ћемо да покушамо и потписаћемо специјалну дозволу за ту врсту специјалних летова за нашу децу и грађане”, рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара шта ће бити са нашим људима који су заробљени широм Европе на аеродромима и који су контактирали наше амбасаде, на пример, две девојке на аеродрому Шарл де Гол, затим осам путника на аеродрому у Амстердаму...

„Ако буде требало, ми ћемо да дезинфикујемо поједине авионе, али није то проблем већ то што нам више не дају да слетимо. Тако смо чекали и за авион за ову медицинску опрему из Лајпцига пошто то спада под посебне дозволе ЕУ. Треба да чекамо два, пет или седам дана, а ми све меримо по сатима”.

Каже да ће бити организовани авиони, али да су највећи проблем дозволе за слетање.

Вучић је навео да је авион „319” у Пекингу, „330” је на путу за Кину, фалкон је отишао у Египат, једна авион за Тунис, тако да су тренутно сви авиони заузети.

Председник каже да се тражи решење, али да треба имати у виду да су у Европи у многим земљама одавно затворили све путеве и да је до данас само у Италији 3.400 мртвих.

Премијерка Ана Брнабић каже да су око проблема са нашим студентима већ разговарали и дали упутство министру спољних послова Ивици Дачићу да ради на томе.

„Правићемо спискове наших студената који су остали у иностранству, а желе да се врате, пошто се затварају кампуси и слично. Важно је да буду у контакту са амбасадом и да имамо групе, а не да се бавимо појединачним случајевима”.

Додаје да се мого људи јавило данас да се враћају, али да треба имати у виду и да се неки враћају, на пример, из Париза са туристичких путовања.

Премијерка је запитала да ли је то нормално да неко у овој ситуацији иде на туристичко путовање и да сада држава треба и о њима да води рачуна поред милиона угрожених грађана.

Правимо спискове и организоваћемо транспорт авионима владе, поручила је Брнабић, преноси Танјуг.

Дисциплина кључ, пензионери, не излазите из кућа

Председник Александар Вучић изјавио је да ће већ сутра у болници бити инсталирани нови респиратори шведске производње, који су стигли у Београд.

„Нашли смо их ми и више од овога, али ја смем да вам кажем кад новац прође и када наши авиони могу да узлете. Имаћемо још много више од овога”, рекао је Вучић на прес конференцији.

Председник је поново замолио све грађане да буду дисциплиновани и да разумеју да се све мере предузимају због њих.

Вучић је подсетио да је само јуче у четири града у Италији преминуло више од 400 људи, те истакао да је то сценарио који ми покушавамо да избегнемо.

„То када дође, из тога не можемо да изађемо. Молим пензионере - не излазите из киће и не љутите се на полицајце који раде свој посао. Немојте да мислите да, ако се добро осећате, нећете да добијете вирус. Све ово радимо само зато што вас бескрајно волимо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Поновио је да је најважније да се сви понашају одговорно, и још једном замолио наше људе из иностранства да буду одговорни.

„Будите дисциплиновани. Знам да сте и тамо научили на дисциплину. Да не угрозите никог другог овде. Очекујемо удар и због тога, а у обавези смо да пустимо наше људе”, рекао је Вучић.

Коментари60
1ab95
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

име
Комплексно је питање, лично знам случајеве где су легално људи преко, супер послови, али ИНСТАНТ откази, нема посла, затвара се фирма, легални на биро/социјална помоћ, а остали (рад на црно) где? Па у Србију. Плус празници и добијемо хаос.. Такви су јоњ вероватно пролонгирали повратак што дуже и сада су у ситуацији да неодговорним понашањем и предугим чекањем, остају заглављени.. Лоша процена. Коо зна какве све приче постоје. Не можемо само осуђивати "враћају се у Србију јер им је јефтиније"...
aleksandra
Granice a kao i sve ostalo se treba zatvoriti! Tako cemo smanjiti mogucnost zaraze!
mima
Sve treba zatvoriti, da se sačuvamo.
Trifun
Dezurni antiVucic kriticari ne propustaju ni "korona pandemiju",a da ne upute neosnov.kritike.U 1.fazi "korona pandemije"(pre pojave zaraze u Srbiji) bilo je najvaznije spreciti PANIKU(opasnu drustvenu pojavu) i stampedo na toalet papir,brasno..(vidjeno u svetskim metropolama)..U 2.fazi "vanredno stanje" rigoroznim merama se sprecava ponavljanje Italije..,gde ne postizu da sahrane mrtve..Sad je potrebno NACINALNO JEDINSTVO i DISCIPLINA da se "korona" pobedi..Posle toga sledi analiza uradjenog..
Trifun
Nije bas jasno sta je pisac @Милан Панић hteo da kaze!?Cinjenica je da Srbija nije dozivela "stampedo na toalet papir",kao USA i EU metropole,Moskva..,i da su rafovi marketa puni.Nije razlog toga u "катастрофално ниским стандардом становништва",kako zlurado tvrdite..U 2.(aktuelnoj)fazi je bitno "nacionalno jedinstvo i disciplina",a ne defetizam kojeg sire antiProtivni Vucicevi oponenti ..Kada prodje "korona"pandemija bice prilika za analizu odgovornosti.Gradjani Srbije ce to znati demokr oceniti
Милан Панић
Поштовани Трифуне: под 1 "стампедо" на животне ( и "неживотне" намирнице) је "успешно предупређен" катастрофално ниским стандардом становништва па ето у свако злу има и понешто доброг - нажалост само у оваквим ванредним ситуацијама. Под 2 У журби и заносу позивања на национално јединство (за дисциплину се потпуно слажем) стрпасте и корону и ванредно стање под наводнике а то се може тумачити да и једно и друго не постоји. Немојте уносити додатну конфузију има је већ и превише.
aca
Sa obzirom na trenutnu situaciju u regionu ,ovo je normaln sled događaja.
Милан Панић
"Не могу" све док се "молим вас ко Бога" и "кумим вас" не замени са (иначе нормална комуникација у време ванредног стања) "наређује се", "прописује се " и "санкционише се" (за непридржавање). А не "свака вашка обашка" па Ниш може без "бекријања", Београд не а Шабац ће "да размисли".

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља