недеља, 25.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 08.04.2020. у 11:15 Озрен Милановић

Ко­ро­на ће про­ме­ни­ти све

По­тро­ши­ле за леп­ше усне 1.000 евра, сад мо­ра­ју ма­ском да их пре­кри­ва­ју, да­ли 500 евра за „ар­ма­ни” оде­ло а оно тру­не у ши­фо­ње­ру, ка­фа­на по­ста­ла вир­ту­ел­на чи­ње­ни­ца, има је али ни­је за упо­тре­бу, џа­ба пар­фе­ми ску­пи кад је дис­тан­ца ме­тар и по... пре смо се ру­га­ли па­пу­чи­ћи­ма, сад их про­гла­ша­ва­мо за хе­ро­је.  Свад­бе са 500 зва­ни­ца су са­да на ни­воу не­ве­се­ле бај­ке… оне др­жа­ве ко­је су пра­ви­ле па­ре са­да за те исте не мо­гу да ку­пе ро­бу... а др­жа­ве ко­је су ства­ра­ле ро­бу и ју­ри­ле куп­це, са­да би­ра­ју куп­це.  

Те­сла, се­ти­смо се, ни­је се ни­кад ру­ко­вао с љу­ди­ма… са­мо бла­ги на­клон са дис­тан­це, у ру­ка­ви­ца­ма… ту­ма­чи­ли смо то као ћуд на­уч­ни­ка не за­ди­ру­ћи у пра­ве раз­ло­ге та­квог ње­го­вог по­на­ша­ња… са­да тек тре­ба да схва­ти­мо ка­кву је он по­ру­ку слао и ка­ко га свет по­вр­шни ни­је ни по­ку­шао да схва­ти и по­сту­пи…

Са­да је по­хвал­но и до­бро да смо не­га­тив­ни по­чев од те­сто­ва на за­ра­зе... Вир­ту­ел­но му­ње­ви­то по­пу­ња­ва ре­ал­но.

Што је био лук­суз, са­да ни­је и обр­ну­то. На­ру­чи­ва­ње на­мир­ни­ца пу­тем ин­тер­не­та са­да по­ста­је сва­ко­дне­ви­ца, дро­но­ви ће нам ро­бу до­но­си­ти... ви­ше ни­је по­тре­бан пе­чат да би се по­ди­гла пен­зи­ја, не мо­ра да се иде баш ни у шко­лу да би се еду­ко­ва­ли… кућ­ни љу­бим­ци кад до­не­су у зу­би­ма по­во­дац га­зди мо­гу на­по­ље али са­мо у тра­ја­њу ве­ли­ког од­мо­ра... ако им то бу­де уки­ну­то шет­њу мо­гу да оба­ве у ста­ну, на тра­ци ако је га­зда је има, али по­сле ње­га. Или за­јед­но… 

Са­мо­по­моћ, са­мо­и­зо­ла­ци­ја, ка­ран­тин и оста­ли ви­до­ви ле­че­ња по прин­ци­пу ура­ди сам је­су  и ра­фи­ни­ра­но ди­сци­пли­но­ва­ње ма­се ко­је је са­да већ гло­бал­но. Што ће би­ти од ко­ри­сти ако ве­ли­ки сил­ни­ци ма­ње бу­ду ула­га­ли у оруж­је, а ви­ше у ме­ди­цин­ско ору­ђе…

Не мо­же да се рас­пад­не не­што че­га не­ма… Да би се не­ки си­стем рас­пао, прет­ход­но мо­ра да по­сто­ји..  без об­зи­ра на про­це­не да ли је би­ло си­сте­ма, она­квог или ова­квог, ка­жу да што пре тре­ба ство­ри­ти но­ви си­стем ко­ји ће пре­вен­ци­ју има­ти у епи­цен­тру ства­ри. Да би ма­ње бол­но до­че­ка­ли ова­кве ка­та­стро­фе ко­је су не­ми­нов­не. Свет ни­је из­ву­као по­у­ке ни по­сле Чер­но­би­ља, ни од ХИВ-а, Фу­ку­ши­ме, ебо­ле...

Фу­ту­ро­ло­зи су де­бе­ло ома­ну­ли, са­мо та­ко… осам­де­се­тих су твр­ди­ли да ће кроз 40 го­ди­на, да­кле да­нас, љу­ди пу­то­ва­ти на Марс, да ће по­сто­ја­ти ле­те­ћи ауто­мо­би­ли, а да ће глав­на ам­ба­ла­жа у ис­хра­ни би­ти – ту­ба. Али из ње да­нас са­мо цр­пи­мо па­сту за зу­бе, ако их уоп­ште и пе­ре­мо, ру­ке тек ма­ло че­шће. Са­зна­ли смо да про­сеч­но на сат ру­ка­ма до­дир­не­мо ли­це од 17 до 25 пу­та. И да то ви­ше не сме­мо да ра­ди­мо. Оне што су на­ви­кли да чач­ка­ју нос по­го­ди­ће нај­ви­ше. Са­зна­ли смо, а зна­ли смо то, да је но­вац у об­ли­ку хар­ти­је и ме­тал­них ко­ма­ди­ћа су­пер пре­но­си­лац ви­ру­са, па ће га из­гу­ра­ти уско­ро пла­ћа­ње на клик.

Ско­ва­на је и но­ва реч ко­ви­ди­от, од ко­ви­да и иди­о­та, пре­вод ни­је ни по­тре­бан. Ква­сац и бра­шно да­нас су у тра­же­ни али не и ле­те­ћи ауто­мо­би­ли. Авио-ком­па­ни­је и ту­ри­стич­ке аген­ци­је не­ће ваљ­да да из­гу­бе сми­сао.

Ка­жу да је­ди­но стру­је мо­ра да има јер без ње не­ма ин­тер­не­та, не­ма пу­ње­ња те­ле­фо­на, не­ма овог, не­ма оног … а њу је из­ми­слио онај што се с љу­ди­ма ни­је ру­ко­вао и гр­лио, гле чу­да!

Коментари8
370e0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Божа
Нажалост да, најгоре је што су у Немачкој због вируса затворени бордели. У Франкфурту се у хитном поступку због тога пред управним судом потужило 11 власника јавних кућа. Са образложењем да је таква одлука противуставна јер забрањује право на рад.
Братимир
Тесла је пронашао струју као и Ајнштајн гравитацију... он није измислио струју већ индукциони мотор наизменичне струје. У проналажењу струје учествовало је на десетине научника и проналазача, процес је трајао читав век и сваки је допринео на свој начин и у своје време. Дакле још једном, Тесла није пронашао струју, браћо Срби научите то већ једном.
Леон Давидович
Хедонизму су могли бити склони они који имају новац. У исто време широм света било је људи који нису имали средстава ни за најосновније потребе попут хране.Вирус ће још више погодити сиромашне, а они склони хедонизму вратиће му се чим им се пружи прилика.
Veselin
Virus korone ne treba padcenjivati ali ni precenjivati svet ce se prilagoditi ali sigurno nece ici unazad i izvukao je pouke od katastrofa koje autor navodi. Medjutim svaka "katastrofa" je specificna i zahteva nova resenja. Za Ebolu postoji univerzalni lek i pronadjen je prilcno brzo a za HIV ne postoji ali se koristi vrlo uspesno kombincija lekova. Havarija Fukusime se dogodila zbog zemljotresa - Rusi su projektovali nuklearku za neku vrstu splavova a na vodi je efekat zemljotresa zanemarljiv.
Zasto je Tesla deo ove price?
Mislim da ne treba insistirati na tome sto je Tesla nosio rukavice i nije se rukovao sa ljudima. Nije bio ozenjen tako da nije dodirivao svoju zenu i decu rukavicama. Posto nije tada bilo in vitro oplodnje, nije bilo ni dece, ni zene, samo rukavice i nakloni.Od bele kuge stigosmo do rukavica i naklona kao idealnog nacina ljudkih interakcija, u stilu Tesle. Meni licno nedostaju zagrljaji, rukovanja, neznosti, osecaj ljudskosti. Znam da nisam Tesla. Mozda sam ja osobenjak a Tesla zeljena norma?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља