недеља, 29.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 21.04.2020. у 20:00 Сања Стијовић
ОД ДЕЛИКАТЕСА ДО ОМРАЖЕНОСТИ

Панголини на мети

Кинези су их донедавно сматрали за благотворни афродизијак, а данас су убедљиво, поред слепих мишева, најомраженије и најопасније животиње на свету, првенствено у Кини
Кувани панголин у тањиру (Принтскрин Јутјуб)

Кулинарска гадост, бизарни гурманлук или гастрономска перверзија, „која је цео свет отерала у карантин”? Ужас, фуј или само бљак?

Кинези су их донедавно сматрали за благотворни афродизијак, посебну посластицу и специјални деликатес, а данас су убедљиво, поред слепих мишева, најомраженије и најопасније животиње на свету, првенствено у Кини, где су се донедавно масовно гостили куваним панголинима и супама од слепих мишева.

И поред претпоставки неких научника да вирус корона нема природно порекло и да је направљен у лабораторији, кинески вирусолози и даље масовно тврде (додуше, без стопроцентних доказа) да се овај вирус први пут појавио, крајем прошле године, на једној од 425 пијаца у Вухану (11 милиона становника), што је тек месец дана касније известила кинеска национална агенција Синхуа.

Панголин

На тој сада већ злогласној вуханској пијаци продавале су се живе животиње, тзв. најсвежија и најјефтинија бизарна храна за кинеску трпезу: змије, корњаче, пацови, цибетке, шкорпиони... сада већ злогласни слепи мишеви и несрећни панголини, означени за главне кривце данашње пандемије.

Вухан је, да подсетимо, и први изоловани (тачније, заблиндирани) кинески град („прво легло вируса корона”) у којем је, према недавно коригованим кинеским званичним подацима, од ковида 19 преминуло 3.869 особа.

Када су на измаку прошле године на Институт вирусологије у Вухану стигли непознати узорци од једног пацијента, према писању кинеских медија, одмах је алармирана легендарна лекарка-вирусолог Ши Женгли, позната под надимком „жена шишмиш”. Она већ 16 година успешно проучава слепе мишеве и спроводи озбиљне експедиције на којима лови непознате вирусе у пећинама, стаништима шишмишева.

Ши је убрзо утврдила да нови патоген припада истој породици вируса чији су носиоци слепи мишеви, оптужени 2003. године за епидемију САРС-а, који је тада однео 800 живота. И, ето, вирус корона кренуо је да се шири попут пожара. А богами и гласине, дезинформације и теорије завере.

На мети су се тада први пут нашли и панголини, који су наводно запатили проклети вирус од слепих мишева „потковичара” и пренели га на људе, и то баш на оној злогласној пијаци у Вухану, где су умртвљени куњали у кавезима тик поред слепих мишева, змија и корњача, пре него што их је пазарио, сљуштио, скувао и појео неки несрећник. Ова (дез)информација иначе потиче искључиво из кинеских извора.

Панголини углавном живе у југоисточној Азији и Африци. Реч је о сисарима, некој врсти мравоједа величине просечне мачке. Љуске панголина личе на симетрично сложене црепове, од леђа према стомаку. Неке врсте живе у јамама, док друге обитавају на дрвећу. Претежно су ноћне животиње и хране се искључиво мравима, због чега их и називају „љускавим мравоједима”. Својим снажним канџама пробијају мравињаке и госте се лепљивим језицима. Ако су угрожени, склупчају се у лопту окружену тврдим оклопом.

Месо панголина је деценијама у Кини сматрано за деликатес, док им је љуска била на цени у традиционалној кинеској медицини и користила се у најмање 500 рецепата. Кинези верују да месо љускара даје „ванземаљску снагу” и да има магијско значење. Гаје их углавном у Малезији, Индонезији и Индији, одакле ови љускари у тонама стижу у Кину. И то илегално, јер су заштићена врста.

У Кини се поједе и најмање 10.000 тона змија годишње, тако да неким врстама прети истребљење, упозорила је Синхуа, констатујући да Кинези традиционално верују да месо, крв и жуч змија јачају мушкост.

Према општој оцени гастронома, Кина има најразноврснију кухињу у свету. Статистичари су израчунали, а Синхуа пренела, да у Кини постоји 13.140 јела. У овај подебели јеловник уписана је и супа од слепог миша, као и кувани панголин. Ужас, фуј или само бљак.

Коментари6
9960b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nema opravdanja
U tanjiru les. Ovo nema nikakvo opravdanje.
@Сале Земунац
Ko je rekao da je to lepo?
Сале Земунац
А на празничној трпези са јабуком у устима, лежи живо прасе!?
Ana
Mnoge bolesti su prešle sa krava na ljude. Hoćemo li sada govoriti da su užas, fuj i bljak ljudi koji piju mleko? Takodje, pandemija je u toku, ne treba upirati prstom. Mislim da treba da se ponašamo onako kako bismo želeli da se drugi ponašaju da je bolest nastala u Srbiji zbog nedovoljno pečene jagnjetine.
Божидар
Да и неко може да наброји колико соје и прерађевина соје поједу Кинези годишње а потом траже мушкост тамо где је свако нормалан не би тражио?
Боривоје Банковић
Као што је вама и мени ненормално да се једу слепи мишеви, тако је неким народима на овој планети одвратна помисао да неко једе млеко у које је сипан желудачни сок убијене животиње и које је потом стајало месецима у води пуној слузи. Волим ја добар сир и не браним никога, само кажем да оно што је нама нормално другима лако може бити бизарно.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља