субота, 08.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 29.04.2020. у 20:47

Забрана кретања од четвртка у 18 до суботе у пет часова

Могуће укидање ванредног стања крајем следеће седмице.- Председник Вучић је поручио вечерас да су се надлежни у земљи све време борили за живот у Србији, дали су све од себе и направили велики посао у борби против Ковида 1
Александар Вучић, председник Србије (Фото Танјуг - П.К.)

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће сутра на Кризном штабу, заједно са премијерком Аном Брнабић, изаћи са предлогом да забрана кретања почне од четвртка у 18 до суботе у пет ујутро.

Вучић је, на РТС-у, објаснио да се том мером жели добити дан и по који су важни, како би дошли до пет до седам дана заредом са растом инфекције испод пет одсто, како кажу стручњаци.

Преседник Вучић је најавио могућност да следеће седмице буде укинуто ванредно стање у земљи, а то значи и укидање полицијског часа.

Он је истакао да држави није до ванредног стања, јер су у том периоду сви само више радили и борили се и да зато сви желе да „одемо” из ванредног стања, за шта је потребно да имамо седам дана сличних овим последњим, са зараженошћу испод 5 одсто.

„Не бих искључио могућност да ванредно стање буде укинуто крајем следеће седмице, а то значи и укидање полицијског часа”, рекао је Вучић за РТС.

Додао је да ће морати да буде и бржег отварања граница, чега се, каже, истовремено и плашимо, али је указао да ће се радити брзи тестови, на граници, како би људи што пре добијали резултате.

Председник Вучић је поручио вечерас да су се надлежни у земљи све време борили за живот у Србији, дали су све од себе и направили велики посао у борби против Ковида 19, а повратак нормалном животу, истиче, највише зависи од саме болести и одлуке лекара, као и до сада.

„Повратак нормалном животу не зависи од мене, зависи од болести, од заразе, од одлуке лекара”, рекао је Вучић на РТС.

Вучић је приметио да је данас у Србији популарно да се говори о шведском моделу, либералном, те запитао - да ли би се тако говорило да у Србији има, пропорционално, 3.000 или 3.500 мртвих.

„Да ли бисте тада рекли да нисмо заштитили животе? Рекли бисте”, констатовао је председник Србије.

Он је истакао да су се надлежни трудили да заштите животе, пре свега, наших родитеља, који су најугрожнији.

„Успели смо то озбиљним и одговорним понашањем”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, многи у земљи, осим нарушавања комформизма, нису могли да виде како велика криза изгледа, јер није туча у продавницама, нема веће несташице маски…

„Добар посао смо направили, што, разумем да нико никад неће хтети да каже”, подвукао је Вучић и подсетио да је Србија кренула у сопствену производњу хлорокина, алкохола, квасца…

„Желим људима да кажем - нико од нас није садиста и није желео да мучи људе, хтели смо да сачувамо земљу, пре света, родитеље. Успели смо у највећој мери”, рекао је Вучић.

Додао је и да је на почетку увек велики страх, али да кад људи преживе - нико неће да призна да је то зато што смо имали добре мере, већ је то, каже, подразумевајуће, а за све што недостаје у животу, мора да се пронађе кривац.

„Разумем то, и потребе и нестрпљење људи. Али, нестрпљивост нам сада није савезник”, упозорио је Вучић и указао да се у неким земљама у окружењу, када су прерано попустили мере, болест вратила у већем обиму, преноси Танјуг.

 

Србија завршила први квартал са плус пет одсто БДП-а

Србија је први квартал 2020. завршила са растом БДП-а од пет одсто, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић истичући да је у то ушло и 18 дана марта, без икаквог рада.

Вучић је истакао да је то ексклузивна вест и да би имали раст БДП 6,2 одсто у првом кварталу да није било епидемије.

„Имали смо у првом кварталу плус пет одсто раст БДП, а не минус пет одсто, што је вероватно највећи раст у Европи или међу прва два у Европи. Дизали смо се као ракета и онда је дошла корона и у тој корони све што смо радили раније као озбиљни људи - наше јавне финансије су биле спремне да приме удар и примили смо га”.

Вучић је нагласио да ћемо изаћи из кризе јачи и много боље него све друге земље Европе.

„Бићемо у прве три земље у Европи по стопи раста, а борићемо се да будемо први. То сте пре могли само да сањате за Србију у економији, а да није кошарка или ватерполо”, додао је Вучић, пренео је Танјуг.

 

Вучић: Устав није прекршен, у скупштини смо и онда имали већину

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је сигуран да Устав Србије није прекршен тиме што Народна скупштина није увела ванредно стање пре месец и по дана, подсећа да је у скупштини и тада постојала већина за такву одлуку, те истиче да је то учињено како би се сачувала земља и животи људи.

Он је указао да ни тада, као ни сада, није било никаквих политичких проблема ни да скупштина донесе одлуку о увођењу ванредног стања, али је, каже, та одлука донета како би се хитро реаговало, сачувала земља, посланици и запослени у парламенту, као и да би се показало колика је озбиљност ситуације.

У сваком случају, каже, поштоваће се став Уставног суда по том питању.

Вучић је за РТС рекао да је пре увођења ванредног стања постојала дилема на који начин то да се уради, али да није било дилеме да је потребно увести ванредно стање, а не ванредну ситуацију, између осталог и због тога што је војска постављена да чува границе, мигрантске центре, као и због других ствари.

„Не доводи се у питање да ли је било потребно ванредно стање, већ се поставља питање да ли је било потребно у Скупштини Србије или не”, рекао је Вучић.

Он је затим прочитао члан 200 Устава Србије, наводећи да је сигуран да закон није прекршен, јер постоји уставна могућност каква је примењена.

„Поштоваћемо пресуду Уставног суда јер има стотине жалби и рећи људима да смо погрешили, ако то суд пресуди”, рекао је Вучић.

Он је навео да би у парламенту, на почетку епидемије, морало да буде 500 - 600 људи током заседања и да је то био велики ризик, и то у тренутку, 13, 14. и 15. марта, када је требало хитно реаговати с набавком медицинске опреме, снабдевањем продавница...

„Шта бисте ви рекли да смо имали велики број посланика који имају више од 65 година, шта бисте рекли ко је крив да смо имали пет или десет мртвих”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да многи његови политички противници критикују потезе власти по свим питањима.

У члану 200 Устава Србије се, између осталог, наводи да, када Народна скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председник Републике, председник Народне скупштине и председник Владе, под истим условима као и Народна скупштина.

Даље се у том члану наводи да, кад одлуку о ванредном стању није донела скупштина, скупштина је потврђује у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим буде у могућности да се састане.

Ако Народна скупштина не потврди ову одлуку, одлука престаје да важи завршетком прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.

Вучић истиче је то било у време када се убрзано ширила епидемија у Србији, између 13. и 15. марта и када „имамо свакако једног потврђено зараженог посланика” и када нисмо били сигурни како да решимо све проблеме, како да напунимо продавнице, набавимо респираторе и како да изградимо и обезбедимо болнице...

Такође, Вучић каже да је ишао и талас од 400.000 људи који су ушли у Србију.

Председник је запитао шта би други урадили, с обзиром да имамо велики посланика који имају више од 65 година и ко би био крив зашто нисмо искористили законску и уставну могућност да смо имали пет или 10 мртвих.

Додаје да је увек најлакше бити генерал када битка прође, као и да се власт руководила интересима и тих људи.

„Ми смо имали већину тада, као што смо је имали и данас у скупштини и нисмо имали никаквих политичких проблема, али смо то урадили да би сачували своју земљу и те људе”.

Нико од нас не каже да је безгрешан, додао је Вучић истичући да је урадио све што може да заштити народ.

„Погледајте сад последњих дана, када смо све успели да ставимо под контролу, нисмо успели животе старих људи”, казао је он и додао да су пре умирали и млади који су примили заразу из Милана, Лугана и слично, пошто је било ту и хроничних болесника, док данас углавном умиру стари људи.

Вучић истиче да се поноси што су спашени животи наших грађана.

„У току је велика политичка борба на коју нећу да одговарам док се не заврши ванредно стање”, поручио је он.

Каже да се поноси са три ствари које смо урадили: нисмо слагали о броју мртвих за разлику од неких на западу где су слагали да су смањили 60 одсто број мртвих.

У Србији, како каже, у прва три месеца ове године умрло 26.017, а прошле године 27.398, дакле за 1.381 лице је мање умрло у прва три месеца 2020. године, него у прва три месеца прошле године.

„Људи су се чували, више бринули о свом здрављу и имунитету и мање излазили и угрожавали своје здравље и друго. Само сам хтео и на овом примеру да покажем колико је важно и колико смо бринули о људима”, истакао је Вучић, преноси Танјуг.

Друга ствар је, додаје, економско подизање Србије.

 

Купили смо око 1.000 респиратора

Председник Александар Вучић каже да је Србија купила око 1.000 респиратора, да је у земљу стигло 675 клиничких респиратора и да је још 375 у магацинима у НР Кини који чекају транспорт.

Он је рекао да је Србија у једном моменту наручила 3. 000 до 3. 500 респиратора, јер их није било могуће купити.

„Верујем да ћемо имати 1.500 клиничких потпуно нових респиратора”, рекао је председник и додао да ће они бити на располагању за све друге болеснике, да Србија гради ове болнице, гради се КЦС, нова Инфективна клиника.

 

Минималан број људи у Србији остао без посла

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је током епидемије корона вируса минималан број људи у Србији остао без посла.

Вучић је за РТС рекао да је у првих 15 дана епидемије 12.000 људи остало без посла.

Како каже, дан након што су најављене мере подршке, на посао је враћено 9.000 људи.

Додао је, међутим, да може да говори само о званичним подацима, пренео је Танјуг.

 

Коментари25
90152
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sara
ljiljana ljiljana@ nije se predsednik borio sa pandemijom, borila se i dalje se bori medicinska struka ili beli mantili kako ih jos zovu
hakfin
Preporucuje struka ili predsenik?Do sada smo sledili struku....a sada?
moma52
Koliko je meni poznato,posao svake vlasti je da obezbedi sve neophodno u svakoj,pa i vanrednoj situaciji.Znamo svi lične probleme sa zdravstvenim sistemom(zakazivanje,korupcija,upućivanje na privatni sektor) i uglavnom smo svi bili nezadovoljni.Kažu bilo je opreme ,ali nedovoljno,znači da su rukovodioci,štedeli i razvlačili zalihe,dok ne stigne dodatna,plašeći se šta će biti ako ne stigne na vreme.Radio sam u tercijernoj ustanovi 40 godina i znam sve unutrašnje probleme,a bilo ih je i biće ih.
damjan
Samo nemojte da ako lose krene zdravstvena situacijada budu gradjani krivi.Inace naravno da sam da za slobodu kretanja,jer mi smo drustvena bica.
Пера
Све је мени јасно, али ми није јасно, како са највећим привредним растом имамо најјефтинију радну снагу и најмање плате у Европи? Зашто 30 година владају исти људи који су повећали социјалну разлику међу грађанима тако да смо и ту први у Европи? Зашто нам неколико процената грађана са енормно великим примањима прави просек у Србији нето плате од 59.000 динара, када око 80% грађана прима плату максимално око 35.000 динара? Исто је и са пензионерима. Не ваља нам систем вредности и расподеле...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља