понедељак, 13.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 26.05.2020. у 09:00

Алармантни потези лабораторија које финансира САД покрећу међународну забринутост и сумње

 

Лабораторије у земљама Трећег света финансиране од стране САД

Према речима портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, која је, 17. априла 2020. године, нагласила да је америчко биолошко присуство све веће у иностранству, тачније у бившим совјетским републикама, где је постављен уочљив број биолошких лабораторија, веома сумњивих и с двоструком наменом, под изговором борбе против биотероризма у оквиру програма „Кооперативно смањење претње” који спроводи америчко Министарство одбране.

Највећу забринутост изазвао је америчко-грузијски Центар за истраживање јавног здравља „Ричард Лугар” у Грузији, за који се верује да је званично део америчког војног система глобалне контроле ширења заразних болести. Према Русији, „високи званичници Пентагона посетили су центар недавно и предложили да грузијске власти тамо треба да прошире спектар експериментисања”.

С обзиром на тренутне околности, таквој инфраструктури је поверен опасан биолошки потенцијал да „тим референтним лабораторијама у Трећим земљама САД управља ради стварања и модификације различитих опасних патогена, укључујући и оне које користи у војне сврхе”. Последњих година то је питање између Русије и САД-а. За сада, Сједињене Америчке Државе још увек нису донеле директан одговор у вези с овим проблемом, изузев оптужби на рачун других које само мењају смисао суштине проблема.

Потенцијално коришћење лабораторија у војне сврхе – под контролом САД-а

Политиколог и шеф Евроазијског аналитичког клуба Никита Мендкович, који већ дуго прати рад биолабораторија у Казахстану, рекао је у интервјуу за „Њуз фронт”, објављеном 8. маја 2020. године, да студије о слепим мишевима можда имају неке везе с војним дешавањима, јер су према отвореним изворима исте „изведене од стране група америчких специјалаца повезаних с америчком морнарицом, на територији Истраживачког института за проблеме биолошке безбедности у Казахстану, у Гвардејску, и радови су изведени под америчком контролом, а финансирало их је америчко Министарство одбране, тзв. Агенција за спречавање претњи (ДТРА).

Шеф истраживачког тима Гавин Смит већ је вршио истраживање вируса корона који преносе слепи мишеви у близини америчке морнаричке базе, а Мериленд је био један од спонзора. Поред тога, његово истраживање у Казахстану финансирала је и америчка одбрамбена агенција, чиме се уплетеност види још јасније. Штавише, радови у казахстанским пећинама изведени су у оквиру пројекта КЗ-33 америчке Агенције за спречавање претњи, који је познат као „блискоисточни респираторни синдром вируса корона”.Господин Мендкович је представио виђење по којем: када војска стране државе проучава локалне сојеве вируса и живих бића који могу бити вектори, сасвим је очигледно да се такве активности могу сматрати делом биолошког рата. С обзиром на то да све више доказа упућује да су лабораторије изван територије САД-а можда вршиле војна биолошка истраживања у интересу америчке војске и њених савезника у НАТО-у, нараста политичка и морална забринутост, због развоја биолошког оружја, с чијим последицама ће САД кад-тад морати да се суочи.

Грешке у лабораторијама САД-а; Кршење безбедности и низ потенцијално фаталних инцидената током година

Осим политичке и војне забринутости у вези с америчким лабораторијама у Трећим земљама, очекују се дискусије везане за посебне проблеме у вези са сигурношћу лабораторија.

Према истраживању америчке мреже „Тудеј”, пре 5 година, „стотине лабораторијских грешака, кршења безбедности, те потенцијално фаталних инцидента догодило се последњих година у биолошким лабораторијама, што доводи научнике, њихове колеге, а понекад чак и јавност у сумњу”, међу којима су најозбиљније „несреће које се догађају у институцијама које раде с најопаснијим патогенима на свету у лабораторијама нивоа 3 и 4 – два највиша нивоа чувања, који су се намножили од терористичких напада 11. септембра 2001. године. Ипак, јавно не постоји доступна листа ових лабораторија, као и опсег њихових података о истраживању и безбедности, углавном су непознати већини државних здравствених одељења задужених за реаговање током епидемија болести. Чак ни савезна влада не зна где су све стациониране”.

Ово постаје посебно узнемирујуће, јер је лабораторија „Форт Детрик” у Мериленду, америчка војна лабораторија за биоодбрану, само прошле године два пута затворена због непрописног бављења опасним патогенима. Слично томе, јавност не може приступити ни пројектима, нити предметима истраживања због ознаке поверљивости, остављајући облак сумње.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља