понедељак, 13.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 28.05.2020. у 09:00

Аустралијски научник: Аустралија треба да престане да прати америчке стопе како би градила односе с Кином

Хју Вајт, познати аустралијски научник, недавно је у чланку објављеном на „Аустралијан фајненшел ривју” истакао да аустралијска влада не би требало да следи Сједињене Државе у дипломатији, већ да се суочи са значајем Кине током пандемије и одржи рационалан став према Кини.

Он сматра да постоје три питања која би коалициона влада требало поново да размотри.

Прво, сада је време када је сарадња с Кином веома потребна. Било каква политика постаје контрапродуктивна и бесмислена. „Ефикасна дипломатија није у томе да кажете шта мислите да је истина”, како је написао у чланку. Придружујући се хору оптужби Вашингтона, у којима Кину криве за пандемију, само се повећавају тензије у међународним односима и не воде нигде.

Као друго, све важне односе између Кине и Аустралије требало би пажљиво одржавати сада и увек. Тренутна криза је упалила аларм за Аустралију да искорачи из америчких стопа и нађе начин да подигне свој глас самостално.

Треће, како Кина све више тежи „глобалном поретку заснованом на правилима”, мора се признати њено суверено право да доносе своје одлуке и изражава своје мишљење. У овом тренутку сви би требало да прихвате нове стварности у међународним односима и доносе рационалне одлуке.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља