субота, 08.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 12.06.2020. у 22:00 Јелица Антељ, Ивана Албуновић

У Хрватској из продаје повучен смрзнути лосос увезен из Србије

Компанија која је извезла рибу тврди да спорног производа нема на нашем тржишту
(Фото Пиксабеј)

С хрватског тржишта повучен је лосос филе „финисима”, хладно димљени и брзо смрзнути производ од 200 грама, јер је установљено да се у њему налази бактерија листерија моноцитогенес, саопштило је хрватско Министарство пољопривреде.

Како се наводи, спорни лосос производи компанија „Анкора нуова” д. о. о. из Србије, пише Хина, а преноси Танјуг. Додаје се да лосос из Норвешке није у складу с Уредбом Комисије о микробиолошким критеријумима за храну. У одговору који је јуче нашој редакцији доставила компанија „Анкора нуова” наводи се да се производ под овим лотом (серијом производње) не налази у промету на тржишту Србије као ни у другим земљама ЕУ и региона.

– Наши производи на тржишту Србије су здравствено безбедни – истичу у тој компанији. Иначе, „Анкора нуова”, како се може видети и на њиховом званичном сајту, снабдева рибом велики број домаћих трговинских ланаца, познатих хотела и ресторана. Када је реч о спорном, повученом производу са тржишта Хрватске, у тој компанији кажу да је он произведен 28. августа прошле године, с роком трајања до 25. августа ове године и испоручен је само за фирму „Медуза” из Хрватске.

– Код њих је складиштен и чуван. Анализе нисмо добили од те фирме из Хрватске, већ само обавештење о узорковању. У магацину је затечена количина од 28 килограма, а производ се није налазио у промету – истичу у овој фирми и додају да послују по сертификованом ИФС стандарду, који захтева највиши ниво квалитета и безбедности производа.

– Будући да нисмо добили анализе из Хрватске, нисмо у могућности да детаљније коментаришемо одлуку Министарства пољопривреде Хрватске – наводи се из ове компаније.

У Министарству пољопривреде јуче су нам рекли да нису добили званично обавештење о овом случају као и да је инспекција изашла на терен. Иначе, Хрватска агенција за пољопривреду и храну објавила је опозив овог производа, саветујући свим потрошачима да врате лосос, ако су га купили и не конзумирају га јер је „ризик по потрошаче озбиљан”.

Интересантно је да је на овом сајту пет дана раније објављен и опозив такође норвешког лососа који је, због присуства листерије, повучен из трговина „Шпар”.

У случају лососа увезеног из Србије наводи се да је тај производ на хрватско тржиште стигао посредством велепродаје рибарница „Медуза” из те земље. Иако је иначе пракса, ова информација до јуче није била објављена на порталу Европског центра за брзо узбуњивање на небезбедну храну (РАСФФ).

Листерија је патогена бактерија која може да се размножава и на нижим температурама, а преживљава и замрзавање. Чест је узрочник тровања храном. Инкубација код листериозе може да траје од неколико дана до 70 дана.

Коментари20
88235
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Божа
То је баш чудно, јер за увоз прехрамбених производа у ЕУ су потребни цертификата.
losos je uvezen odnekud u Srbiju
Odkud Srbiji losos? Imamo severna mora? Ko uopšte podržava preprodavce? Treba im losos? Treba ga uvesti iz zemlje gde postoje.
bambi
Kako otkud? A kako je Gidra u Zikinoj dinastiji upecao u Savi ribu iz ledenog mora?
VesaD
..uvozni lobi sa ovih prostora je rasturio jugu napravio rat i isterao milione u svet i caruje i truje..a možemo se ..sta je opet pa cudno..verovatno sto smo još živi
Beogradjanin - Schwabenländle
Ко може да гледа немачки тв, сутра увече емисија о лососу, око 20 h. Ја не треба да се крстим, од 5-те године само живео на мору, на хрватској страни, пуној рибе за разлику од италијанске. Куповали смо рибу ујутру до 7, око подне се све што је остало давало градској сиротињи и мачкама. јео сам рибу од Марока, до Турске, од Либана до Марока, Сев. и Јуж.Атлантику, Кариспском мору, Пацифику, Црвеном мору.Латини најбоље познају рибу, имају најбоље спремање рибе, некад је Јадран био на врхунцу.
Muradin Rebronja
U Frsncuskoj, od onoga što je ostalo su pravili mediteransku bujabezu, izuzetno popularno jelo koje se priprema u najboljim francuskim restoranima. Slična je i naša riblja čorba u slivu Dunava, ali ni približno bujabezi. Trpaju previše aleve paprike a često koriste prljavu vodu Save ili Dunava. Kažu da su tako radili dunavski alasi. Uzgred, bio sam na mnogim takmičenjima predsednik žirija, of Alibunara do Sombora. Bilo i vrednih nagrada i uvek je pobeđivao najbolji. Meni se verovalo, ne na reč.
Muradin Rebronja
Sve je moguce u zemlji Srbiji. A kao primer je i to da je neki hohštapler iz Nemačke otvorio u Smederevu fabriku za konzerviranje sardine! Nisam kršten ali mi po nekad dođe da se prekrstim i levom i desnom kad vidim šta se sve radi. Uzgred, kao ugostitelj, u mom sistemu, restorani ce imati bazene sa živim pastrmkama i šaranima tako da ce to biti gastronomska atrakcija, pored mnogih drugih izuma, ali i najbolji način da se pomogne sopstvenoj zemlji. Necu kupovati ništa sa strane u vezi hrane.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља