четвртак, 13.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 20.06.2020. у 14:31 A. M.

Ко је Љубица Комленић која кува за Ђоковића: Новак ужива у сарми и ћевапима

Љубица Комленић (Принтскрин Јутјуб)

О исхрани Новака Ђоковића, најбољег тенисера света, прича се готово колико и о његовим спортским успесима. Познато је да не једе месо, да је алергичан на глутен, да практикује аутофагију (режим исхране у којем се не једе 16 сати дневно), а недавно је откривено да за Новака и његову породицу оброке спрема Љубица Комленић, из Бача у Војводини, која више од две деценије живи и ради у Италији.

Упознали су се пре три и по године на турниру у Риму где је руководила тимом од 300 кувара који су припремали храну за учеснике и угледне госте такмичења. Ђоковићи су на њеној униформи видели име и презиме, па су је питали да ли је из Србије.

Комленић је са 19 година отишла у Италију и тамо завршила факултет за гастрономију. Ушла је у једну кухињу из радозналости и две недеље прала судове. Почела је да учи и после годину дана постала је главни кувар у једном ресторану. У Италији је Мишленова координаторка где ради са куварима са Мишленовим звездицама и са врхунским посластичарима тамошње Академије за посластичаре. 

Ова 46-годишња жена тренутно се налази у пратњи тенисера у Задру, где он учествује на Адрија туру, али и где се одмара, крстарећи Јадраном. Љубица, иначе мајка троје деце, у интервјуу за хрватски Јутарњи лист, каже да је за њу кулинарство микс хемије, физике и математике и открива како припрема храну за овог врхунског спортисту.

Састав хране и температура припреме најважнија су ставка, каже, због правилног уноса протеина, соли и минерала.

Додаје да Ђоковић једе воће, поврће, семенке, орашасте плодове, махунарке, посебно жути грашак који је изразито богат протеинима, киноу, пиринач...

„Све кувам поштујући намирнице, на нижим температурама, како би сачували хранљивост и боју, а најважнији састојак у свему што кувам је наравно љубав”, наводи она.

Иако најбољи светски тенисер не једе храну животињског порекла, он и даље ужива у традиционалним јелима, али у веганској верзији.

„То су балкански специјалитети, попут сарме с киселим купусом и ћевапа, али ми их за Новака спремамо на вегански начин. Нису му то омиљена јела, већ су му блиска па му их понекад припремимо како бисмо га подсетили на традиционалне укусе”, навела је Комленић.  

Коментари27
fd94e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ВлаДо
Аутофагија је режим исхране у којем се продужава период између два оброка одн.глад.Циљ јој је да се свари и изметаболише( потроши) претходно поједена храна а не да се вишак таложи у облику масти по организму.
Срба, Велика Британија
Владо - аутофагија је ‘само-једење’ тј организам који је провео период без хране (24 сата и више...кад истроши гликоген) почиње сам себе да ‘једе’. Прво ‘једе’ ћелијско ђубре, ‘неактивне’ ћелије итд.
ВлаДо
Сва жива бића на свету су по начину исхране подењена на месождере,биљоједе и сваштоједе.Човек спада у ове последње.У складу са тиме им је створен и пробавни систем одн.дужина црева,ензими који учествују у варењу итд.Појединци као вегани и вегетаријанци могу одлучити да не једу месо али не могу мењати дужину црева и састав ензима .Према томе у старту биће хендикепирани одн. оштећени.Уз то ако теже врхунским спортским резултатим тај хендикеп се потенцира.
Paradoks
Iz naslova sam pomislio da Novak tamani samo sarmu i cevape. A onda procitam: Нису му то омиљена јела, већ су му блиска па му их понекад припремимо.
profesionalni komentator
Autofagija nije režim ishrane...
Tako je
Autofagija je mehanizam našeg organizma koji nam pomaže da budemo zdravi. Iako je ljudski organizam zdrav, ćelije doživljavaju oštećenja za vreme raznih metaboličkih procesa. Kako starimo, naš organizam je pod konstantnim stresom sa sve više oštećenja nastalih usled delovanja slobodnih radikala. Naše ćelije postaju više izložene oštećenjima i delovanju toksina. Pored toga kako organizam stari, usporavaju se i metabolički procesi, menja se endokrini sistem i struktura hormona. U tom slučaju orga
Prof.istorije
Janko samo da Vam kažem. Jako malo ljudi zna da se govedina,junetina nisu gotovo uopšte jeli dok nisu došli frižideri. Čak ni u Evropi. Sušilo se goveđe meso ali kuvalo izuzetno retko zato što je to krupna stoka i toliko mesa se nije moglo održati bez hlađenja. Naš narod je zato jeo sitnu stoku i to prilično retko o praznicima. Uglavnom lakše je bilo jesti kokošije meso i ribu. Tako da o pripremanju sarmi sa junetinom nije bilo ni govora. Turci su koristili uglavnom zato ovcije i meso i salo.
slamkamenac
Gospodine Prof. istorije : Cak su i seljaci stocari uglavnom jeli sir...goveda su se uglavnom prodavala...medjutim to je uglavnom tako bilo u Srbiji zemlji seljaka u to vreme sa malim gradjanskim stanovnistvom...u Evropskim zemljama sa vecim gradovima, meso se prodavalo i jelo ponajvise u gradovima, gde su bile mesare i gde se prodavalo na male kolicine. Klalo se samo onoliko koliko se prodavalo, klanica je bila obicno pozadi mesare. Takodje se jelo dosta kobasica i ostalih preradjevina.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља