Јабуке, банане, ананас, кајсије… најбоље је, наравно, јести као сирове (пресне) намирнице, али то не важи код свих особа. Неке особе не смеју да конзумирају неке воћке било да су у пресном или обрађеном облику (дијабетичари). Неки већину воћа не смеју уопште да једу (нпр. оболели од кандиде). Они који имају Кронову болест неће моћи да једу већину сирових намирница.
Наравно, нутрициониста је ту да вас посаветује и помогне у избору, али морате да знате да ако имате одговарајуће стање које искључује поједине намирнице, не узимајте било шта од наведеног на своју руку већ се посаветујте са лекаром или нутриционистом.
У наставку ћу се бавити исхраном здравих особа и разлозима зашто је боље да се неке намирнице једу сирове, дакле, термички необрађене
За оне који мисле о свом здрављу, разумевање најбољих начина припреме одређене намирнице кључно је да би остварили највеће нутритивне користи. Печење, кување, динстање, кување на пари, печење на роштиљу и пржење, све то из намирница извлачи одређене нутритивне бенефите.
Ево неколико намирница које је боље јести сирове.
Шаргарепа је од свог поврћа убедљиво највећи извор каротеноида, који делују антиканцерогено, што је заслуга фитонутријента фалкаринола. Каротеноиди из шаргарепе повољно делују на регулацију нивоа шећера у крви. Кувана шаргарепа има већи гликемијски индекс, па је и за дијабетичаре боља сирова.
Нема боље од сирове цвекле! Њен корен је поврће са високим садржајем шећера, али много су битнија њена друга нутритивна својства. Она садржи знатну количину влакана, као и витамина Це и Бе9, минерала (калијум, манган) и утиче на ваш имуни систем и на снижење крвног притиска, појачава издржљивост, делује противупално. Сирову цвеклу и њен матични сок често узимају оболели од малигних болести, али и здраве особе.
Кувањем цвекле губи се чак 25 одсто витамина Бе9, док је код витамина Це дупло већи губитак. Наиме, оба витамина су водорасторљиви и кувањем прелазе из цвекле у воду. Можда је укус куване цвекле бољи, али то је због тога што вероватно нисте пробали рендану цвеклу у оквиру неких салата. Ја вам свакако препоручујем свежу салату од цвекле, шаргарепе и јабуке.
Свеж црни и бели лук садрже фитонутријент алицин који помаже у здрављу кардиоваскуларног система, снижава крвни притисак и утиче на смањење осећаја глади. Алицин је такође и тај због кога вам крећу сузе кад сецкате црни лук. Ако кувате/пржите/печете лук, алицин је отписан, па је добро да га кад год можете јести свежег.
Сирови бели лук конзумиран два или више пута недељно смањује ризик за развој рака плућа.
Црвени лук такође је пун фитонутријентима, на пример, ту је кверцетин, биофлавоноид који има антигљивична, противупална и антибактеријска својства. Ова карактеристика црвеног лука је добра вест када желите да се борите против свих врста вируса.
Лимун и поморанџе су оно што вам прво падне на памет кад помислите на витамин Це, али црвена паприка (и шиља и бабура) су још јаче од цитруса. Црвена паприка садржи и витамин Бе6, витамина Е и магнезијум.
Ако од паприке правимо ајвар или је баримо за филете (читај: правимо зиминицу), највећи део овог нутритивног блага – пропада! Једите сирове црвене паприке ради њихових пуних нутритивних користи. Захваљујући пластеницима и увозу, црвене паприке могу да се пронађу 365 дана у години.
Иако имају више калорија у односу на већину других здравих намирница ораси, бадеми, индијски и бразилски ораси и наравно лешници главни су извори здравих масти које могу да вам помогну да уравнотежите своју исхрану. Њихове незасићене масноће заправо вам помажу да снизите лош ЛДЛ холестерол, смањите ризик од стварања угрушака у крви и промовишу добро здравље артерија.
Сви орашасти плодови који нису печени ни пржени у уљу имају више гвожђа, магнезијума и мање натријума (нису слани). Идеални су за здраву ужину, самостално или из неку другу намирницу, на пример јабуке.
Кокос се може наћи у нашим супермаркетима и бољи је од кокосовог брашна, које обично користимо за разне колаче. Када пробушите рупицу кроз једну од три „тачкице” на ораху доћи ћете до кокосове воде. Попијте је, она није енергетски јака, има минерала и лепо освежава.
Беличасто „месо” кокоса лепо је да се једе свеже, исечено на комадиће. Благо је слаткасто уз ароматичан кокосов укус и садржи кокосово уље које је добро и за стомак и за кожу.
Овде свакако није крај. Истражујте, пробајте… Што се тиче јаја ту ипак нисам за сирову варијанту, јер постоји вероватноћа од салмонеле.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com