среда, 20.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:47

Фестивал у славу вишње

Аутор: Петко Копривицапонедељак, 16.06.2008. у 22:00
Тражене у Европи: Вишње из Фекетића Фото П. Копривица

Фекетић – Традиционални, пети по реду фестивал у славу вишње, одржан крајем минуле седмице, окупио је у Фекетићу бројне произвођаче, предузетнике, туристе и знатижељнике из свих крајева Србије, али и из Мађарске, Аустрије, Немачке и још неких европских земаља. У овом насељу на обронцима Телечке висоравни, настањеном претежно Мађарима, током минулих дана, звуци чардаша, шумадијске трубе, ужичког кола и тамбурашке музике преплитали су се са укусима и мирисима паприкаша, гулаша, роштиља, јагњетине и прасетине на ражњу, пасуља у котлићима и, наравно, обиља ђаконија од вишње – штрудли, колача, компота, пекмеза, сокова, ракије и вина.

Била је то и прилика да се прерађивачи воћа договоре са произвођачима вишње са овог подручја о новим пословним аранжманима и о проширењу плантажа. Јер, како за наш лист рече Калман Орос, председник сеоског Удружења пољопривредника, састав земљишта и климатски услови овог дела Бачке богомдани су за врхунску производњу вишања, без примене икаквих хемикалија.

– Фекетићка вишња је слатка колико и трешња, сочна, а црна попут маслине. Мада је, тако рећи, самоникла, овде се гаји од памтивека. И увек рађа издашно, а поготово последњих година од када смо успоставили сарадњу са Институтом за воћарство у Чачку, чији стручњаци нам дају драгоцене савете, па се већ у неким воћњацима достиже род од 100 до 120 килограма по стаблу. Само у протеклих двадесетак дана, од када је приспела за бербу, већ је у Немачку и Аустрију извезено двадесетак вагона вишње – каже за наш лист Жолт Хоркаи, један од фекетићких воћара.

Његов колега Ласло Келемен, приватни угоститељ у чијем ресторану је главни специјалитет супа од вишње (тибера), која се, осим у Фекетићу, може наћи још само на менију неколико угледних чарди и хотела у Мађарској, посебно признање и захвалност одаје Јаношу Апоштолу из Будимпеште, признатом селекционару у воћарству, под чијим надзором се Фекетићани успињу на лествици светски познатих произвођача вишње.

А, Јожеф Кориш, фармацеут, хроничар свих сеоских збивања у последњих тридесетак година, истраживач прошлости овог дела Бачке, али и произвођач вишања, откривајући тајну успеха својих мештана у производњи овог воћа, наглашава да је фекетићка вишња, поред свих осталих својих квалитета, изузетно отпорна на разне болести, биљне ваши и гусенице, па је није потребно третирати хемијским заштитним средствима.

– Вишња произведена на овом подручју изузетно је богата це витамином, антиоксидансима, минералним материјама и микроелементима, лековита је и благотворна за исхрану и као свежа, али и као прерађена или као додатак јелима – наглашава за „Политику” Кориш, напомињући да ће већ предстојеће јесени плантаже вишања у Фекетићу бити увећане за око 2.500 стабала и да ће тај пројекат финансирати Фонд за развој Војводине.


Коментари1
9095e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Slavko Radosavljevic
Postovana gospodo, zelim da Vas upoznam sa idejom da se jezgra iz kostica kajsija I sljiva efektno iskoriste kao prirodni medikament u borbi protiv kancera. Pogotovu, kada najnoviji podaci navode da se svake godine novih 30.000 bolesnika prijave sa ovom opakom bolescu. Zato usmerimo sve snage I znanja u borbi protiv ovog zla. Naime,u jezgrima kostice kajsije, sljive I dr. i drugih nalazi se vitamin B17 odnosno, najveca koncentracija B17 vitamina je u gorkim bademima, u kosticama jabuke, kajsije, nektarine, kruske, sljive, tresnje, limuna, kupina, malina, jagoda itd. Nalazi se, takodje.u braon pirincu, prosu, lanu i mnogim tropskim biljkama,posebno tropskoj kasavi. A u molekulu vitamina B17 nalazi se cijanid, koji se u organizmu oslobadja samo na mestu gde se nalazi maligna celija, jer je ona bogata jednim enzimom (betaglikozidazom) koji reaguje sa cijanidom stvarajuci vrlo otrovno jedinjenje hidrocijanid (HCN). Tako se celija raka truje I unistava. Ovaj enzim se u ostalim, zdravim celijama tela nalazi u izuzetno malim kolicinama, pa prakticno ne dolazi do trovanja citavog organizma. U vezi ove konstatacije, prilika je da se u nasoj Srbiji organizuje proizvodnja i marketing ovih proizvoda. Proces proizvodje bi bio: - prikupljanje i skladistenje kostica kajsija I sljiva - pranje i susenje kostica - vadjenje jezgara iz kostica - pakovanje u dve vrste kesica : kesica sa brojem jezgara za zdrave osobe i kesica sa brojem jezgara za obolele od kancera. U svakoj kesici se stavlja odgovarajuce uputstvo za upotrebu jezgara, i - marketing i distribucija. Upitajmo se sta se desava sa velikim kolicinama kostica? I sta gubimo ovakvim stanjrm? Evo prilike da jezgro kostica u nasoj Srbiji nadje vrlo znacajnu primenu. Moja je ideja da ovo zazivi. Prvenstveno u pomoci obolelim od ove opake bolesti, potom prevencijom da do oboljenja ne dodje i zadnje ite kako vazno, dobijamo nekoliko novih proizvoda koji bi bili u funkciji pokretanja biznisa i svega znacajnog ovim pok

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља