петак, 07.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 02.07.2020. у 20:00
ИСХРАНА

Буковача јача имунитет

Ова печурка изгледом подсећа на остригу, па тако не личи ни на једну отровну врсту
(Фото Пиксабеј)

Буковача (лат. Pleurotus ostreatus) јестива је гљива из породице Polyporaceae. Узгаја се широм света, па и у Србији. Гајене врсте су свакако популарне и по употреби су одмах иза шампињона. Лако се могу пронаћи чак и у мањим домаћим трговинама, а уколико тражите разлог да купите и пробате буковаче, прочитајте текст до краја.

Користи се термички обрађена или сушена. Има благ укус. Изгледом подсећа на остригу, па тако не личи ни на једну отровну печурку. Може се припремати на више начина, од гриловања, као додатак чорбама, поховане, итд.

Због ловастатина који садржи, смањује ниво холестерола у крви. Садржи квалитетне протеине упоредиве животињском месу и витамине Бе1, Бе2, Це, Де, Ка. Такође садржи и минерале: селен, јод, цинк, калијум, гвожђе, фосфор. Има низак садржај натријума.

Од вајкада је познато да буковаче јачају имунитет, па их зато вековима Кинези користе у исхрани. Они су буковачу користили за опоравак мишића и тетива, за смањење болова и поспешивање циркулације.

Данас, буковаче је пожељно да користе особе у борби против хипертензије, разних инфекција, високог нивоа холестерола, али и наравно за бољи имунитет. За имунитет је задужена фитохемикалија плеуран, коју буковача садржи. Ту су и антиканцерогена једињења, као и бета глукани. Буковача је одлична за снижавање нивоа шећера у крви, па се препоручује и дијабетичарима.

Ова печурка често се користи у далекоисточним кухињама као деликатес. На интернету можете наћи безброј рецепата за њихову припрему, а основна ствар јесте да нађете буковаче које су младе убране. Тада имају најбољи укус, а како расту, текстура гљиве постаје жилавија, а укус не постаје бољи.

У Србији и региону буковаче су верома цењене у исхрани током поста, јер могу да се припремају као месо у многим јелима.

Најукуснији део гљиве је шешир и често се припрема као замена за месо, попут шницле.

У трговине обично долази у паковањима од 300 грама и нешто је скупља од шампињона.

Ево једног једноставног, укусног рецепта:

Гриловане буковаче

Требаће вам два паковања буковаче (2x300г), чен белог лука, 80мл маслиновог уља и зачинско биље: мирођија, влашац, бибер, со.

Исеците буковаче на комаде. Ситно исецкајте бели лук и помешајте са маслиновим уљем и зачинима.

У добијену маринаду убаците буковаче на нека  четири сата. Припремите роштиљ, или ако немате, може и грил тигањ. Извадите из маринаде и пеците неколико минута са обе стране.

Служите топло уз, рецимо, интегрални пиринач са шафраном и зеленом салатом са ротквицама. Пријатно!

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com

Коментари1
7d3f1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Petar
Pleurotus ostreatus je latinski naziv, otprilike izgleda ostrige, zbog oblika. Odatle pleuran, koji je samo vrsta beta glukana koji imaju i bukovace, ne i posebna materija. A beta glukane imaju i sitake, alge ili obicni kvasac. I zaista uticu blagotvorno na imunitet. Toliko da su u Japanu njihovi koncentrati proglaseni za lek a u Americi ih testira FDA (agencija za ishranu i lekove). Kad pisete, proverite ovakve stvari, da ne bi neprecizno navodili "i sija i vrat". Ipak je ovo "Politika". Hvala.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља