Буковача (лат. Pleurotus ostreatus) јестива је гљива из породице Polyporaceae. Узгаја се широм света, па и у Србији. Гајене врсте су свакако популарне и по употреби су одмах иза шампињона. Лако се могу пронаћи чак и у мањим домаћим трговинама, а уколико тражите разлог да купите и пробате буковаче, прочитајте текст до краја.
Користи се термички обрађена или сушена. Има благ укус. Изгледом подсећа на остригу, па тако не личи ни на једну отровну печурку. Може се припремати на више начина, од гриловања, као додатак чорбама, поховане, итд.
Због ловастатина који садржи, смањује ниво холестерола у крви. Садржи квалитетне протеине упоредиве животињском месу и витамине Бе1, Бе2, Це, Де, Ка. Такође садржи и минерале: селен, јод, цинк, калијум, гвожђе, фосфор. Има низак садржај натријума.
Од вајкада је познато да буковаче јачају имунитет, па их зато вековима Кинези користе у исхрани. Они су буковачу користили за опоравак мишића и тетива, за смањење болова и поспешивање циркулације.
Данас, буковаче је пожељно да користе особе у борби против хипертензије, разних инфекција, високог нивоа холестерола, али и наравно за бољи имунитет. За имунитет је задужена фитохемикалија плеуран, коју буковача садржи. Ту су и антиканцерогена једињења, као и бета глукани. Буковача је одлична за снижавање нивоа шећера у крви, па се препоручује и дијабетичарима.
Ова печурка често се користи у далекоисточним кухињама као деликатес. На интернету можете наћи безброј рецепата за њихову припрему, а основна ствар јесте да нађете буковаче које су младе убране. Тада имају најбољи укус, а како расту, текстура гљиве постаје жилавија, а укус не постаје бољи.
У Србији и региону буковаче су верома цењене у исхрани током поста, јер могу да се припремају као месо у многим јелима.
Најукуснији део гљиве је шешир и често се припрема као замена за месо, попут шницле.
У трговине обично долази у паковањима од 300 грама и нешто је скупља од шампињона.
Ево једног једноставног, укусног рецепта:
Гриловане буковаче
Требаће вам два паковања буковаче (2x300г), чен белог лука, 80мл маслиновог уља и зачинско биље: мирођија, влашац, бибер, со.
Исеците буковаче на комаде. Ситно исецкајте бели лук и помешајте са маслиновим уљем и зачинима.
У добијену маринаду убаците буковаче на нека четири сата. Припремите роштиљ, или ако немате, може и грил тигањ. Извадите из маринаде и пеците неколико минута са обе стране.
Служите топло уз, рецимо, интегрални пиринач са шафраном и зеленом салатом са ротквицама. Пријатно!
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com