уторак, 24.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 05.07.2020. у 22:00 Жељко Шајн
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: Оливер Спасовски, председник Владе Републике Северне Македоније

Премијера бира народ

Оставићемо ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ да се самообнове у опозицији. Ми настављамо правим путем, раме уз раме са развијеним европским и светским демократијама, јер смо много постигли за грађане и државу у протекле три године, а можемо још више и још боље
(Фото EPA-EFE/Georgi Licovski)

Специјално за „Политику”

Република Србија и Северна Македонија бележе одличну сарадњу кризних штабова у условима светске здравствене кризе, што само потврђује велико пријатељство двеју држава и народа, потврдио је за „Политику” премијер Оливер Спасовски уочи ванредних парламентарних избора, који су у Македонији заказани за 15 јул. Ово је први пут да је једна македонска партија СДСМ, чији је лидер Зоран Заев, ушла у коалицију с албанском партијом Беса, чији је лидер Билал Касими, и по томе ће ови избори бити упамћени. Албанска партија ДУИ, која је 17 година на власти или са СДСМ или са ВМРО-ДПМНЕ, овога пута тражи да премијер буде Албанац. Спасовски им поручује да је време да постану опозиција. Зашто? У интервјуу за „Политику” премијер Македоније даје образложење.

Да ли је Северна Македонија спремна за прве ванредне парламентарне изборе?

Северна Македонија је спремна за сигурну европску будућност и нову развојну економију, коју ће јој донети десети парламентарни избори од независности државе и пети превремени парламентарни избори до сада. Концентрисани смо на организовање и спровођење избора безбедних по здравље грађана у коректној и демократској атмосфери. Томе морају да допринесу сви политички субјекти у држави, све институције, носиоци руководећих позиција у ресорима у прелазној влади, који имају одговорност да осигурају организовање и спровођење коректних избора. Ово су веома важни избори за нашу државу којима потврђујемо своја опредељења за евроатлантску Републику Северну Македонију, са развојном економијом која европске вредности и стандарде доноси у нашу земљу, а то ће се догодити 15. јула.

Албанска демократска странка ДУИ, учесник свих власти од осамостаљивања Македоније од СФРЈ, након председника Собрања Талата Џаферија, сада први пут тражи да на челу извршне власти буде њихов кандидат, Албанац. Шта би за Северну Македонију значило када би Албанац постао њен премијер?

О томе ко ће бити премијер – одлучују грађани на изборима. То је тако у свакој демократској држави, тако је и у нашој земљи. Та времена, „наши‒ваши” нису донела ништа добро ником. Данас је наша земља пример у региону како се гради једно друштво за све грађане, са једнаким правима и дужностима – концепт који успешно развијамо у ове последње три године.

Партија ДУИ је 17 година на власти и само то што враћа националистичку реторику показује да нема шта да каже грађанима и да је зрела за опозицију. Колико је популистички њихов потез, говори то што излазе са концептом за који немају објашњење како ће га реализовати.

Кандидат за премијера СДСМ и највеће предизборне коалиције „Можеме” (Можемо) јесте Зоран Заев и оно што је кључно јесте то што имамо подршку свих етничких заједница. Партија СДСМ је показала да је мултиетничка партија и да може и зна да предводи владу која брине о свим грађанима подједнако: Македонцима, Албанцима, Турцима, Србима, Власима, Ромима, Бошњацима и другима. Имамо потпредседнике Албанце, имамо министре и на руководећим позицијама представнике свих етничких заједница: и Албанце, и Турке, и Србе, и Роме итд. Имамо подршку свих етничких заједница и мандатар за састав нове владе ће бити Зоран Заев, и то не САМО зато што СДСМ и коалиција стоје иза тог предлога него зато што је то воља грађана. То се осећа у контактима са људима и у овој предизборној кампањи у којој се налазимо.

Да ли је могуће да страни фактор, а не народ, одреди премијера?

Ако су у бирачком списку и у већини – могуће је (да се мало нашалимо). О томе ко ће бити премијер – одлучују грађани на изборима. Они знају да је кандидат за мандат СДСМ и коалиције Зоран Заев. Међутим, Европска комисија, тиме што је утврдила предлог за преговарачки оквир за преговоре о чланству ове земље у ЕУ и доставила га на увид државама чланицама Европске уније – потврдила је да је Северна Македонија на правом путу, а да су европске перспективе државе реалност. Реалност је, такође, и признање македонског језика, који је наведен као језик на који треба да се преведе европско законодавство пре него што постанемо држава чланица ЕУ. Тако су све лажи и конструкције у негативној кампањи ВМРО-ДПМНЕ демаскиране пред јавности. Али разумемо их, остаци режима су у врху партије и они желе међународну изолацију да би поново крали. Обнову режима нећемо дозволити. Оставићемо ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ да се самообнове у опозицији. Европској Северној Македонији је потребна одговорна опозиција. Ми настављамо правим путем, раме уз раме са развијеним европским и светским демократијама, јер смо много постигли за грађане и државу у протекле три године, а можемо још више и још боље.

Пандемија ковида 19 утицала је на све друштвене, економске, политичке и здравствене прилике у целом свету. Какве су последице пандемије у Северној Македонији?

Максимална одговорност и посвећеност јавном здрављу свих нас услов је да се изборимо са кризом коју је изазвала пандемија вируса корона свуда у свету, па и у нашој држави. То подразумева поштовање мера личне заштите од стране грађана и ефикасне реакције институција тамо где буде кршења ове законске обавезе, јер је заштита јавног здравља законска обавеза. Носићемо маске, држаћемо физичку дистанцу од два метра, нећемо се груписати, одржаваћемо максималну хигијену, посебно руку, и тако ћемо функционисати докле год је то потребно. Ово није лако ни за кога, али увек наглашавам да није теже од тога да се неко инфицира, разболи или да се деси неки други нежељени исход. Управо то треба да имамо у виду. Заиста сви морамо да разумемо да борба са вирусом корона значи, пре свега, да се сачува јавно здравље, а затим да се сачува егзистенција грађана.

Као влада, донели смо три сета економских мера за помоћ грађанима и бизнису. Прва два сета мера донесена су са циљем да се помогне приватном сектору да се сачувају радна места грађана, и то преко обезбеђене финансијске подршке од 14.500 денара (преко 230 евра) по запосленом и бескаматне кредитне линије као подршке бизнису, а трећи сет мера је са циљем ревитализације економије преко повећања потрошње македонских производа. Наменили смо 28 милиона евра за угрожене категорије грађана, незапослена лица и примаоце социјалне помоћи, који добијају 9.000 денара (око 150 евра), а запослени са ниским примањима и млади од 16 до 19 година добијају финансијску помоћ од 3.000 денара преко домаће платне картице. Такву картицу добијају и здравствени радници ангажовани у борби против вируса корона, са износом од 40 процената од последње основне нето плате. За подршку домаћем туризму доделили смо ваучере од 6.000 денара (близу 100 евра) лицима са ниским приходима.

У вези са последицама по економију, морам да нагласим да је реализација укупних прихода у јуну знатно боља од очекивања – реализација прихода у јуну је за 9,6 одсто нижа у односу на јун прошле године, док су нам очекивања била чак 20 одсто нижи приходи. За јун су очекиване пројекције у ребалансу са падом нешто вишим од минус 20 одсто, а остварени пад је минус 14,4 одсто. Ово је позитивна разлика од око 700 милиона денара.

У програму партије СДСМ најављујемо брзу развојну економију, која је заснована на реалним основама. Постали смо чланица НАТО-а, добили смо одлуку за почетак преговора са ЕУ, што је дало резултат од 624 милиона евра страних инвестиција, највише у југоисточној Европи, чиме смо завршили 2019. годину, а данас су оне већ преко 660 милиона евра. Наша држава је најповољнија за инвестирање у региону због сигурности коју смо обезбедили. Ако на почетку интеграције имамо 660 милиона евра страних директних инвестиција, то је само знак да можемо и више. Најављујемо стране инвестиције у вредности једне милијарде евра до краја мандата. У програму смо се обавезали да ћемо у следеће четири године подржати домаће и стране компаније са преко 600 милиона евра (300 милиона из буџета и 300 милиона из европских фондова), просечну плату од 34.000 денара (преко 550 евра) и минималну плату од 20.000 денара (преко 320 евра).

Како оцењујете односе са Србијом?

Република Северна Македонија и Република Србија традиционално имају добре пријатељске односе, али последње три године бележе пријатељство и сарадњу у развоју. Остварени су значајни конкретни пројекти, што доприноси унапређењу комуникације и сарадње, како између наше две државе, тако и у региону. Између њих је систем граничног управљања на прелазу Табановце–Прешево, на принципу „ван стоп шоп”, од велике користи за грађане обеју земаља, за економију и туризам. Такође је потписан и споразум за отварање заједничког граничног прелаза Лојане–Миратовац. Одлична сарадња кризних штабова обеју држава у условима светске здравствене кризе само потврђује наше велико пријатељство као држава и народа и настављамо да га развијамо.

Шта очекујете од ванредних парламентарних избора?

Могли бисмо овако да кажемо: наша држава, преко прогресивног вођства и храбрих и мудрих одлука, за три године успела је да затвори билатерална питања са суседима, чиме је остварила стратешки циљ за чланство у НАТО; отварамо преговоре с ЕУ, чиме се реализује и други стратешки циљ државе, и остварили смо вековну тежњу својих предака и свих досадашњих и САДАШЊИХ генерација да нашу државу осигурамо на карти држава света са признатим македонским идентитетом и македонским језиком. Градимо једно друштво за све, бринемо о свима, обезбедили смо унутрашњу стабилност и држава смо за пример у региону и у свету како се дијалогом, као европском и светском цивилизацијском вредношћу, долази до решења. Режим је опасан и та мрачна времена су прошлост. На изборима очекујемо подршку СДСМ и коалиције. Можемо да наставимо да предводимо државу напред ка сигурној будућности и то ће бити победа Републике Северне Македоније и грађана наше земље.

Коментари3
49ff2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

томан
Само за ослобођење Битоља српска војска у првом балканском рату дала је 4000 војника.Нисам чуо да су Срби у Уставу СМ ни као мањински народ.Све смо ослобађали и на нашим мукама сад сви около имају државице из титовог јајца.А колико даје Спасовски за Србе у СМ?Ништа!Србија даје македонској мањини 500.000 евра годишње.
gradjanin
@toman bilo bi dobro da pre nego Što napišete komentar malo se bolje informisete o situaciji u SM. mržnja i neznanje je loša osobina pa zato smo sada tu gde smo
Radovan
Ukazao bih na odgovor na pitanje "Sta bi znacilo za....da Albanac postane premijer"? Odgovor - Gledam Doboj,a ne vidim ni Sarajevo....Ja bih bar odgovorio da situacija sa Corona virusom mora da se stavi pod kontrolu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља