уторак, 20.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 17.07.2020. у 20:20 О. Јанковић

Мањак кисеоника гуши рибу у Тамишу

Нагло повећање температуре воде, која је била виша од 28 степени, и недостатак кисеоника проузроковали спорадична угинућа риба
(Фо­то Ри­бо­ло­вач­ки са­вез Вој­во­ди­не)

Панчево – Након што је прошла опасност од озбиљнијег изливања, Тамиш код Панчева сада изгледа болесно. Вода је мутна, загаситих браон нијанси, непријатног мириса, док највише, кажу у два локална риболовачка удружења, наилазе на ошамућене и угинуле рибе које плутају или их је вода избацила на обалу.

Дешава се то у овом периоду, напомињу, са порастом температура како ваздуха тако и воде. Тамиш је спор и све то погодује агресивном ширењу алги које такође троше кисеоник за раст, па га је недовољно за остали живи свет, а то што вода има непријатан мирис, овдашњи риболовци тумаче труљењем воденог растиња. Даље напомињу да то није појава само на овом делу Тамиша, већ је слично забележено и дуж тока, а рибочувари упозоравају да овакву рибу никако не треба скупљати.

Према подацима рибочуварске службе Риболовачог савеза Војводине, последњих дана у водама Тамиша измерено је 0,9 милиграма кисеоника по литри воде, што је пет пута нижи ниво, док би се у нормалним условима у овом периоду вредности кретале између пет и 10 милиграма. Забринутост риболоваца ипак не треба да буде, јер није реч о масовном угинућу риба већ се дешава да се угинула и ошамућена риба током сабира у Панчеву, те делује да је у питању већи помор, иако је реч о тек трећини броја угинулих риба у односу на прошлу годину.

„Плављење Тамиша се ове године десило релативно касно и у време наглог отопљавања у летњем периоду. Оваква ситуација је узроковала нагло повећање температуре воде, која је на површинском слоју износила и преко 28. степени. Виша температура воде има мањи капацитет задржавања кисеоника, а са оваквом температуром убрзано је и органско распадање у плавној зони. Са опадањем воде, сва топла вода са ниском концентрацијом кисеоника вратила се у главни ток и проузроковала спорадична угинућа риба.  Овај ефекат је додатно повећан високим водостајем Дунава, који је проузроковао споро отицање воде из плавне зоне. Стога је и рибљи фонд подрвргнут дужем стресу него што би то било да се вода брже повлачи“, стоји у извештају ванредног узорковања на четири локације реке Тамиш, док стручњаци Природноматематичког факултета у Новом Саду наводе да је реч о природном процесу и да нема спољних загађивача воде Тамиша.

Рибочувари су обавестили и покрајинску инспекцију и ресорно министарство, јер то процедуре налажу, али се ту заправо ништа не може, „ми смо само неми посматрачи и не постоји начин да спречимо те природне процесе“, кажу у Удружењу рибиловаца и наутичара „Тамиш” у Панчеву и напомињу да би помогле нове кише, како би се вода расхладила, мада се и сада већ стање поправило.

Огромне количине падавина у протеклом периоду, током су из Румуније донеле у Панчево свакојаки отпада, па је организовано и неколико акција чишћења воде у којима су учествовали и риболовци, еколози и овдашња туристчка организација, али би право решење  било одмуљавању реке која би помогло биљном свету, али је кажу овде то обиман и скуп посао, који у овом тренутку није реалан.

Коментари0
e5610
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља