субота, 31.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 23.07.2020. у 14:58

Нова анкета: Све више грађана у САД-у жели да сарађује с Кином у борби против ковида 19

Како наводи „Саут Чајна морнинг пост” (South China Morning Post), анкета коју је објавио „Морнинг консулт” прошлог месеца показала je пораст од 28% међу америчким грађанима који се залажу за сарадњу с Кином у борби против пандемије, без обзира на политичка неслагања између ове две земље.

Пандемија ковида 19 ставила је однос САД и Кине на нови тест. Иако су односи између Сједињених Држава и Кине на нивоу владе „на најнижој тачки у протеклих неколико деценија”, криза сада „захтева улагање максималних напора” с обе стране, наводи „Саут Чајна морнинг пост”.

„У периоду застоја између САД и Кине, амерички и кинески грађани представљају пример како се заједничком сарадњом бори против ковида 19”, наводи се у чланку, те истиче да су САД и Кина добро сарађивале у истраживању вируса током ране фазе епидемије. „Амерички и кинески научници, у сарадњи, често су били кључни у настојању борбе против ковида 19”, али касније, „политика се испречила на пут доброј науци”, што представља велику препреку у сарадњи.

Штавише, „предузећа која имају везе широм Пацифика такође су играла пресудну улогу у решавању кризе”. Пословни лидери с јаким везама у обе земље, ка што су Ли Лу и Џек Ма, наведени су као сјајни примери, примећујући њихове благовремене напоре у додељивању санитетског материјала. Поред тога, „безброј појединаца и непрофитних група сакупљало је донације и уређивало испоруке санитетског материјала болницама и лекарима”.

„Поступци попут ових су спасили животе и показали како је САД-у и Кини боље да раде заједно, а не једни против других – како би се окончала криза”, приметио је „Саут Чајна морнинг пост”. Како сада улазимо у нову фазу пандемије, очекује се да сарадња између САД и Кине пређе на виши ниво. Чланак управо наводи да „САД и Кина заједно сачињавају знатан део научног и производног капацитета планете. Свака земља треба да се обавеже да ће подржати сарадњу између компанија које могу да развију, произведу и дистрибуирају заштитну опрему, лекове и, на крају, вакцину”.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља