четвртак, 06.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 31.07.2020. у 13:38 Бранка Васиљевић

Без журки и славља на води

Због епидемиолошке ситуације, Лучка капетанија донела одлуку да се забрани организовање славља на објектима на води. – Ноћни клубови и барови раде на минимуму
(Фотографије Марко Спасојевић)

Лучка капетанија Београд донела је одлуку по којој се власницима бродова, чамаца и плутајућих објеката, због актуелне епидемиолошке ситуације, забрањује организовање журки, прослава и сличних манифестација. То се односи и на власнике приватних сплавова и кућица на води који су у последње време изнајмљивали своје објекте за различите врсте славља, али и на регистроване сплавове, клубове и ресторане на води. Ово не значи да се овим објектима забрањује рад, како су поједини власници објеката разумели, већ само да се ограничава организовање прослава.

Већина клубова чије је радно време почињало после 23 часа сада ради или до 21 сат или два сата дуже, ако имају башту

Одлуком Капетаније донесеном пре десетак дана дозвољава се пловидба чамцем, при чему треба водити рачуна да буде обезбеђена раздаљина између особа на чамцу од два метра.

Почетком месеца Кризни штаб такође је донео одлуку којом је предвиђено да угоститељски објекти, а у њих се убрајају и клубови на води, ако су затвореног типа раде до 21 сат, а ако имају баште до 23 часа. Оно што је тада истакнуто јесте да се у тим објектима мора поштовати дистанца, односно да на четири квадрата може да буде једна особа, а ако је објекат од 100 квадрата – 25 особа.

Како каже Миша Релић, из Удружења ноћних барова и клубова, ову одлуку чланови њиховог удружења поштују, али је пословање готово свих угоститеља овог типа сведено, управо због оваквих препорука, на „минимум минимума”.

– Због ове препоруке Кризног штаба, мoj „Битеф арт кафе” не ради још од марта јер услови објекта у којим у такозваном зимском периоду послује то не омогућавају. Без обзира на то што не радимо, ми и даље уредно добијамо рачуне за струју од „Електродистрибуције” који се крећу око 100.000 динара и рачун за ренту граду. Остале колеге из нашег удружења, које раде, послују само да покрију трошкове, да исплате особље и плате дажбине држави. Већина клубова чије је радно време почињало после 23 часа сада ради или до 21 сат или два сата дуже, ако имају башту. Њима је овом одлуком забрањено да раде па се сналазе на различите начине, раде као кафићи, ко може, или организују матине журке до 23 сата. И број гостију је драстично смањен. Примера ради, сплав „Кућица” који прима, чини ми се, око 200 гостију сада може да прими 55, док сплав-ресторан „Фристајлер” у који може да се смести 600 и више људи сада опслужује највише 167. Буквално сви раде са тридесет одсто капацитета – објашњава Релић. Он каже да не може да тврди да сви угоститељи поштују одлуке и у којој мери, али и да је контрола њиховог рада посао инспекцијских органа, а не удружења. Они су, каже, свесни мера владе и с обзиром на ситуацију тренутно подржавају мере.

– Али исто тако смо дубоко разочарани третманом када је реч о помоћи државе. Као удружење ноћних барова и клубова, као једни од најугроженијих привредника, очекујемо директну помоћ државе јер је ситуација јако тешка за огроман број угоститеља. Сматрамо да би нам велика подршка било када би држава исплаћивала цео минималац за запослене, а не пола, јер то нам је омча око врата. Нити да прихватиш, нити да не прихватиш. Ако гледаш себе и фирму, најбоље је да отпустиш све раднике и исечеш струју. Опет, конкретно ја то нисам урадио јер имам људе који су са мном од 15 до 19 година и осећам одговорност према њима. И тако, са свим овим мерама, моја фирма иде у банкрот – каже Релић и истиче да би као помоћ државе било веома важно да се смањи ПДВ на пет одсто док траје пандемија, а онда евентуално подигне на максималних десет одсто у наредне две, три године како би поплаћали дугове који су се нагомилали.

– Када је реч о ренти, ја имам ресторан и разумем да се рента ресторанима смањи само за 50 одсто јер нешто ресторана и ради па се може скупити за 50 одсто, али су проблем ноћни клубови и барови који одлуком владе уопште не могу раде. Сматрам да би они требало да добију умањење ренте за 90 одсто. Искрено се надам да ће се то догодити јер у супротном остајемо сви без посла. Да ли сад или за три месеца, небитно је. У питању је опстанак фирми, послова наших радника и нас самих, нико сада о заради не размишља. Сада је тренутак да се покаже снага државе и града Београда – истиче Релић.

Коментари3
a2e54
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Minja
Tek sad! A ljudi koji tu žive znaju da je ovo samo zamagljivanje činjenice da sve to i te kako radi--jer, bože moj, komunakna milicija ne dežura do tako kasno...
Божа
Колико је људи те одлуке због кашњења требало да плати животом или трајним последицама. - На Балију су клубови, дискотеке, итд. Затворени од Марта. - Нова реалност налаже, да се такви гастрономијски објекти могу сматрати објектима изумрлог заната.
bambi
Licno na splavove izlazim od pojave pandemije do dana danasnjeg. Recicu vam a vrlo dobro znate da ne lazem. Splavovi rade svake noci do pet ujutru u ovoj ili onoj formi. Ovo sto smo u mogucnosti stalno da citaomo ne znam na kvadraturi koliko ljudi, do 21h, samo ko ima baste i slicne dogodovstine, da nisu zalosne bile bi smesne.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља