уторак, 22.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 03.08.2020. у 20:20 Тома Тодоровић
ПРЕКО ПУНЕ ЛИНИЈЕ

Гајбица препуна мука и накупаца

На југу Србије све је више пољопривредника који бацају своје производе и размишљају да одустану од свега
(Фото Д. Јевремовић)

Ниш – Уместо да се радују што су после мукотрпног рада и великих улагања одлично понела њихова поља, воћњаци и повртњаци, пољопривредници на југу и југоистоку Србије се хватају за главу и не знају шта ће. Огромне количине црвеног, али и тек пристиглог плавог парадајза, паприке, лука, тиквица, кромпира и осталих повртарских производа, али и кајсија, бресака, бостана – диња и лубеница, пропада или се баца. Власник пољопривредног газдинства из села у околини Ниша, Милован Ј. испричао нам је скоро невероватну причу.

„Све што је родило и што смо планирали да пласирамо на домаће тржиште, кроз великопродају или сами на пијацама, стоји данима у баштама или пластеницима. Уцењени смо од прекупаца и накупаца који преузимају монопол у продаји и буквално нас уништавају. Тренутно, моја породица има око две тоне парадајза у гајбицама. Купци са којима смо договорили цену и количину робе, нису се појавили, дошли су неки други, уцењивачи. За десет килограма парадајза у гајбици нуди нам се откупна цена од свега 100 динара, са све пластичном гајбицом... Ми смо те гајбице плаћали од 30 до 40 динара, тако да испада да треба да накупцима који нису уложили ни кап зноја, поклонимо своју производњу. Да им продамо парадајз по цени од шест или седам динара по килограму. А они већ имају уговорену препродају по 40 и 50 динара за килограм. А у пиљарама и на пијацама наш производ се продаје по цени од 80 до 100 динара за килограм.”

Према речима нашег саговорника, у истом су положају пољопривредници у суседним селима, у долини Топлице и целом јужном Поморављу, а ништа боље није ни воћарима и произвођачима бостана. Сви су уцењени од монополиста.

„Нећемо ни по коју цену да попустимо. Решили смо да цео род парадајза бацимо у Топлицу или Јужну Мораву. Већ смо на губитку, бићемо још на већем, али никако нећемо дозволити да се неко богати на нашој муци”, категоричан је Милован.

Пољопривредници са југа и југоистока Србије траже помоћ и надају се да ће их неко заштити. Не знају, међутим, ко и како. И све више схватају да су, док се њихове гајбице пуне новим проблемима и губицима, препуштени сами себи.

Коментари16
55d58
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

srbIN
I u pravu ste, ne treba u reke da se prosipa. Kamioni, prikolice i na autoput, ispred zgrada opstine, ispred vlade, nisu reke krive nego drzava koja prepusta seljaka na milost i nemilost svercera, nakupaca i monopolista. A cim cena malo ode gore uvozi se albanski paradajz i obara cena domacem, tada drzava moze da intervenise. A da ne pricamo o tome koliko kosta i koliko muka treba da se proizvede paradajz - od setve, rasadjivanja, vezivanja, uplitanja, navodnjavanja, prehrane, ambalaze..
Ranko Petrović
Očajan poljoprivrednik ne može zdravorazumski da se ponaša.Razgovaram na pijaci sa prodavcima iz okoline Leskovca.Iznajme sobu,žive tu do prvog snega.Prodaju i poslednji jeseni,žuti,zeleni paradajz.Žene uglavnom.Ne kukaju,imaju osmeh za svaku mušteriju.Parajz crven,kao šaka,da ga zagrizeš usput.A taj poljoprivrednik koji ima dve tone,možda ga je neko prevario.Koliko kečapa ili pirea može da se napravi.
Muradin Rebronja
Tačno! Izlaz je u razvoju prerađivačke industrije, sokova od paradajza, sosova za pizze i druge testenine... Može da se čuva i da se prodaje svuda.
Pera
Berza pa ko da vise,ali nekome to ne odgovara.
Muradin Rebronja
Knjižite to na račun korone, kao i svi ostali. Zaposleni koji su ostali bez posla... a naročito restorani i hoteli koji su ostali bez domaćih gostiju i stranih turista. Od njih i njihove potrošnje sve počinje. Radnici svoje zarade, restorani i hoteli da plate sve druge obaveze, režijske troškove, poreze, doprinose, rate za kredite... i oko 30% odsto od prometa za namirnice, meso, voće, povrće... a hoće i oni da zarade neku paru. Budite zahvalni što imate barem za vas. Neko nema ni to.
Мали Ђокица
Тако ће бити све док сељаци буду желели да им купац дође на ноге. Е па ја нећу да идем у село. Хоћу у мојој пиљарници или на пијаци да купим оно што желим. Београд је до скора имао више Трошарина (наплатне рампе на сваком улазу у Београд). Ту су сељацима оређивали трошарину - тадашни ПДВ према количини робе. Напр. сељаци из Гроцке довозе брескве и грожђе целу ноћ да би у зору дошли на пијацу. Па или ћеш на кућном прагу да продаш за 3-4 динара или довести у Београд и продаш за 100. Зависи од жеље
Nebojša
Kakva si ti budala đokice.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља