понедељак, 21.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 06.08.2020. у 20:00
ИСХРАНА

Лубеница је и афродизијак

Ово освежавајуће поврће, које због високог садржаја шећера често поистовећујемо с воћем, веома је здраво, посебно за рад бубрега
(Фото Пиксабеј)

Лубеница је симбол лета и здравог освежења. Међутим, ако би вас неко питао које вам је омиљено поврће, сигурно никада не би помислили на лубеницу. Ово освежавајуће поврће, које због високог садржаја шећера често поистовећујемо с воћем, веома је здраво, посебно за рад бубрега. Још су фараони уживали у њеном слатком укусу, а кроз векове лубеница се проширила на готово цео свет.

Лубеница у просеку садржи око шест одсто шећера и 92 процента воде. Од хранљивих материја садржи витамин Це, нешто мање витамина А и комплекса Бе-витамина, као и минерале калцијум, магнезијум, калијум, фосфор и гвожђе.

Сочни црвени део лубенице најслађи је и најукуснији, док се ободни део, кора, розе или беле боје, обично баца. Интересантно је да се, рецимо, у кинеској кухињи ни ово не баца, већ се употребљава као и свако друго поврће у рецептима типа „пржи-мешај” уз маслиново уље, бели лук, љуте папричице, млади лук, шећер и рум.

Постоји више од 1.200 врста лубеница које дају плод величине од пола килограма па све до 100 кг. Највећа сорта икад узгојена – carolina cross – имала је 119 кг.

У Јапану су, пре десетак година, почели с узгојем „коцкастих” лубеница, што им је пошло за руком постављањем обичних сорти (док су мањег пречника) у провидне стаклене или акрилне коцке. Обично мислимо да су лубенице изнутра увек црвене, али постоје и сорте које су наранџасте, жуте, па и потпуно беле боје.

Проучавањем лубенице утврђено је присуство аминокиселине цитрулина, одакле се обично ова амино-киселина и синтетише. Она стимулише ширење крвних судова, баш као и неки лекови попут вијагре, па се лубеница условно може категорисати и као афродизијак.

Наравно, лубеница пре свега освежава на овим летњим температурама, а да би се постигао онај „други” ефекат, потребно је појести и више од килограма њеног слатког плода. Црвенило плода добар је индикатор о количини биљног пигмента ликопена, који је, осим у парадајзу, овде обилније присутан.

Поред наведених, лубеница је сјајан извор бета-каротена и има благо диуретичко својство. Редовно конзумирање лубенице има улогу у снижавању високог крвног притиска.

Зашто је још лубеница здрава?

Помаже вам да се брзо хидрирате, нарочито код великих физичких напора

Одлична је за пробаву јер поред обиља воде садржи и мало влакана

Одлична је за опоравак мишића код спортиста, нарочито код спортова издржљивости

Садржи витамине Це, А, Бе 1, Бе 5, Бе 6, разне минерале, каротеноиде, ликопен, као и биљну супстанцу кукурбитацин Е. Овај последњи има антиоксидативне и противупалне ефекте, а има и противтуморно дејство

Добра је за превенцију старачке дегенерације макуле, дакле лубеница је добра за здравље очију

Помаже вашој кожи и коси јер садржи витамине Це и А

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com

Коментари0
98bf6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља