среда, 21.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 23.08.2020. у 09:36 Александра Куртеш

Фестивал традиционалних укуса – за сва чула

Сухомеснате ђаконије по рецептури која је у породици Сакач утемељена пре готово сто година (Фото Марко Спасојевић)

Цело зрно грожђа и уситњена љута папричица поређају се у теглу да огрезну.Тако се добије салата, која се служи уз мезе или печење. Бели лук и шаргарепа такође се добро „слажу” нарочито када се користе као намаз на хлеб, а и сатараш може да се пастеризује, и у свако доба брзо припреми.

Ово су само неке од тајни из ризнице рецепата, које је Ивана Лукић поделила с посетиоцима „Укус феста”, манифестације одржане у Тржном центу„Стадион”. Ивана и супруг Миливоје од воћа и поврћа на газдинству њеног деде Животе Митровића, у селу Осладић код Ваљева, праве природне сокове, џемове, слатка и низ других ђаконија.

Овај млади брачни пар сваки тренутак користи да се измакне из београдске вреве и посвети се раду који их испуњава задовољством. Ивана је по струци медицинска сестра, Миливоје је графички дизајнер, а осмишљавањем рецептура у корист здравља почели су да се баве пре пет година, када су постали родитељи.

У јеку сезоне, у помоћ им прискачу фамилија и комшије. У овом послу, како истичу, нема журбе, већ много љубави и српљења, што подразумева и да на смену стоје покрај „смедеревца“ и на тихој ватри мешају џем, љутеницу, ајвар...

Они који воле ликере и ракије, и то кад се слатки и љути укуси „сударају” и драже непце, свраћали су на штанд брачног пара Александре и Слободана Перовића из Зајечара. Они узгајају малине и аронију, а осим џема од овог воћа, праве и својеврсне еликсире са додатком цимета, лимуна, ђумбира, па и чоколаде. Једни су пазарили, други пробали, неки се распитивали за рецепте, а свима одреда апетит се отварао чим би им поглед скренуо на тезгу породице Сакач.

А тамо – сланина, пршут, кулен, чварци... Све справљено на традиционални начин, који од 1929. четири генерације ове породице из насеља Куцура код Врбаса брижљиво чувају и поштују.

Посла има за све у кући, кажу супружници Драгана и Данило, па задужења имају и њихова деца Стефан и Сања. За своје умеће, награђени су и златним плакетама на Новосадском сајму и другим прехрамбеним смотрама. Тајна успеха је стриктно поштовање правила по којима је радио и Данилов деда.

У излагачком простору мирисале су и штрудле. Меси их професорка музике Аранка Бачи, из Руменке код Новог Сада. – Тесто „расте“ од љубави, коју му домаћица прстима преноси. Иако су важни и брашнио и рерна, без те љубави нема успеха – уверава професорка.

Поверава нам и користан савет: тесто за мађарску штудлу мора да преноћи, па тек следећи дан да се развија. Без обзира да ли је у питању маковњача или штрудла с орасима, вишњама или неким другим надевом, тесто захтева посвећеност.

Пензионерка Драгица Зековић из Бачког Доброг Поља, припрема „бресквице”, ванилице, штанглице и друге ситне  колаче, као и баклаве. Томе је, каже вична, још од детињства, па јој се никада није десило да колач не успе.

Сви који желе да уроне у укусе и мирисе побројаних ђаконија, као и сирева, меда, чајева и вегетеријанских производа, могу то да учине и данас до 21 сат, када се „Укус фест” затвара.

Организаторка Кристина Трмановић подсећа да су и излагачи и посетиоци дужни да се придржавају епидемиолошких мера због вируса корона, што значи да је ношење хигијенских маски обавезно.

Коментари1
7a4ec
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zoran Markovic
Sve je ovo divno. Ali da li je moguce nabaviti ponesto od tih domacih proizvoda i van sajma? Kako stupiti u kontakt sa proizvodjacima? Adrese, email-ovi, bilo sta?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља