четвртак, 26.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 13.09.2020. у 09:41 Ивана Албуновић

Хрвати због несташице увозе шљиве из Србије

И даље смо у врху европске производње, немамо проблем као Хрватска да тог воћа више нема. – Србија и Румунија су и даље највећи произвођачи у Европи, каже др Иван Глишић са Агрономског факултета у Чачку
(Фото А. Васиљевић)

Ко од кога увози воће, ко је успешнији у подизању засада и шта се може очекивати на тржишту, једна je од главних тема у региону ове сезоне будући да цене воћа расту.

Хрватски медији преносе да у тој држави воће увелико увозе и да једу шљиве из Србије, Молдавије и Северне Македоније јер су њихове производне површине значајно смањене. Увозе и велике количине суве шљиве – две трећине долази из Чилеа и Србије.

За разлику од Хрватске, чија производња шљива не показује знакове опоравка и раста, суседне земље попут Србије, БиХ, па и Северне Македоније, али и Румуније успешно развијају своју производњу, те осим конзумне шљиве све више пласирају и извозе различите производе на бази овог воћа – од ракије, сушених шљива, компота до пекмеза, додаје се.

– Суседна Србија производи око 500.000 тона шљива, производња у БиХ се креће од 150.000 до 200.000 тона, док је Румунија такође на 500.000 тона – истакао је Мирослав Кускуновић за „Слободну Далмацију”, а преноси Танјуг. Сви подаци показују да је производња воћа у Хрватској у структурним проблемима, који су условљени неинвестирањем у нове технологије, сорте, модерне нове воћњаке.

Шљива је већ годинама најзаступљенија воћна врста у Србији, мада се и површине и приноси такође постепено смањују. Према подацима Републичког завода за статистику у 2018. на највећим површинама у нашој земљи управо расте шљива – на 72.923 хектара или 39,87 одсто укупних површина воћњака.

Јабука је на другом месту (26.658 хектара или 14,57 одсто), а затим следе малина (13,61 одсто) и вишња (10,70 одсто). 

Како је за „Политику” рекао др Иван Глишић са Катедре за воћарство и виноградарство Агрономског факултета у Чачку, Србија је значајан произвођач и извозник шљиве, а ова године је и коректнија цена тог воћа.

Објашњава да су пре шест, седам година произвођачи шљиве ценом баш били понижени. Због тога је падало интересовање, произвођачи су запуштали засаде, па чак и крчили, а нови нису подизани.

– Али и том моменту Србија је имала пуно засада, тако да смо сада ову ситуацију, када је цена мало порасла, дочекали са умањеним, али добрим родом. И даље смо у врху европске производње, немамо проблем као Хрвати да тог воћа више нема. Србија и Румунија су највећи произвођачи у Европи – објашњава Глишић за „Политику”. Према његовим речима, интересовање се враћа и за ракијске сорте шљиве, што узрокује коректнију цену овог воћа. 

– Надамо се да ће тако и остати јер смо и ми запоставили ово воће претходних година. Произвођач је био у лошој позицији када му је тих година нуђено осам до десет динара по килограму. Треба више да ценимо своју шљиву – истиче Иван Глишић.

Коментари34
58109
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

marko
Sudeći po globalnom otopljavanju, imamo šansu da u skoroj budućnosti postanemo Banana republika.
Sve je drugačije...
marko, svijet je zaboravio globalno otopljavanje, klimatske promjene i sl. Korona je sve izmijenila, navike i ponašanje ljudi. Ne traži se više nikakav luksu niti ekzotični proizvodi, nego osnovne namirnice. Sada se svi bore i bole kako će prehraniti svoje stanovništvo. Niko ne putuje, domaći turizam na otvorenom cvjeta, ljudi su zaplašeni za posao... Zemlja koja može svoje stanovništovo prehraniti, a ako može još i hranu izvesti... ta država će dobro proći. Toplije, bit će grijanje jeftinije...
Darko
Sudeći po koroni koja danas diktira način života i sa tim privredu, dobro će proći samo države koje mogu proizvesti hranu za svoje stanovništvo.
Srba Topalski
Kao i obicno mi izvozimo siroviner da bi kasnije kupuli od nekog drugog gotove proizvode. Lepo je kad se mose prodati ono sto imamo u izobilju ali je jos lepse i bolje preraditi sirovine i prodati gotov proizvod. Tako se zaista zaradjuje. Ali nasa drzava to ne razvija jer im je potrebna trenutna "satsfakcija" u prodaji sirovina. Drzava mora da da credite preradjivacima da razviju posao i da svi ,pa i drzava,zaradjuju vise.
Cenda
Ne vidím u čemu je problém, dodju i posteno plate sljivu, i jos se zalité.. Budite srecni dá imate kome dá prodáte...
Srbija-Hrvatska : STOP "NEFER" TRGOVINI !
@Cenda : Srbija mora sto prije trgovinske odnose sa Hrvatskom postaviti na "fer" osnovi! Gdje to ima (apsolutno nigdje!) da se Hrvatska doslovno razbaskari kao kod kuce sa svojim proizvodima u Srbiji, a kad Srbija u tome trazi RECIPROCITET da i ona u identicnom obimu udje sa svojim firmama na hrvatsko trziste, onda Hrvatska u tome onemogucava Srbiju napravivsi joj 1000 BARIJERA I SMICALICA! Mislim da je glavni problem u Srbiji koja je u trgovini "fer", a Hrvatska nije. Stop "nefer" trgovini!
Ko umije njemu dvije
Upravo tako. Gdje uspjeva npr. kakao a Svicarske, Belgijske, Austrijske... cokolade najpoznatije na svijetu. Dok to neko skonta svijet ce piti Badelove i Maraskine sljivovice.
Прикажи још одговора
VesaD
...Ta dobra stara yuga...svima godi nikome nesmeta...
Naša šljiva, a njihov izvoz
Hrvati kupuju šljivu da bi izvozili šljivovicu. Na Zapadu su prodavnice pune proizvoda iz Hrvatske. Jedva da se nešto može naći iz Srbije. U rafovima gdje se prodavali proizvodi Budimke sada se prodaju Podravkini proizvodi, a kvalitert je daleko ispod Budimke. Bijeljinska Sava se može naći u ekskluzivnim prodavnicama i proizvodi su visokog kvaliteta, a pod nazivom Sava Semberija. Vitaminkin Ajvar koji je najboljeg kavaliteta, piše da je paprika iz doline Morave, a proizveden u Hrvatskoj.
Petko Rojs Domazet Visnjica
Problem je sto se u Hrvatskoj neista ne proizvodi a to malo tvornica treba necim opskrbljivati Hrvatska ima veci uvoz od izvoza visestruko Drzavni dug je nedavno presao 400 miliardi kuna a rojevi stanovnika vrtoglavo nam opadaju Lijep pozdrav kiz Zagreba

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља