субота, 24.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 19.09.2020. у 10:44 Ивана Албуновић

Произвођачи јунади предлажу пут за излазак из кризе

Помоћ сектору тако што би нови подстицај од 20.000 динара по грлу био уплаћен газдинствима
(Фото Анђелко Васиљевић)

Производна група узгајивача јунади „Агропрофит” позвала је владу да размотри измену уредбу која је усвојена као помоћ овом сектору. У писму које су послали премијерки Ани Брнабић, истиче се да је држава показала добре намере издвајањем новца за додатне подстицаје товљачима јунади који су осетили највећи удар пандемије, али да би изменама уредбе, која је донета 4. септембра и допуњена десет дана касније, помоћ произвођачима могла да буде боље усмерена. Подсетимо, реч је о додатном подстицају у овом сектору од два милиона евра.

Ова групација, која окупља 220 газдинстава, саопштила је да многи сточари који им се јављају не виде могућност за брже и веће отварање тржишта јунади на основу донете уредбе и измена.

– Желимо да помогнемо да се ово тржиште што пре отвори и зато предлажемо да се одобри извоз живе јунади свих раса и категорија. Такође, да буде утврђен нови подстицај од 20.000 динара по грлу који би био уплаћен газдинствима, уз једноставније стицање права на овај новац преко Управе за аграрна плаћања и са коришћењем модела који сада важи за товљаче када се пријављују за већ утврђену премију од 15.000 динара. Предлажемо и да обједине исплате ове две премије као и да се примена уредбе продужи до 20. децембра – наводи се у саопштењу.

Произвођачи истичу да је намера владе, што је разумљиво, била да се домаћим кланицама индиректно понуди ангажовање и шанса за извоз. Међутим, додају, у Србији постоје свега три-четири кланице (активне) регистроване за извоз јунећег меса, а ниједна од њих тренутно нема купца за извоз јунећег меса.

Како кажу, потребе за јунећим месом у домаћем промету су симболичне и не представљају излаз из ове кризе. Трошимо свега 4,5 килограма по становнику и за те потребе довољно је око 90.000 јунади годишње. Сматрају да је за даљи опстанак товног говедарства у Србији важно да се ослободимо вишка утовљене јунади и да фармери наставе овај посао, јер се у идућој години очекује озбиљна потражња у овом сектору.

– Влада и Министарство пољопривреде уложили су значајна средства у товно говедарство и, што се подстицаја тиче, овај сектор већ годинама има предвидиве мере, које се квалитетно из године у годину побољшавају – кажу. Додају и да, нажалост, по обиму товних фарми још нисмо остварили више од десет грла по газдинству, али да Србија све више има одгајивача са 20 до 80 грла, док највећа фама броји три хиљаде јунади.

– Да бисмо остварили стабилност у продаји, неопходно је пронаћи нова тржишта, што подразумева ангажовање Привредне коморе Србије, која до сада није учествовала у решавању овог проблема – закључак је саопштења ове групације.

Коментари3
07964
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

geras
imam i ja predlog ; da vlada, ministarstvo ili neko treći potrošačima subvencioniše kupovinu junećeg mesa sa 300-350 din po gilogramu . avansno. tako bi ovaj genijalan predlog pomogao stabilnosti u prodaji i pronalaženju novog - domaćeg tržišta .
Ivan
Najveci udar je pretrpeo turisticki sektor.
Боро
Da ne bi ove krize, ja ne proba juneće meso od 2010-e...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља