недеља, 17.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 29.09.2020. у 10:45

Вучић обишао „Галерију” у Београду на води

(Инстаграм)

Председник Србије Александар Вучић и председник компаније „Еагле Хиллс” Мухамед Алабар обишли су завршне радове на изградњи објекта „Галерија” у оквиру пројекта Београд на води.

„Галерија Белгрејд” биће највеца шопинг, забавна и гастрономска дестинација у региону. У питању је грандиозан тржни центар на самој обали Саве са 300.000 квадратних метара укупне површине 93.000 квадрата простора за издавање и 3.600 паркинг места.

У оквиру објекта биће 50 ресторана, као и биоскоп са више од 1.700 места. Обилазећи грађевину, председник Србије је истакао да је градилиште Беоргада на води највеће у овом региону, а да на њему ради чак 2.850 људи.

Многи од њих су, каже, из иностранства, око 200 је из Турске, Индије, Филипина, из других земаља, јер у земљи нема довољно варилаца, тесара, ни многих других занатлија.

„Чак 2.850 радника на једном градилишту, импозантно је. И сави видите како ће за месец дана да изгледа”, приметио је Вучић.

Како је истакао поносан је на то што пројекат Београд на води, који је у почетку имао подршку 29 одсто наших грађана, сада подржава више од 70 одсто њих, као и на то што Београд постаје европска и светска метропола, која ће моћи да генерише још веће приходе за Србију, да привлачи све већи број туриста.

„Ковид прави проблеме на глобалном ниову. Србија је најбоља у Европи по епидемиолошкој ситуацији и надам се да ћемо моћи да тај висок ниво да задржимо. Важо је да и сви, уз помоћ вакцина и лекова, превазиђемо, да људи могу опет да путују и онда Београд постаје једна од најзанимљивијих дестинација”, рекао је Вучић.

Обиласку радова присуствовали сз и министар финансија Синиша Мали и градоначелник Београда Зоран Радојичић. Престижни архитектонски студио Callison RTKL, који измеду осталих стоји иза пројеката као што су Колумбија центар у Сијетлу и Fashion Show, највећи шопинг мол у Лас Вегасу, дизајнирао је овај несвакидашњи мултифункционални објекат.

Импресивна у погледу димензија, „Галерија” се својим екстеријером, у којем доминирају камен и стакло, идеално уклапа у амбијент реке, док је ентеријер инспирисан урбаном атмосфером и еклектицном архитектуром престонице, којом се даје омаж Београду, преноси Танјуг.

Међу радницима и око 200 странаца

Београд на води је највеће градилиште Југоисточне Европе, на којем данас ради чак 2.850 радника, од којих је 2.650 домаћих и радника из региона, уз око 200 странаца, изјавио је данас председник Александар Вучић.

То говори и о томе колико је у појединим обласитма потребно радне снаге у Србији и колико је простора за запошљавање, истакао је Вучић након обиласка завршних радова у „Галерији Белграде” у оквиру Београда на води.

Он је захвалио председнику компаније „Игл Хилс” Мухамеду Алабару на свему што је до сада учињено, и истакао да ће Галерија бити готова за месец до месец и по дана. „Још није готово, а већ изгледа предивно”, приметио је Вучић.

Он је истакао и да Кула Београд већ увелико напредује, иако су, каже, неки мислили да неће никада бити готова.Тражио сам и договорио са Алабаром да пре Светог Николе следеће године заврсимо овај торањ , што значи за годину дана и два месеца највиша зграда Србије и Југоисточне Европе да буде завршена и феноменално осветљена

Мој посао је само да спремимо добар ватромет.

„То ће бити нова слика Србије, најмодернији део не само Србије и региона, већ и целе Југоисточне Европе”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Покажите ми ар који поседује Андреј у Војводини

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је лаж да је његов брат Андреј велепоседник и да има највише земље у Војводини, те позвао да му покажу и један ар који поседује.

На питање зашто поједине институције не раде свој посао па он мора да брани грађанина Андреја Вучића и Игора Брнабића, Вучић је одговорио да се труди да не брани никога, осим што брани оне против којих се води хајка.

Казао је да се та хајка води на начин да се пише „да сви говоре и знају, али институције не раде свој посао, па нису у стању да добију одговор на своје тврдње, те констатовао да је то најпоквареније што може да се уради.

„Пет година слушам како је мој брат велепоседник И да има највише земље. Питам, не бранећи никога, где се налази и један ар те земље у Војводини. Пошто смо установили да су сви лагали, не постоји ар нигде. Нађите му неког у породици да има земљу. Наша мајка је из Војводине, из Бечеја. Нађите нешто што је купљено после 2012., на било чије име”, рекао је он.

Казао је да њему не смета када за њега говоре увреде, али да ће једино да реагује на то када се тврди да нешто има, а нема, или да је нешто украо, он или неко из његове породице.

Поручио је да он и његова породица не желе да буду као они који тако лажу, који су уништавали земљу, и обогатили се на терет земље да би постали једни од највећих тајкуна, преноси Танјуг.

Наши политички противници шетају Београдом на води

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да сада више од 70 одсто наших грађана подржава пројекат Београд на води, док је на почетку у његова веровало свега двоје или троје људи, међу којима је и он.

„Гледам како сада и наши политички противници шетају Београдом на води”, рекао је Вучић током обиласка завршних радова на изградњи објекта „Галерија”, у оквиру пројекта Београд на води. Председник наводи да је раније подршка том пројекту била испод 30 одсто, док је сада она виша од 70 одсто.

Сава ће бити чиста као Дунав у Бечу

Вучић истиче да су 2013. кренули у остварење великог сна и подсетио да је још Милош Велики покушавао да спусти наше трговце и занатлије поред воде, али да је то било тешко пошто је наш народ увек бежао у брда.

Председник наглашава да је место где је сада Беогад на води било једно од најружнијих у Београду и да је било потребно правно да се уклоне чак 573 објекта.

„Сада имамо велелепни део града са најлепшом променадом, која је лепша од оне у Бечу. Обећавам да ћете за пет година уз пречистаче воде и уз канализацију Сава бити овде провидна као што је и Дунав у Бечу.

Нагласио је да сада цена квадрата у Београду на води иде и до 10.000 евра, док је пре било око 1.000 евра, преноси Танјуг.

Алабар: Београд је град у успону у који вреди улагати

Председник компаније „Еагле Хиллс” Мухамед Алабар изјавио је данас да је Београд град у успону у који вреди улагати и изразио задовољство што је српско руководство пружило његовој компанији прилику да ради један од највећих пројеката у српској престоници - Београд на води.

Након обиласка завршних радова на изградњи објекта „Галерија” у оквиру пројекта Београд на води са председником Србије Александром Вучићем, Алабар је рекао да он као извођачи има добро окружење за пословање због подршке српске владе и председника и успешним економским политикама које Србија спроводи.

„Данас смо овде да видимо један нови доживљај који ће Београд пружати грађанима и туристима, Београд је град у успону и развоју и у њега вреди улагати”, рекао је Алабар.

Навео је да је приликом потписивања уговора за изградњу Београда на води био његов син, који је, каже, и данас овде и који је приметио да је изградња тог пројекта веома напредовала.

„Част ми је што сам имао прилику овде да радим, хвала вам на указаном поверењу”, рекао је Алабар, преноси Танјуг.

У Београд на води биће уложено око 3,5 милијарди долара

Председник компаније Игл хилс Мухамед Алабар изјавио је данас да ће у Београд на води бити уложено укупно око 3,5 милијарди долара истичући да сам новац није најважнији, јер је од тога далеко важнија сва корист коју ће Београд и Србија имати од тог пројекта.

Алабар је тако одговорио на питање новинара колико је новца до сада стигло из компаније Игл хилс и да ли је задвољан динамиком радова пошто има кашњења.

„Не ради се овде само о новцу, да ли је ту 300 милиона одвојено за инвестиције или 200 милиона колико је уложено у овај тржни центар. Ту није само реч о радним местима која су отворена за изградњу овог тржног центра већ и колико ће остати радних места за касније”, рекао је Алабар апострофирајући и задовољство грађана изгледом Београда на води и новом атмосфером коју је донео граду, преноси Танјуг.

Алабар наводи да је реч о 1.000 нових радних места, али и да и о свим користима које ће влада и град Београд имати од наплате пореза и других прихода.

„То је веома важно за земљу која се гради, нагласио је Алабар” и додао да нико сву ту корист не може да купи.

„Овде ће бити уложено око 3,5 милијарди долара. Тачно је да новац покреће све, али ми смо овде уложили и своју репутацију и углед како би овај пројекат испао како треба. Овде ће се развијати и туризам”, напоменуо је Алабар.

Додаје да послује у 14 земаља широм света и да зна да је нада далеко важнија од свог тог ноца који се улаже.

Председник Србије Александар Вучић се одговарајући на то је додао:

„Алабар је рекао 300 плус 200 милиона, јасно вам је колико је до сада уложено, а мора још много да се уложи, Алабар је давао у тренуцима кризе огроман и свој лични новац и ја сам му на томе захвалан. Јер, није хтео да ово београдско градилиште стане ни на један тренутак”.

Вучић каже да говори о стотинама милиона долара и да се са Алабаром, када су се први први пут срели, договорили да направе нешто најлепше у овом делу Европе.

„Чини ми се да смо успели и успећемо и то је мој одговор вама на питање, а посебно ћу увек да браним јавно – приватна партнерства и приватну својину, јер је приватна својина оно што гура земљу напред и прави је успешном. Поносан сам на то, посебно када имате овакве инвеститоре, некога ко је најпознатији у свету”, додао је Вучић.

Истакао је да Алабар ради у Београду фантастичан посао и још једном му захвалио на томе, као и домаћим предузећима која су ангажована на пројекту „Београд на води”.

Наредних дана биће познато ко је мандатар

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је да ће у наредних неколико дана бити познат мандатар за састав нове владе.

„Имаћете у наредних неколико дана мандатара, да ли ће бити три, али свакако мање од седам (дана)”, рекао је Вучић новинарима у Београду, преноси Танјуг.

Коментари21
d6035
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Djuro Aleksic
Primecujem da u poslednje vreme komentatori,a pogotovu oni nekompetentni (nisu iz struke I nauke),ulaze u jalove polemike,e da bi nas ubedili da je njihov stav neprkosnoven.To mi lici na komentatore iz "Danas-a" ili tabloida.Ja rado citam strucne I analiticne komentare,ali "dezurni" komentatori koji se u sve razumeju,su mi u najmanju ruku smesni.
Бојан
Наравно да је лепо када се нешто ново гради и када се уређује нешто што је некада била уџерица зарасла у коров. Друго питање је ко ће живети у Београду на води а ко ће у њему радити и опслуживати. Грађани Србије са просечном платом од 511 евра не могу да помисле да купе некретнину по цени од 10000 евра по квадрату. Али зато могу да помисле да ће ту чистити тоалете и ходнике и конобарисати у тим локалима. Само још да населимо тих пар хиљада милионера који ће живети тамо...
Muradin Rebronja
Jedno je kupovina takvih nekretnina od strane kriminalaca, narko dilera... a drugo je kupovina od strane naše dijaspore iz Amerike i Kanade, koji su završili svoj radni vek, i zaradili masne penzije. Na početku kupili kuce za stotinjak hiljada dolara, placali i otplatili rate za kredit, koje sada imaju i deset puta vecu cenu. Takvi mogu da kupe mnogo tih stanova, jedan za njih a ostale za izdavanje. Tamo bili vredni i štedljivi radnici a u svoj zemlji milioneri. Malo li je?
Саша Микић
@Велепоседник По вама испада да сам ја завидан тим, који имају пара да купе станове у Београду на води. Ја сам, напротив, само констатовао чињеницу да таквих има, а даље нисам коментарисао ко је и како стекао то што има, нити једном речју. Исто тако и за оне који послужују и чисте. То ко чисти, а ко не чисти у својој кући препуштам онима, који воде ''приче по селу''. Само, колико ја знам, нико од тих ваших ''богаташа'' не носи очишћено на депонију, већ то мора неко други да уради.
Прикажи још одговора
Vlada
„Чак 2.850 радника на једном градилишту, импозантно је. И сави видите како ће за месец дана да изгледа”, приметио је Вучић. Zato u Cara Dušana ima nekoliko radnika. I isto je bilo pre mesec dana, i pre toga. Prošetajte i uverite se. I nisam nikakav protivnik, samo bih da živim normalno a ne u iskopinama.
Vlada
@Maja Gospođo, ima kod nas dovoljno radnika koji žele da rade, i niko njih ne potcenjuje, naprotiv, svi ih poštujemo. Problem je način na koji je posao ugovoren, način na koji se posao sprovodi i način na koji se izvođenje radova kontroliše. Da li ste svesni kolko ljudi trpi zbog toga što je ulica Cara Dušana zatvorena mnogo duže nego što je planirano? Da je sve rađeno kako treba, bilo bi angažovano dovoljno radnika (to je suština) i sve bi bilo već završeno.
Maja
@Vidoje Markovic Nema ljutnje prijatelju, forum je za sve, tako da mogu da postavljam sta hocu, ne odredjujete to vi. Niko nije rekao da neko moze samovoljno da dodje i da kopa. Lepo se zaposlis u firmi i radis. lopata je samo onako figurativno receno, za neradnike. Covek kaze nema radnika, ja i dalje trvrdim ima neradnika koji sede kod mame i tate i trose njihove penzije. Posla ima i malo vise postovanja za one koji rade teske poslove na gradilistu, a to da nisu domace firme, prazne price...
Прикажи још одговора
Sorozontije
"Investitori..." kuku mene grdan - al ajde kad se svi najedu ostace mrvice za bedni narod koji ih trpi.
Marko
Školski primer planskog razvoja grada kada je u pitanju raspored tržnih centara: na Novom Beogradu Delta i Ušće, sa druge strane Rajićeva i Ada mol, tako da je peti po redu u Beogradu na vodi, na 10 minuta od bilo koja od četiri pomenuta, pun pogodak!
Sveta emigrant
Desa# Jel Vi to nagadjate ili ste proputovali svet?! Ja 30 godina provedoh izmedju Liona, Rima i sada Londona i nigde ne videh to sto tvrdite.Budite sigurni da to postoji samo u Beogradu! Osim toga,nigde ne postoje veliki trzni centri u tako centralnim zonama.Jednostavno je nemoguce dobiti dozvolu za gradnju.
Desa
Šoping centri se uglavnom grupišu svugde u svetu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља