среда, 21.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа

Отворено писмо председнику Вучићу

(Фото М. Спасојевић)

Поштовани господине председниче Републике Србије,

Још не могу да поверујем у оно што сам прочитао у „Политици” од 25. септембра, а реч је о Вашој одлуци да бивша зграда Железничке станице у Београду постане дом за срењовековно наслеђе Србије.

Искрено сам се радовао да ће се реализовати ранија идеја да ова прелепа зграда постане Музеј Николе Тесле, нова и трајна адреса нашег највећег и најпознатијег научника.

Ако сада пропустимо прилику да Тесли и његовој заоставштини доделимо адекватан музејски простор на локацији која би омогућила хиљадама посетилаца из Србије и света да се још боље упознају са Теслом и његовим делом, учинићемо незапамћену неправду према том великом човеку, а себи ћемо нанети неизмерну штету. Лично, не видим у скоријем периоду ниједну другу локацију у Београду за смештај Музеја Николе Тесле. Стара електрична централа на Дорћолу може бити само маргинализација Тесле, а Музеј срењовековног наслеђа Србије може бити смештен и на некој другој локацији јер, срећом, то наслеђе постоји у физичком облику широм Србије и свако га може посетити и непосредно упознати. Иницијатива председника Демократске странке Србије није добра и предлажем Вам да је суспендујете и спречите да се после њене реализације сви кајемо док смо живи.

Протеклих неколико година – када још није било јасно шта ће бити са железничком станицом, али се знало да Музеј Николе Тесле неће моћи да остане на садашњој локацији, што због имовинскоправних разлога, што због чињенице да је та зграда за потребе музеја мала и неусловна, а и локацијски помало скрајнута – предлагао сам неколико решења. Једина моја жеља била је и сада је да Београд, као престони град свих Срба, добије репрезентативни, европски и светски водећи музеј у којем ће бити похрањено све што је од Тесле сачувано, а Ви добро знате да је Теслин сестрић Сава Косановић из Њујорка послао огромну грађу. Може се размишљати и о центру за истраживање Теслиног дела у оквиру музеја. Верујем да би и Американци можда били заинтересовани за то, посебно што Теслу доживљавају као свог великог научника и изумитеља (већег и од Томаса Алве Едисона) и држављанина, што је све тачно. Ми Срби могли бисмо детаљније проучити Теслин однос према свом народу, Цркви, светским ратовима и много чему другом што је углавном недовољно познато. Речју, Теслу треба „ребрендирати” као најпознатије име новије историје. Ако будемо оклевали, Хрвати ће нас престићи. А за све је потребан адекватан простор. Железничка станица је напросто „дар с неба”, али не да се ту истражује средњи век, већ Тесла као локомотива модерне технологије, укључујући и тако популарну дигитализацију, роботизацију и слично. У такав музеј сваки странац ће хтети да дође, али на Дорћол ретко ко осим ђачких екскурзија.

Драги и поштовани председниче, страх ме је да сте олако прихватили предлог колеге Милоша Јовановића и његовог ДСС-а. Притом не могу да разумем „громогласно” ћутање наше техничке интелигенције, посебно чланова Српске академије наука и уметности, кад је реч о бољој презентацији Тесле у Београду. Присећам се и отпора Српске православне цркве намери неких кругова да се Теслина урна из садашњег музеја премести у порту Храма Светог Саве. Разумем да је то место намењено свештеним лицима, а Никола Тесла ипак то није био. Зато би се у садашњој згради железничке станице могао адаптирати одговарајући простор за смештај урне.

Најзад, Тесла је своје прве кораке на српској земљи направио управо на перону железничке станице када је први (и једини) пут боравио у Београду јуна 1892. године.

Надам се да ћете променити своју одлуку и омогућити да Железничка станица постане импозантан Музеј Николе Тесле, нова ведута Београда која ће неизмерно обогатити садржај културног и научног живота града. А за средњовековно наслеђе Србије треба изградити други објекат, можда на Новом Београду.

Захваљујући на разумевању, срдачно Вас поздрављам и желим свако добро.

Проф. др Слободан Покрајац,
редовни проф. Машинског факултета
Универзитета у Београду

5c63a

Milica
Zasto je vazno ko je iz koje stranke?
Слободан Покрајац
Поново позивам Председника Републике да помогне да се Теслин музеј смести у стару железничку станицу. Идеја је да Тесла добије свој музеј, а не да Београд добије технички музеј општег карактера који би носио име Н. Т. Позивам све Теслине фанове, тзв. теслологе, разна удружења, истакнуте појединце са Универзитета, завичајне клубове, све, све све, да подрже пресељење Теслиног музеја у зграду жел. станице и спрече да се у некој будућности он ипак ту врати и сви схвате како смо ми били без визије.
Džon
Doznake iz dijaspore su dve milijarde dolara, a ne dva miliona
NNije sve samo"papir"+fotografija
I predsednik RS i predsednik DSS su pravnici ,raznih profesionalnih , političkih i drugih usmerenja ali im je zajednički deo bića - istorija i pisana reč .Ipak za stranca , turistu i studenta koji putuje svetom i prosečnog internet pretraživača je činjenični deo balkanske posebno i naše istorije onaj "proizvedeni višak " u kome je zbog toga -artefakata -MANJAK.Na lokaciji žel stanice se može postaviti nešto atraktivnije i unikatnije od panoa sa fotografijama.
Zamor materijala-lošije odluke
"Elektrana na Dorćolu "je samo stručnjacima i neobjektivnim Beograđanima" jedinstvena atrakcija " iako takvih ima stotinjak širom Evrope i drugde . Ona je zabačenija i u odnosu na "Krunsku "i u odnosu na novi spomenik .Svi posebno manji glavni gradovi u svetu imaju jedan"udarni muzej " Takav bi bio i Teslin.Stefan Nemanja je velika prošlost a N.Tesla je sam reče "tek dolazeća budućnost" .Zašto ih i ne povezati u jednom prostoru.Muzej istorije SRB baš može i drugde.
Snaga i svetlost
Botovi su se zadnjih dana nesto mnogo aktivirali, izgleda da nekome ne odgovara ova najlogocnija ideja da Teslin muzej bude na Dorcolu, pa izmisljaju glupave razloge kao sto je udaljenost. Ako je Dorcol daleko, sta je sa Zemunom i Dedinjem? A posebno je zanimljiva ideja da nas na ulazu u Teslin muzej docekuje Stefan Nemanja?!!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља