понедељак, 26.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 01.10.2020. у 20:00
ИСХРАНА

Драж црвених намирница

За разлику од другог воћа и поврћа, где се нутритивна вредност термичком обрадом смањује, кувањем парадајза повећава се концентрација биорасположивог ликопена
Сос од парадајза је добар извор ликопена (Фото Пекселс)

Ликопен је фитохемикалија, пигмент црвене боје природно присутан у многим намирницама. Хемијски гледано то је каротен, али његово дејство није као оно од витамина А. Није растворљив у води, али јесте у мастима.

Најпре ћете га пронаћи у биљним намирницама црвене боје – парадајзу (2,3 мг/ 100г), црвеној шаргарепи, лубеници(13 мг / кришки), црвеном грејпфруту и црвеној поморанџи, као и папаји, гоџи бобицама, шипку. Надам се да нисте помислили да све црвено садржи ликопен. Јагоде, рибизле, трешње, вишње… га не садрже.

Ликопен због своје грађе апсорбује све таласне дужине осим најдуже, црвене, па зато има такву боју. Изолован је пре 90 година. Међутим, постоје и намирнице које нису изгледом црвене, а садрже значајне количине ликопена: маслина, гуава, шпаргла (садржај ликопена 0,3 мг/г), першун и босиљак (садржај ликопена 3,5–7,0 µг/г).

За разлику од другог воћа и поврћа, где се нутритивна вредност термичком обрадом смањује, кувањем парадајза повећава се концентрација биорасположивог ликопена. У парадајз пиреу ликопен има чак четири пута већу концентрацију него у свежем парадајзу. Прерађени производи од парадајза попут пастеризованог сока од парадајза, супе, соса и кечапа садрже већу концентрацију ликопена у поређењу са сировим парадајзом.

Због јаке црвене боје, ликопен се у прехрамбеној индустрији користи као средство за бојење хране под називом E160d. Ако сте икада кували сос од парадајза и користили пластичну или дрвену варјачу, сетићете се да на њој после тога остају наранџасте или жућкасте флеке, што је последица уласка ликопена у порозни материјал попут пластике, дрвета итд. Флеке се уклањају потапањем варјаче у водени раствор са избељивачем.

Истраживањем из 2017. године утврђено је да производи од парадајза, односно активна супстанца ликопен има извесне позитивне ефекте на смањење кардиоваскуларних фактора ризика, као што су повишени липиди у крви и крвни притисак.

Безбедни унос ликопена је 75 мг дневно, према прелиминарним истраживањима.

Ликопен је нетоксичан и често се налази у исхрани, углавном у производима од парадајза. Постоје случајеви нетолеранције или алергијске реакције које могу изазвати дијареју, мучнину, бол у стомаку или грчеве, гасове и губитак апетита.

Ликопен може повећати ризик од крварења ако се узима са лековима против коагулације крви. Пошто може да снизи крвни притисак, могућа је интеракција са лековима који утичу на крвни притисак.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com

Коментари0
c307d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља