недеља, 25.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 05.10.2020. у 12:52 Александра Мијалковић
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Јесен стиже, дуњо моја

Сад је право време за припрему чувеног „слатког сира” од дуња, китникеза, али и компота и других посластица од овог укусног и здравог воћа
(Фото Пикселс)

Стигла је јесен, а с њом и дуње. Није ова благословена воћка тек тако ушла у стихове и постала једно од омиљенијих женских имена у Србији. Због својих врлина и укуса заслужила је да добије почасно место на јесењој трпези, али и да, као понос куће, остане током целе зиме – било да је реч о тврдом златастом плоду, који из оставе или с врха ормана шири опојни мирис, о лековитом компоту или о чувеном војвођанском слаткишу.

(Фото Пиксабеј)

Овај „слатки сир” (китникез) стигао нам је из Аустроугарске у време Марије Терезије, и до пре неку деценију традиционално се правио готово у свакој кући у Банату. Износио се за празнике, служио драгим гостима и крио од дечурлије која би га, само да могу, смазала целог чим открију где га држе.

Кулинари дуњу радо додају у сосове и преливе за јела с месом (дивљачи), лепо се комбинује с другим воћем и поврћем, одлична је као компот (уз додатак зачина попут аниса, каранфилића или цимета) или сушена, али је у ово доба године најбоље јести је сирову или запечену. И на време кренути у припрему китникеза.

Китникез

Потребно је:

  • 1 кг дуња
  • 800 г шећера
  • 1 лимун (сок)
  • сецкани ораси или лешници (по жељи)
  • прах-шећер за посипање (по жељи)

Дуње ољуштити и насећи на коцкице, па кувати у води са соком од лимуна. Кад омекшају, добро их испасирати (може штапним миксером) и онда кувати са шећером све док се маса не стегне, да буде чвршћа од џема (око два сата на јакој ватри уз мешање). У ову масу могу се додати сецкани лешници или ораси. Док се не стегне, још топао сир налити у претходно овлажен или науљен плех, калуп или модле. Када се добро охлади, китникез истрести, по жељи посути прах-шећером и оставити на суво и хладно место да одстоји неколико дана. Овај слаткиш може да стоји целу зиму.

Печене дуње

Потребно је:

  • 2 дуње
  • 2 кашике меда
  • 2 кашичице смеђег шећера
  • 1 кашичица цимета
  • 1 шака крупно сецканих ораха
  • по жељи мало рума или коњака

Дуње очистити од петељки, увити у алуминијумску фолију, па пећи у претходно загрејаној рерни на 150 степени око 60–70 минута. Када су печене, извадити их из фолије, пресећи на половине и ређати у тањир. Сваку половину, док су још вруће, прелити медом, посути циметом и смеђим шећером, по жељи накапати и мало рума или коњака, и на крају украсити крупно сецканим орасима. Оставити да се охладе и служити.

Коментари6
f7442
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

mila simic
Kitnikez ili Qittenkäse / nem. su doneli Nemci koji su se naselili u Vojvodini. Raskrcili mocvare i napravili urbane sredine i poljoprivredni razvoj.
Саша Микић
@Grujic Dunja Прочитајте поново шта сам написао! Нису Немци донели цивилизацију, већ аустријска власт! У доба Марије Терезије је прописан изглед насеља, организовано исушивање мочвара и покренута изградња канала Дунав-Тиса-Дунав. Уосталом за време владавине Марије Терезије и њених наследника су донете одлуке о насељавању Немаца на просторе данашње Војводине, па тако да није било тих одлука не би било ни Немаца у овим крајевима, или би их било занемарљиво мало.
Grujic Dunja
@Саша Микић Vidjenje istorije koje bi ste da kritikuje se vidi i iz aviona. I to u bukvalnom smislu! Kad se iz aviona gledaju naseljena mesta u Vojvodini dunje se ne vide ali se jasno ocrtavaju planovi urbanista i geometara ( kao sto se vidi njihovo totalno odsustvo juzno od Save i Dunava gde su naselja organizovana kao rogovi u vreci).
Прикажи још одговора
Стоја
Леп и користан чланак. Само једна исправка: у време Марије Терезије није постојала Аустроугарска, већ само Аустрија. Аустроугарска је настала 1867.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља