уторак, 20.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 14.10.2020. у 22:00 Ј. Антељ - И. Албуновић

Произвођачи не смањују шећер у намирницама

Укупни шећери у производима редуковани су за само три одсто, иако је план енглеске владе био да се до 2020. године они смање за 20 одсто
(Фото Пиксабеј)

Владине мере смањења шећера, које су подразумевале да се његова количина у производима смањи за 20 процената до 2020. године, нису успеле, саопштио је Центар јавног здравља Енглеске. Укупни шећери у прехрамбеним производима су у периоду од 2015. до 2019. године редуковани тек три одсто, што је далеко од циља који је требало да доведе до значајнијих промена и побољша здравље нације. Према њиховим подацима, највеће смањење шећера забележено је у јогуртима и житарицама, али је зато промена готово неприметна када је у питању садржај шећера у храни која се једе ван куће. Смањење шећера у храни и напицима већ годинама се истиче као кључно у борби против гојазности.

– Конзумирање производа са превише шећера, осим гојазности, људе доводи у већи ризик од других болести, као што су срчани проблеми, дијабетес типа 2 и неки карциноми. А сада је потврђено и да прекомерна телесна тежина повећава ризик од компликација приликом оболевања од вируса корона – саопштено је из овог центра, а преноси Би-Би-Си.

У Енглеској, додају, две трећине одраслих има прекомерну тежину или је гојазно, а свако треће дете има прекомерну тежину или је гојазно до напуштања основне школе. Због тога је, наводе, забрињавајуће да је најновији извештај показао раст продаје чоколаде и слаткиша у којима није забележено смањење нивоа шећера. Тако је, према робним маркама, у кексу смањен ниво шећера за 1,6 одсто, сладоледу и лизалицама 6,4, слатким намазима и сосовима за 5,6 процената, док је у готовим пудинзима порастао за два процента. Произвођачи житарица су редуковали шећер за чак 13,3, а јогурта за око 13 одсто.

Порез на индустрију безалкохолних пића, који је уведен 2018. године ради смањења шећера и у борби против гојазности код деце, постигао је напредак. За четири године забележено је смањење шећера у слатким пићима за 43 одсто, наводи се у овом извештају. Министарка здравља Џо Черчил је овим поводом изјавила да је потребно да се још брже реагује будући да је у борби против ковида 19 постало јасно колико је опасна гојазност и зашто је важно борити се против ње. Због тога се разматра увођење додатних мера које укључују забрану оглашавања производа са високим садржајем масти соли и шећера. Др Алисон Тедстоун, главни нутрициониста и вођа овог истраживања, рекла је да је овај процес у коме се покушава смањити унос шећера кроз намирнице преспор и да су потребне брже и робусније акције које ће помоћи да се конзумира мање шећера.

Гојазност је болест целе планете, па и Србије. Истраживање које је прошле године обавио Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” показало је да је сваки пети становник наше земље гојазан, а да још 35 одсто грађана има проблема с вишком килограма. Ово истраживање је такође показало да више од 75 одсто испитаника сматра да је исхрана важна, али мање од четири одсто наглашава да се у пракси храни здраво. Главни разлог због чега су навели да се не хране здраво јесу недостатак времена, новца, стрес и уклапање у социјално окружење. Оно што посебно забрињава јесте да скоро 25 одсто становника прескаче доручак у току радне недеље. У нашој земљи забрињава и то да је свако треће дете гојазно, а 43 одсто ученика сваки дан конзумира слаткише. Истраживања показују да је у последњих 20 година у Србији проценат гојазности порастао за 60 одсто, а тек 20 одсто деце има навику да дневно поједе по једну воћку. Четвртина свих ученика једе слаткише и више пута дневно.

Коментари2
7642f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Иван Грозни
Шећер је веће зло од алкохола. Има га у месним прерађевинама, ајвару итд. Зло.
Pojašnjenje
Misliš na alkoholna pića?! Šećer je glavni sastojak alkoholnih pića.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља