недеља, 25.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 16.10.2020. у 13:13

Нова трибина Хемофарм фондације „На кафи са психологом”

Тема: Емоционално здравље – Само нежно према себи
(Фотографије Хемофарм)

Емоционално здравље подједнако је важно као и физичко, јер нам оно омогућава да имамо здрав приступ животу, животним проблемима и ситуацијама које нас могу задесити, главни је закључак нове трибине „На кафи са психологом” под називом „Емоционално здравље – Само нежно према себи”, која је одржана у Дорћол Platzu уз присуство публике и уз поштовање свих мера заштите.

Савремена култура учи нас да позитивним мислима привлачимо позитивне ствари у свој живот. Често имамо прилику да чујемо да је довољно да прихватимо мантру да је сваки дан нови почетак, да будемо захвални и набацимо осмех, те су позитивне мисли и срећа ту. Питање које се намеће је – да ли је заиста тако и шта је са негативним осећањима? Сви имамо право на негативне емоције, а то што смо понекад тужни, уплашени или нерасположени не чини нас емоционално нестабилним особама. Важно је да са блиским особама делимо оно што осећамо, и да, уколико то не доведе до бољитка, потражимо стручну помоћ.

На тему емоционалног здравља, љубави према себи и прихватању позитивних али и негативних делова своје личности у оквиру најновије трибине Хемофарм фондације „На кафи са психологом” разговарали су: проф. др Јелена Сладојевић Матић, аналитичка психотерапеуткиња и професорка на Факултету за медије и комуникације, Јана Оршолић, дизајнерка, едукаторка и ауторка пројекта „Само нежно прека себи” и Драган Илић, новинар и психолог.

„Идеал менталног здравља, који је јако тешко достижан и који је можда и прецењен данас, јесте очекивање да увек и у сваком тренутку будемо компетентни да врло брзо реагујемо на неку врсту дисбаланса који у себи осетимо. Оно чему ми данас, у оваквој ситуацији, треба да тежимо је способност да одређена своја стања као што су анксиозност, страх и туга, умемо да препознамо и да знамо да треба да урадимо нешто са њима. Бити емотивно здрав значи разумети и себе и друге односно у контакту са другима и са собом толерисати и негативне емоције, а не само оне које сматрамо позитивним”, истакла је др Сладојевић Матић на трибини коју у целости можете да да погледате на YouTube каналу Хемофарм фондације и друштвеним мрежама, док њен блог „Емоционално здравље - Негујте оно што истински желите и у чему уживате” можете да прочитате на сајту Хемофарм фондације.

Хемофарм фондација, Институт за психологију Филозофског факултета у Београду и Арт комуна Дорћол Platz покренули су пројекат „На кафи са психологом” како би јавности указали да се о менталном здрављу мора бринути једнако као и о физичком и да за „проблеме” постоје решења уколико на време потражимо помоћ стручњака.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља