петак, 23.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 16.10.2020. у 21:31 Ивана Албуновић

Узгајивачи јунади још чекају купце

Јунеће месо у малопродаји морало би да буде јефтиније за 20 до 30 одсто ако га кланичари купују по 1,7 евра
(Фо­то Н. Неговановић)

Узгајивачи товне јунади имају рок до краја октобра да продају своја грла уколико желе да од државе добију додатну премију од 20.000 динара, уз раније утврђену субвенцију од 15.000 динара.

Међутим, откуп и даље иде тешко јер купаца и извоза нема толико колико би било потребно за опоравак тог сектора, истичу у Производној групи одгајивача и товљача јунади удружења „Агропрофит”.

Процењује се да је у шталама и даље око 9.000 јунади, а да је до сада извезено или продато домаћим кланицама око 4.000 грла. Од те количине, преко луке Бар, за Израел и Либан извезено је око 3.000 грла. Иако је стање и даље забрињавајуће, како истичу, последњих дана накупци шире дезинформације да је откуп завршен како би снизили цене на нереалних 1,7 евра по килограму, што је, истичу, цена која произвођачима не доноси зараду.

Подсећамо, ова групација, која окупља највећи број узгајивача јунади у Србији, иницирала је да помоћ том сектору, једном од најугроженијих због пандемије, буде додељена на овај начин. Држава је издвојила два милиона евра за подстицај сточарима, што је довољно за откуп 11.500 грла.

– Без ове подршке не би успели да надоместе ни трошкове производње. Та помоћ је за произвођаче значајна, али је проблем што купаца нема. Тренутно око 5.200 грла чека купца, а у целој земљи око 9.000 – каже председник тог удружења Чедомир Кецо. Показало се, додаје, да је наше месо скупо за извоз, док истовремено грађани и даље мало купују јунеће месо.

– Заблуда је да су кланице значајне за пласман јунетине. Наше комплетно товно говедарство повезано је искључиво с извозом. Имамо информације да ће, због и даље тешког стања, рок за откуп вероватно бити продужен и у делу новембра – наводи Кецо.

Он каже да произвођачи морају да буду реални у тренутку када је понуда на светском тржишту велика и постоје притисци са свих страна да се прода роба.

– Морају да буду реални и да подстицаје које добијају од државе урачунају у цену. Тако, ако су јунад продали по 1,9 евра по килограму, то није та цена, јер, са урачунатим премијама, она заправо износи 2,5 евра, што је добро за просечну тежину бика од 500 килограма – истиче Кецо.

Он напомиње и да би ова тренутна цена јунећег меса на тржишту малопродаје морала да буде нижа за 20 до 30 одсто од садашње, ако га кланичари купују по 1,7 евра.

– Имамо парадоксалну ситуацију да је читав сектор у проблему, а да се у месарама и трговинама уграђују у цене без мере, док је јунетина за просечне потрошаче и даље скупа – каже Кецо. 

Коментари2
e1a4b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ио
Постоји изрека: ''Ко чека - не дочека.''
Antibot
Turci nama tekstil bez carine ( gotova roba!) i puštamo ih recimo da šire Waikiki klasičan drž.turski projekat ali mi njima junetinu teško prodajemo ( carinske i necarinske barijere).Bravo rasime ljajiću, bravo za PKS , sjajno ste se dogovorili....

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља