четвртак, 26.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 26.10.2020. у 22:00 Јелица Антељ - Ивана Албуновић

У чему је мистерија „Мишленових” звездица

Неизвесност ће трајати све до 14. децембра, за када је најављено да ће бити објављено који ресторани у Србији су добили ово престижно гастрономско одличје
(Фо­то EPA-EFE/Pedro Puente Hoyos)

Због високих стандарда „Мишлена” Удружење хотелијера и ресторатера Србије (Хорес) не може у овом тренутку да претпостави колико би тачно ресторана могло да добије њихову звездицу. Свако ће, истичу, бити задовољни ако ово одличје за изврсност у гастрономији добије и један ресторан у Србији, изјавио је за „Политику” директор овог удружења Георги Генов.

Неизвесност ће трајати све до 14. децембра, за када је најављено да ће бити објављено који ресторани у Србији су добили звездице.

Како је објављено на званичном сајту „Мишлена”, на мапу светске гастрономије биће уцртане и дестинације у Србији, пошто је посао њихових инспектора недавно завршен у Словенији и на Малти.

Ко је од домаћих угоститеља у игри за добијање признања које ресторане може да „дигне у небеса”, али и исто тако спусти до дна када ствари крену низбрдо, за сада се само нагађа. Тако је увек и у свим државама кад на ред дође расподела звездица због којих нервоза расте међу куварима у најпрестижнијим кухињама света.

Јер, правила „Мишлена” већ годинама подстичу управо ту мистерију и неизвесност, а медији коментаришу да се у Француској, пре штампања „црвеног” гастрономског водича, новинарска знатижеља о срећним добитницима или губитницима звездица може поредити с атмосфером пред доделу Оскара. Медији преносе да је њихов водич до сада објављен у 30 милиона примерака, а у њега је уврштено око 30.000 ресторана. Релативно мали број њих успео је да досегне три звездице, јер осим гастрономске изузетности, испуњавање стандарда захтева и велике финансијске издатке.

Шта то „Мишленов” водич чини тако јединственим још од прве доделе звездица угоститељским објектима 1926, кад је најпре постојала само једна – додељивана „финим местима за ручавање”. Најпре, „Мишлен” се свих ових година труди да сачува анонимност својих инспектора. Њима се, наводно, саветује да ником не откривају чиме се баве, па чак ни најближима. Њихове посете су ненајављене, никада се не представљају, а оброк увек плаћа компанија.

Према речима Генова, инспектори те компаније готово годину дана обилазили су ресторане у Београду, Новом Саду и у осталим туристичким дестинацијама у Србији.

– Од земаља у окружењу, само Хрватска и Словенија су се нашле у „Мишленовом” водичу. Хрватска са седам ресторана са звездицама, а Словенија са два – каже Генов и додаје да њихови стручњаци обилазе само оне ресторане који испуњавају минималне захтеве како би их уопште посетили. Објашњава да на овој позицији раде људи који су велики љубитељи хране, имају „оштро” око за детаље, одлично памте укусе и упоређују различите врсте хране. Они морају да се уклопе у окружење, да дођу у ресторан као најобичнији гости.

– Свака посета захтева детаљан опис њиховог искуства које су стекли у ресторану. После одређеног времена се састају и одлучују који ће ресторан бити награђен „Мишленовом” звездом.

Чињеница је да се „Мишленове” звездице не добијају тек тако. А већина кандидата у Србији, бар из искуства других држава, мораће да се задовољи другим одличјима из каталога те компаније. Рецимо, етикетом „биб гурман” (Bib Gоurmand), која се од 1955. додељује ресторанима који нуде „изузетно добру храну по умереним ценама”.

Према ранијим изјавама представника ексклузивних београдских ресторана, многи сматрају да је та ознака такође вредна труда и да би се „у првом кругу” задовољили и овим признањем. Има и оних који су били скептични и на трку ка звездицама гледају као на превише перипетија за мало користи. Осим тога, критичари, а међу њима је било и одличних светских кувара, сматрају да овакво оцењивање доноси много притисака, што често може да утиче на квалитет њиховог рада.

С друге стране, према званичној и последњој објави, чак 83 одсто светских ресторана рангираних у „Мишленовом” водичу отворено је током кризе с пандемијом, што јасно указује да је финансијски корисно наћи се у овом елитном друштву.

Фокус на квалитет хране

Мишлен додељује до три звезде. Њихови стручњаци се концентришу на квалитет, ниво и професионалност услуге, као и састав хране приликом оцењивања. Не обраћају велику пажњу на декорацију ентеријера и поставку стола. Како кажу у Удружењу „Хорес”, та компанија је фокусирана на квалитет хране, а ево како се додељују звездице:

Једна звезда: добро место за одмор приликом путовања, веома добар ресторан у својој категорији, који нуди припремање хране на константно високом нивоу.

Две звезде: ресторан вредан обиласка, који пружа одличну кухињу и веома пажљиво и с високим знањем направљено јело које је на изузетно високом нивоу квалитета.

Три звезде: ресторан вредан посебне посете, који пружа несвакидашњу кухињу, где гости једу изузетно добро, често у великој мери. Препознатљива јела веома пажљиво послужена, која садрже веома квалитетне и ретке састојке.

Коментари17
a0942
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Lazar
Ako nekome trebaju zvezdice da bi znao gde zeli da jede, onda neka budu i te zvezdice kao vodic za neuke. To je kao i sa svim drugim ociglednim stvarima. Neki ljudi pate od brendiranja i bez toga nisu u stanju da odluce da li je nesto dobro ili lose. Bilo da je rec o muzici, hrani, odeci, umetickim predmetima, arhitekturi... Dok ne vide etiketu koja im garantuje "dobrotu" nekog artikla ne usudjuju se da se odluce za nesto.
Ana
Mišelin zvezda je stvar prestiža i kvaliteta, ocenjuje se i kuvar, i kvalitet i poreklo namirnica (većina kuvra i resorana sa 3 a vala i sa 2 zvezde ima svoje bašte gde organski uzgajaju namirnice, začine i cveće), ali i ambijent, muziku, dekoraciju, inovativnost ali i tradicija, konobare, menije, prenzentaciju pismenu i usmenu tih menija. Nisam dovljno obišla prestoničke restorane, pa ne znam da li ima ikakve šanse da se dobije i jedna zvezica, a za dve čisto sumnjam.
sačuvati naše i neponovljivo!
Ne trebaju nama nikakve Mišlenove zvezdice, srpski restorani i čuvene kafane su iznad toga! Jednistvena, neponovljiva atmosfera i hrana koju obožavamo. I ne samo nama koji želimo da sačuvamo našu tradiciju, već i mnogim značajnim gostima iz inostranstva koji su obišli ceo svet ali su rekli da nikada nisu naišli na tako dobru hranu i atmosferu kao kod nas! Naš glavni zadatak je da sačuvamo NAŠE!
vox ex populi
Hah, a kako uzet lovu onima koji je imaju? Kako biti viđen? Donekle se slažem s vama, ali Beograd kao prestolni grad, mora imati i tu novotariju. Isto kao što Rolex pokazuje vreme kao i sat koji platite 10€, ima svoje kupce.
Oktoberfest
"Guide Michelin" je startovao 1900. godine tako da Srbija ima zaostatak od 120 godina. Hrvatska ima već sedam restorana sa Mišlenovom zvezdicom, a Slovenku Anu Roš iz Nove Gorice Mišlen je 2017. proglasio najboljom kuvaricom na svetu! Strepim da Srbi previše očekuju od svojih nacionalnih restorana koji su prilagođeni ukusu Balkanca a ne svetskih građana i dominantne francuske kuhinje koja daje takt čitavom svetu.
Зоран Маторац
Укус јела највише зависи од тога колико си гладан. У куварским школама се учи да се јело једе и очима, па се зато измишљају свакојаке комбинације и креације, па понекад укус оде у други план.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља