понедељак, 14.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Без нових рестриктивних мера

(Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да и поред пораста броја заражених од коронавируса неће бити нових рестриктивних мера али да ће држава стриктно спроводити мере које су већ на снази.

„Нема нових мера али ћемо оштро санкционисати оне који не поштују већ уведене мере. И то ћете моћи да видите већ у данима који су пред нама. Немамо избора, не можемо да затворимо економију и живот али ће оно што је апсолутно минимално морати да се поштује”, рекао је Вучић у Палати Србије након разговора са руководиоцима Ковид болница.

Он је рекао да држава не жели да уводи рестриктивне мере, попут оних у Чешкој или Француској, осим ако „не будемо доведени на ивицу амбиса”, јер жели да сачува економију, преноси Бета.

Вучић је најавио да ће, у склопу мера које се предузимају на унапређењу квалитета функционисања здравственог система, до краја године свих 120.000 здравствених радника у Србији добити једнократну помоћ од 10.000 динара, док ће од Нове године добити повећање плате, које ће бити највеће од свих у јавном сектору.

„Бројке (новозаражених) свакако брину, али и уз те забрињавајуће бројке ситуација је и даље значајно боља него у свим деловима Европе”, рекао је Вучић и упутио посебну захвалност медицинским радницима на напорима које улажу.

Он је рекао да је данашњи дан најтежи по питању новозаражених, јер је само до поднева регистровано око 1.200 нових случајева, од чега је половина на територији Београда.

„Разговарали смо и о томе како да се супроставимо забрињавајућим бројкама и нарастајућој инфекцији и зарази. Како да обезбедимо функционисање здравственог система и да додатно опремимо болнице и домове здравља, како да нон ковид пацијенти не буду ускраћени за негу и здравствену заштиту, како да у будућности реагујемо по питању вакцина и да прибавимо додатне количине вакцина за грип”, рекао је он.

Цифре забрињавајуће, али држимо ситуацију под контролом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је ситуација тешка због повећања броја заражених, али да је држимо под контролом.

„Ситуција је тешка, посебно у Београду и Крагујевцу. У Београду већ данас отварамо нових 30 лежајева у „Драгиши Мишовић”, а од сутра крећемо са новим лежајевима на интензивној нези у Земунској болници”, рекао је Вучић.

Каже да ће у Земунској болници и даље део бити нон ковид, пошто још није толико тешка ситауција, као и да ће слично бити и са Панчевачком болницом.

Најавио је да ће следећа болница која ће поново постати ковид бити Градска болница на Звездари.

Још нисмо дошли до тако тешког нивоа, нагласио је Вучић.

Председник каже да у Арени у Београду има више пацијената и моли људе да не одбијају да иду у Арену из болница, јавља Танјуг.

Вучић истиче да је Арена одлично уређена и да ту пацијенти имају заштиту приватности и да су под надзром лекара, тако да је ту имају добре услове.

Како каже, има проблема у студентским домовима, јер када се открије да је неко од студената заражен хоће да иде у унутрашњост, где онда може да направи проблем.

„Ма колико бројеви били тешки и забрињавајући и даље ствар држимо под контролом”, нагласио је Вучић додајући да је велики број медицинског особља и лекара заражен и да је међу њима и Горан Стевановић који је сада у изолацији пошто не жели неком другом да заузима кревет у болници.

Председник је рекао да брине за њега, али и за друге заражене лекаре.

Најавио је да ће 1. децембра бити завршена болница у Батајници која ће почети да ради 2. децембра и да ће ту бити 250 лежајева интензивне неге, као и да ће болница у Крушевцу бити отворена између 15. и 20. децембра.

„Градићемо и нове брзе привреме болнице, као на Карабурми, које могу да се направе за 10 или 15 дана, само је проблем где ћемо да нађемо лекаре и медицинко особље”.

Вучић је замолио све људе који мисле да је много лепо када оду да протестују против миграната и других ствари да то не раде, јер тако угрожавају не само своје већ и туђе животе, као и животе здравствених радника.

„Све ово мора неко да плати, то јест држава, а ако су сви заражени од чега ћемо да платимо”, нагласио је Вучић.

Све више људи на респираторима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да у Србији још није ситуација за панику, али је за бригу, јер је све више људи на респираторима и у болницама.

Он је на конференцији за новинаре истакао да, у поређењу са другим земљама у свету и у региону, ствари и даље држимо под контролом, али да морамо бити озбиљнији у спровођењу постојећих мера.

Вучић је навео примере Словеније и Храватске и навео да би ако би се бројеви пренели то би у Србији пропорицонално према брпоју становника значило да у Србији има 4.000 и 9.000 новозаражених или 55 мртвих, а до 13 сати код нас има четворо мртвих, а биће их највише до седам.

„Ти бројеви ће на жалост да расту, али борићемо се да расту аритметичком а не геометријском прогресијом”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Он је такође изразио захвалност свима који поштују мере, па макар и упола и то је, како је казао, нешто.

Поменуо је и случај украјинског инфлуенсера који није признавао постојање коронавируса, а управо од њега је, на жалост, умро.

Заменица директора Инфективне килинике Ивана Милошевић рекла је такође да број пацијената драматично расте и упозорила да када тако почне, тешко је ствари вратити на раније стање и апеловала да људи избегавају ризик и носе маске.

Болница у Батајници до 1. децембра,у Крушевцу до краја 2020.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да радови на изградњи две нове ковид болнице, у Батајници и у Крушевцу, иду по плану и да ће болница у Батајници бити отворена до 1. децембра, а да ће установа у Крушевцу почети да прима пацијенте најкасније до краја године.

Вучић је на конференцији после састанка са директорима болница у ковид систему у Београду рекао да ће у огромној болници у Батајници радити део стручног особља из Клиничког центра Србије, али да ће бити примљено и ново особље, као и да ће се аутсорсовати одређене активности, попут припреме хране, хигијене, прања...

Како је навео, изградња тих болница ће, заједно са опремом, коштати 80 до 90 милиона евра, јавља Танјуг.

Болница у Крушевцу требало би да буде завршена до 15. или 20. децембра, тако да ће пре краја ове године моћи да прима пацијенте, рекао је Вучић.

„То су невероватни успеси у ужасно тешкој ситуацији, али нема смисла да се хвалимо успесима да смо изградили болнице због нарастања инфекције”, казао је Вучић.

Вучић је рекао да је држава донела добру одлуку када је одлучила да гради нове болнице.

„Да нисмо то урадили, тресли бисмо се сад од страха пред вама, не бисмо то могли да сакријемо, овако нам изградња тих болница даје мало већи простор за реаговање против короне”, казао је Вучић.

Имамо у резеви 955 стабилних и 114 мобилних респиратора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да тренутно у магацинима имамо у резерви 955 стабилних клиничких респиратора и 114 мобилних.

„То је пре опремања ове две болнице (у Батајници и Крушевцу). То нам је у резерви. Ми смо спремни”, рекао је Вучић.

Каже да ће већ данас бити послата додатна опрема у многе градове и места у Србији: санитетска возила и мобилни рендгени и друго у Младеновац, Нови Пазар, Ваљево, Пожаревац и Чачак.

Председник додаје да од нас траже лек рендесивир и друге лекове земље у окружењу и чак чланице ЕУ.

„Имамо свега, и што се тиче вакцина за грип 410.000 људи је ваксинисано, а сутра нам стиже 24.000 јединица санофијевих. Обезбедили смо и лично сам молио Орбана да нам стигне још 50.000 вакцина из Мађарске и то ће бити за неколико дана, из Немачке до 10. децембра још 200.000 вакцина за грип, а покушаћемо да до 1. децембра, јер смо данас покренули инцијативу да набавимо још 200.000 вакцина. Тако да ћемо пропорционално броју становнка имати убедљиво највише вакцина”, јавља Танјуг.

Вучић каже да је подељено и 365.000 четворовалентних вакцина.

Циљ да у здравству будемо међу првих десет у Европи

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је циљ да Србија буде међу првих десет у Европи по функционисању свог здравственог система.

Вучић је, након састанка са директорима ковид болница, казао да Србија има веома амбициозне планове да наш здравствени систем буде међу најбољима у Европи.

Казао је да је Србија већ претекла 14 земаља ЕУ, и да је циљ да буде међу првих десет на овом континенту.

„Улагаћемо још више, а за остварење циља потребна је подршка људи”, рекао је он, јавља Танјуг.

Рекао је да ће наредних дана и недеља бити отварања болница.

„Не знам да ли је то за радост или не, али је свакако добро за наш народ”, констатовао је Вучић.

Замолио је, на крају конференције за штампу, директоре ковид болница да пренесу поруке за оздрављење свим зараженим лекарима и медицинском особљу, а њима је пожелео да буду здрави и да могу бити сигурни да ће држава наставити да обавља свој посао.

Племиш: Време апела прошло, мере ригорозно контролисати

Нама не требају нове мере и пооштравање, ни полицијски час, нама треба да се придржавамо постојећих мера, поручио је данас члан Кризног штаба проф. Миомир Пелемиш и истакао да апели више нису довољни, већ је потребна ригорознија контрола и санкционисање непоштовања постојећих мера.

Он је, на конференцији за новинаре после састанка представника свих ковид болница са председником Србије Алекснадром Вучићем, истакао да контрола мора да буде ригорозна да би се зауставио тренд раста заражених.

„Главни циљ здравствених радника је да се спасе што више живота, и што мање зарази, а не обрнуто, јер се не зна како ће ко да заврши. Корона је опасна за све узрасте, нису само старији и хронични волесници угрозени, угрожени су сви, умиру и млади”, указао је Пелемиш, јавља Танјуг.

Он је рекао да смо ми још увек добри, без обзира на бројеве, али да је време апела прошло и да се мере морају примењивати.

Пелемиш је захвалио на помоћи државе, наводећи да све ово здравство не би могло да издржи без њене помоћи и подршке и да она никада таква није била, захваљујући чему сада систем добро функционише.

За 24 сата на Инфективној 179 прегледа

Клиника за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије у Београду обавила је у последња 24 сата 179 ковид прегледа, 10 пацијената је примљено на лечење, док је у друге установе у ковид систему упућено 30 болесника, рекла је данас заменица директора Ивана Милошевић.

Она је навела да је капацитет Инфективне клинике, због реконструкције зграде, 97 постеља, да је тренутно хоспитализовано 78 болесника, девет пацијената је на респираторима, од којих је осам интубирано, а један је на неинвазивној вентилацији.

„То је драматичан скок, у последњих десет дана имали смо 30, 50, 70, 90 и онда последња два дана овако високе цифре прегледа болесника”, рекла је Милошевић на конференцији за новинаре после састанка директора болница са председником Србије Александром Вучићем, јавља Танјуг.

Вучић је додао да му је и раније директор Инфективне клинике Горан Стевановић говорио да су лекари те установе у проблему када имају више од 100 прегледа дневно.

Подсетио је и да Инфективна клиника није реновирана од седамдесетих година прошлог века и приметио да је, стицајем околности, убрзо након почетка реконструкције, дошло до епидемије коронавируса.

Коментари6
67250
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

pitanje
Koja je to bolnica u Batajnici koja je osposobljena za par meseci? Vojna?
Olga
Vucic kaze da ce svi zdravstveni radnici dobiti jednokratnu podrsku od 10 000 din. Predpostavljam da ce podrsku dobiti iskljucivo radnici koji su u direktnom kontaktu sa bolesnicima (lekari, bolnicari, hitna pomoc i sl) a ne i administrativci koji sede u biroima. Dobro bi bilo vec sada obecati slicnu podrsku kroz 6 meseci da bi se osoblje zadrzalo u bolnicama.
Pavle
U Sloveniji se od 15. 10 ne moze uci u tzv. crvene regije, ukljucujuci Ljubljanu, sa najvecom zarazom. Ne rade restorani, kafici, teretane itd. zabranjena su veca okupljanja u objektima ali i napolju; obavezne su maske i u prostorijama i napolju, itd. Oni su medjutim krenuli kasno i sad im kovid uz sve ove mere bukti. Treba doneti slicne iako nepopularne mere i kod nas da cifre ne podivljaju skroz. I videti kako ce se pomoci firmama koje zive od turizma i ugostiteljstva. Bar dok ne prodje zima.
Miki
Zasto nisu poostrene mere?
Гуламфер
@Miloš А зашто би човек који нема никакве симптоме уопште ишао код лекара па се још и тестирао? Досаде ради? Код лекара одлазе само они којима није добро, односно они који имају изрежене симптоме. А да знате колико људи који имају слабо изражене сипмтоме (слабу температуру, малаксалост, кашљуцање - које траје три недеље) уоште не иде код лекара него се самостално лечи код куће, ти подаци би били поражавајући.
Miloš
Zato što su zaraženi,što ne znači da imaju simptome.Oni i njihovi bliski kontakti idu u izolaciju i to prate odgovarajuće ustanove.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља