уторак, 18.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 31.10.2020. у 21:57

Вучић: Амфилохије је био велика и важна личност

(Фото Инстаграм)

ПОДГОРИЦА – Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је дошао у Подгорицу, на сахрану митрополита Амфилохија, јер је желео да покаже поштовање према таквом, значајном за народ, човеку, као и колико му је жао што се његова смрт догодила у историјском тренутку у коме би, како је рекао, знање и мудрост митрополита била потребна.

Вучић је, гостујући на подгоричкој ТВ Вијести, још једном изразио саучешће СПЦ и народу у Црној Гори.

„Он је несумњиво био значајна личност, велика и важна личност и у српском народу и у Црној Гори”, рекао је Вучић.

„Не спадам у сујетне људе који би требало да се руководе тиме шта је ко о њему говорио и управо зато сам се и више пута састао са митрополитом и после свих речи које је изговорио”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он је навео да је њихов последњи сусрет, 24. септембра, био одличан, додајући да му је присуствовао и митрополит будимљанско-никшићки Јоаникије.

„Амфилохије је тада рекао да тек сада разуме са коликим се мукама суочавам као председник и да боље схвата шта су државни послови и како је њима тешко управљати”, рекао је Вучић.

Он је додао да нема проблем да понови шта је ко говорио о њему, али да ће митрополит Амфилохије свакако ући у историју због свих ствари које је радио, због харизме и утицаја на људе, као и због значаја који има на простору бивше Југославије, Црне Горе, Србије, РС и БиХ.

„И несумњиво је, неважно да ли га волите или не, да морате да одате постовање”, рекао је Вучић.

Председник Србије је додао да, иначе, за све оне који о њему изговарају најтеже речи и увреде да је нешто издао, а не мисли, истакао је, на митрополита, да има одговор – у последњих неколико година 18 земаља је повуко признање КиМ, док је у време оних који га критикују и држе му придике – 85 земаља признало тзв. Косово.

„Да не говорим о томе да смо били последњи у Европи по стопи раста, на ивици амбиса. А, Србија ће сада бити прва, најуспешнија у Европи по стопи раста. Треба да навикавамо на победнички ритам и менталитет”, рекао је Вучић.

Нисам америчка амбасадорка, не мешам се

ПОДГОРИЦА – Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас у интервјуу подгоричкој телевизији Вијести оптужбе да се меша у формирање владе Црне Горе и истакао да он да се пита никада не би прихватио то што је сада прихватио Демократски фронт (ДФ).

„Не мешам се у формирање владе Црне Горе, нисам америчка амбасадорка да од мене чујете ко треба и не треба да уђе у владу”, рекао је он за „Вијести”, јавља Танјуг.

Указао је да је вечерас посетио кућу дугогодишњег пријатеља Андрије Мандића и да је разговарао са њим, те да су му лидери ДФ рекли да су пристали на подршку мањинској влади, што он, како је рекао, никада не би прихватио.

Шта људи у Црној Гори хоће од Србије

ПОДГОРИЦА – Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас за Вијести тв да некад није јасно шта се хоће од њега и од Србије, осим што је извесно да Србија многима у региону не ваља од кад пребрзо јача.

„Шта људи у Црној Гори хоће од Србије? Не ваља када имамо пристојне односе. Оптужују ме да нисам био осам година у Црној Гори, а да сам био пре три године пуштали би слике и говорили о мојој сарадњи са Ђукановићем, као и да сам против оних који се против њега боре”, рекао је српски председник.

„Шта желите? Да подилазимо политичким страстима, било коме? Мандић, мој дугогодишњи пријатељ, није ушао у нову владу, па да ли би требало да кажем 'нећу да сарађујем са том владом'? Наравно да хоћу да сарађујем, јер је то посао председника Србије”, подвукао је он.

Указао је да у региону већ дуго, још из времена СФРЈ, постоји велика потреба да Србија буде крива за све, да се говори о српском хегемонизму.

„Замислите да сам рекао оно што је америчка амбасадорка рекла у вези црногорске владе... Обесили бисте ме”, констатовао је он, јавља Танјуг.

Суштина је у томе, подвукао је, да је Србија добра само када је слаба, одлична је била када је плата била 320 евра, и била по томе пета у региону.

Србија је, како је указао, данас претекла Црну Гору и има мањи јавни дуг, много боље економске перформансе и напредује брже од осталих, па је онда важно ударати по њој.

„Пребрзо Србија снажи, много је снажнија, успешнија и једина ствар коју нећу да дозволим је да неко удара по њој због тога”, закључио је он.

Он је такође рекао да је лаж да је оптужница против Милана Кнежевића и Андрије Мандића у случају државног удара подигнута захваљујући доказима које је наводно дала српска служба.

„У нашим извештајима нигде не постоје Мандић и Кнежевић, већ постоје други страни фактори... Њих двојице није било у тим извештајима, али је било других лица из Србије и странаца”, казао је он у интервјуу за телевизију Вијести упитан за тврдње да је био у добрим односима са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, којем је помогао да подигне оптужницу против Мандића и Кнежевића.

Није његово, истиче, да се бави успутним стварима и трачевима, да би заголицао јавност, већ се бави озбиљним послом.

Пружам руку, али не очекујте да ћу одћутати баш на све

ПОДГОРИЦА – Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Подгорици да са мандатаром за састав црногорске владе Здравком Кривокапићем жели најбољу сарадњу, да му пружа руку и позива га да посети Београд.

Вучић је за ТВ Вијести казао да очекује да ће се са њим срести сутра током сахране митрополита Амфилохија.

Неће, истакао је, да одговара на нападе и неистине које је Кривокапић изнео против њега, као и чланови његовог тима, јер сви знају, каже Вучић, какве су то неистине, и спреман је на најбољу сарадњу са њим:

„Пружићу руку, желим најбоље односе са Црном Гором, и добродошлицу у Београду”, јавља Танјуг.

Рекао је и да нема амбицију било кога у Црној Гори да контролише, ни Кнежевића и Мандића, ни Кривокапића.

Упитан о односу са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, каже да је слушао бесмислене приче о томе, иако са Ђукановићем, како каже, има потпуно различит став према позицији српског народа у Црној Гори.

Напомиње да њих двојица ништа нису крили, и да један другоме на пристојан начин кажу у лице све што мисле.

Поводом навода Кривокапића о његовим везама са Милом Ђукановићем када је у питању Београд на води, Вучић каже да неће да каже ниједну лошу реч, али наводи да црногорски званичник не познаје чињенице.

„Ако мисли да Мило Ђукановић има везе са Београдом на води, а нисам ни причао са Ђукановићем о томе, има неки већи проблем, и чита таблоид Милована Бркића, али мислим да је сада он то превазишао”, рекао је Вучић.

Поновио је да нема никаквих чињеница за оптужбе да је близак Ђукановићу, и да са њим има 500 фотографија, јер је он председник Црне Горе и да једна са Мохамедом Дахланом није доказ ни за шта и да такав аргумент не постоји.

Указује и да су оптужбе са два политичка пола контрадикторне, јер не може бити истина и то да је рушио Мила Ђукановића и да је близак са њим.

„Ја водим Србију и заступам интересе Србије и српског народа где год да живи уважавајући независност Црне Горе, БиХ, и других земаља”, рекао је Вучић и додао да је његов циљ да Србија буде јача, али и сви у окружењу.

„Имате нашу пружену руку, не очекујте да одћутимо на све”, поручио је Вучић и рекао да жели успешно формирање владе у Црној Гори.

Поручује и грађанима Црне Горе да жели да им покаже колико је неистина изговорено, а доказа нема, јер никада ништа слично како каже, није радио.

„Ја се бизнисом не бавим, нисам опљачкао Србију као неки који се сада крију иза Бога и црквених великодостојника. Мене интересује шта ће да остане иза нас и да будемо први по стопи раста”, рекао је Вучић.

Нема Србија никакве претензије према другима

ПОДГОРИЦА – Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србија нема никаквих претензија према другима, не жели ништа туђе, већ само да српски народ буде свој на своме и има право да чува своје име и презиме, што је дозвољено свима у Европи и свету.

Вучић је, у интервјуу телевизији „Вијести”, упитан да ли себе види као председника свих Срба и да ли је Црна Гора део тог српског света који наводно жели да створи, одговорио да је он председник Србије и да је поносан на ту чињеницу, за разлику од једног његовог претходника који то није био, преноси Танјуг.

„Србин сам родом, али не мислим да сам због тога бољи од било којег Албанца, Хрвата, Македонца, Мађара, Бошњака или било кога другог. Не знам шта значе различити термини које неко хоће да користи. Концентрисан сам на Србију, али имам наравно обавезу да се питамо и помогнемо опстанку свог народа где год је могуће, опстанку нашег писма, језика, културолошког, па чак и економског”, објаснио је он додајући да је то сваком у Европи и свету дозвољен.

Спремни да уложимо у фабрике на северу Црне Горе

ПОДГОРИЦА – Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија заинтересована да уложи новац у изградњу фабрика на северу Црне Горе.

„Спремни смо, као држава и земља, а о томе сам својевремено разговарао и са Милом Ђукановићем, спреман сам да разговарам и са будућим премијером, да посебно уложимо новац у изградњу појединих фабрика и производних капацитета на северу Црне Горе”, рекао је Вучић гостујући на подгоричкој ТВ Вијести.

Улагање значајног новца и запошљавање људи била би шанса и за Бијело поље, Беране, Пљевља, рекао је Вучић и навео да би то додатно допринело бољим односима две земље.

Председник Србије је изразио уверење и да ће будућа влада Црне Горе некада ући у иницијативу „мини Шенген”, јер, каже, од тога грађани могу да имају велику корист, јавља Танјуг.

Поводом спекулација да ће Србија да откупи дуг Црне Горе од Кине за аутопут, Вучић је рекао да то није тачно и да ни не постоји као могућност.

Како је рекао, за Србију је важно да заврши свој део аутопута, и да Црна Гора изгради аутопут до Србије.

Вучић је најавио да ће до Светог Николе следеће године бити завршена деоница Чачак-Пожега, као и да се ускоро, у наредних месец дана очекује уговор за деоницу Пожега-Бољаре, од 107 километара, вредан 1,6 милијарди.

„Надамо се да ће Црна Гора да заврши деоницу од Андријевице до Бољара, али у то се не мешамо”, рекао је Вучић.

Није храбра одлука, већ моја дужност

ПОДГОРИЦА – Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не сматра да је одлука да дође на сахрану митрополита црногорско-приморског била посебно храбра, већ да је то његова дужност, дужност председника Србије, јавља Танјуг.

Ради се, како је истакао у изјави новинарима у Подгорици, о обавези која показује блискост Србије и Црне Горе, али и заједничко јединство српског народа, што су ствари од пресудног значаја.

Помажемо свој народ у Црној Гори

ПОДГОРИЦА – Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија наставити да помаже српском народу у Црној Гори, те да не види ништа спорно у томе, али је добио шпекулације да је био некакав организатор литија, које су уследиле након усвајања Закона о слободи вероисповести.

Вучић је гостујући на ТВ Вијести у Подгорици рекао да је с поносом одлучено да се издвоји новац за српске организације у Црној Гори, за очување српског писма, језика у Црној Гори, јер нам је то дужност и обавеза.

Он је, међутим, нагласио и да су, примера ради, представници црногорске мањине у власти у општини Мали Иђош, иако је СНС тамо могао сам да формира локалну власт, јавља Танјуг.

На питање да ли је издвајање „огромног новца, неколико милиона евра” и подршка литијама куповина политичког утицаја, Вучић је рекао да то није велики новац за Србију.

„Купили смо и направили српску кућу, помажем од Матице до Српског националног већа и наставићемо да улажемо, јер хоћемо да помогнемо и сачувамо свој народ. Шта је ту грешка? А, молимо и да нова власт у Црној Гори помогне кога год хоће од црногорских организација у Србији. Немамо са тим проблем”, рекао је Вучић.

Указао је да противречност оптужби против њега – да сарађује са Милом Ђукановићем, а онда и да је организовао литије против спорног Закона о слободи вероисповести.

„Нисам организовао литије, нити сам учествовао у томе”, рекао је Вучић.

На констатацију да већина медија у Србији подржава његову политику, Вучић је рекао да то није случај, већ да многи мисле да ради добар посао, али да не подржава политику коју води.

„Замислите да имате кампању против власти на првом каналу 24/7, на каналу под бројем два на кабловској исто... Уложили су против мене стотине милиона”, рекао је Вучић.

Вучић у Подгорици са Мандићем и Кнежевићем

ПОДГОРИЦА – Председник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас у Подгорици са лидерима Демократског фронта Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем.

„Разговор са људима у Загоричу. Посетио сам породичну кућу Мандића и провео пријатно вече са Андријом и Миланом Кнежевићем”, објавио је председник на званичном Инстаграм налогу „будућностсрбијеав”, преноси Танјуг.

Председник Србије допутовао је поподне у Црну Гору, а сутра ће присуствовати сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Коментари6
93c16
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

СПАРТА.
Knjazevina CG popis 1909.G 98% zborilo SRPSKI. Vaskrsla je Istorijska Njegoseva Crna Gora Srpska Sparta.
Muradin Rebronja
Србија да инвестира у север. Србија да им не даје рибу него да их научи да лове рибу. Уз минимална улагања, огромна корист, на тај начин што би давала повољне кредите, без камате и са грејс периодом од шест месеци, постојећим хотелима, барем по једном у свакој општини. Да могу да набаве најсавременију америчку технологију, која мора да иде уз насавременије амричко знање, да у тим хотелима буду тренинг центри за обуку најбољих кадрова, за потребе севера и целе ЦГ. Гарантујем профитабилност.
nikola andric
Ne mogu da se setim od koga potice izraz ''iskrivljena svest'' ali ona se jasno ''ogleda'' kod politicara. Povod za ''crnogorsku revoluciju'' je bio zakon o veroisposvesti. Pretpostavka je da su (pravno) sve religije odnosno vernici jednaki. Kad , eto , tema je promenjena u SPC , crnogorsku a , izgleda, zaboravljeno da se radi o grckoj 'pravoslavnoj veri'. Sloveni na Balkanu su''pripitomljeni'' od Grka dok Kirilo I Metodije pokazuju to poreklo. Pretencije srpske pravoslavne crkve neosnovane.
Srdjan Loncar
Svaka mu cast za sve sto je do sada uradio i sto do sada nije potpisao - LEGALIZACIJU OTIMANJA KIM-a. To uopste nije u moci njegove vlade. To je pitanje vekova, pitanje BOZJE PRAVDE, nikako pitanje volje pojedinaca, grupe pojedinaca.
zivko
Tacno.Najveci borac za Srbe naseg doba i snazan cuvar nase pravoslavne vere.Ostace upamcen po svojim delima.
Mike Radan
Nisam jos cuo ni procitao da predsenik neke drzave treba da radi protiv svog naroda. Vucicu veliko hvala za pomoc svojima gde god zive. Mnogobrojni imigranti sirom sveta pomazu svojima na teritoriji bivse Jugoslavije. Normalna stvar. To je praksa kod svih naroda.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља