среда, 27.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 02.11.2020. у 15:01

Вучић: ЗСО безусловна обавеза Приштине

(Фото Бета)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је чланове Владе Србије на данашњој седници упознао са током дијалога са Приштином и да им је указао да Србија не може да прихвати став Приштине да ће Заједницу српских општина формирати после признања независности, јер је ЗСО безусловна обавеза предвиђена Бриселским споразумом.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице владе којој је присуствовао рекао да је члановима владе указао на чињеницу да Србија не може да прихвати да представници привремених приштинских институција не испуни своје обавезе из претходно потписаних споразума, већ да говоре да је важно да Београд призна независност Косова, а да ће они онда формирати Заједницу српских општина.

„Они су се обавезали на стварање ЗСО не под условом било каквог признања, већ под условом да се испуне ствари око регионалне полиције, партиципације на изборима, све што је писало у Бриселском споразуму, и не могу да измишљају нове споразуме који не постоје”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Каже да то Београд доводи у не лаку ситуацију, јер то говори да Албанци суштински не желе компромисно решење и да једино о чему причају јесте такозвано међусобно признаје, односно да Србија призна независно Косово.

„Нама није у највећем националном интересу да будемо признати од стране Приштине пошто смо ми земља чланица УН тако да прича о међусобном признању јесте прилично бесмислена, а они је понављају као папагаји”, рекао је Вучић.

Он је навео да је на седници било речи и о пројектима којима Београд може да помогне Србима на КиМ, наводећи да је отворена лабораторија за узимање ПЦР тестова у Косовској Митровици.

Како каже, говорило се о пројектима проширења капацитета и изградњи нових пројекта у здравственом сектору у Косовској Митровици и Грачаници.

„Верујем да ћемо за то имати снаге у наредних годину, годину и по дана, без озбира на економске проблеме изазване ковидом-19”, рекао је Вучић.

О расту привреде: Можемо да будемо оптимисти

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у Србији расте индустријска производња и да по том питању можемо да будемо оптимисти.

Вучић је навео и да би било значајно и добро за земљу када би ИТ сектор, чији извоз ове године учествује у БДП-у са 5,6 одсто, порастао на шест одсто, поготово зато што је тешко за очекивати да пољопривреда, после три, и четврту годину за редом оствари рекордне резултате.

„Индустријска производња расте, а то је крвоток, суштина”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је изнео податак да је прерађивачка индустрија забележила раст од 2,3 одсто у односу на трећи квартал 2019. године, укупна индустрија раст од 3,1 одсто, а пољопривреда је „порасла” за 4,5 процената.

„Када имате такве податке, онда можете да будете оптимисти”, рекао је Вучић.

Он је указао да је проблема било у нискоградњи, због недовољно плаћања и мање улагања у одржавање и изградњу локалних и регионалних путева, што ће се, каже, исправити са 14,7 милијарди улагања и много радова које тек следе.

Пад БДП у 3. кварталу само 1,3 одсто

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима да је Србија, према најновијој флеш прогнози, имала пад БДП-а у трећем кварталу од 1,3 одсто, што је тренутно најбољи резултат у Европи.

Каже да се чекају подаци за још неке земље, али да ћемо свакако бити први или други по расту од минус 1,3 одсто у односу на исти квартал прошле године.

Са друге стране, имали смо у трећем кварталу раст БДП-а у односу на други квартал ове године од 11 одсто, додао је Вучић, јавља Танјуг.

Председник напомиње да се многе земље у Европи хвале растом у односу на други квартал, али да је тако зато што су имале велики раст зато што им је други квартал био веома лош.

Подаци за трећи квартал су позитивне вести, додао је Вучић и истакао да сада свакако можемо да тврдимо да ће Србија имати највећи раст БДП-а за целу 2020. у Европи.

ММФ прогнозира Србији у наредне 3 године раст од 10,2 одсто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су пројекције Међународног монетарног фонда (ММФ) да ће укупан привредни раст Србије у наредне три године, ова плус наредне две, бити 10,2 одсто.

Вучић је истакао да ће то бити најбољи раст у Европи.

Упоређујући са прогнозом ММФ-а за остале земље, Вучић је навео да ће Северна Македонија имати привредни раст 4,3 одсто, Албанија 3,8 одсто, Румунија 2,5 одсто, БиХ 2,1 одсто, Бугарска 3,6, цела источна Европа 2,2 одсто, тзв. Косово 1,7 одсто, Словенија 1,5 одсто, Мађарска 1,5 одсто, Хрватска 0,7, Црна Гора – 3,3 одсто, јавља Танјуг.

Истиче да ће до краја 2022. године Србија „побећи” са три и по милијарде евра Хрватској, а Црној Гори за још пет милијарди евра.

Да би тај резултат остварила, Вучић истиче да ће у земљи морати више да се ради и гради у свим сферама друштвеног живота.

До 10. новембра одлука о уласку без ПЦР теста у Албанију и С. Македонију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће до 10. новембра бити донета одлука о уласку грађана Србије на територију Северне Македоније и Албаније без ПЦР тестова, као и за њихове грађане у Србију.

Такође, од тада ће бити могућ улазак српских грађана на територију Албаније без пасоша, само са личном картом, док је улазак за личном картом на територију Северне Македоније већ омогућен.

Вучић је на конференцији за новинаре, после посебне седнице владе, којој је присуствовао, рекао да је данас разговарао са албанским премијером Едијем Рамом и северномакедонским Зораном Заевом, рекао да земље гледају да олакшају грађанима и направе бољу економију.

„Србија ту има велике користи, али имају и сви други”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је подсетио да је процена међународних финансијских институција да ће Србија расти најбрже у овом региону Европе, а да ће иза нас бити Северна Македонија и Албанија.

„Велика је разлика међу нама, али иза нас ће бити те две земље”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је иницијатива „Мини Шенген” спас за регион, наводећи да ће цео регион бити снажнији као политички и економски субјекат ако буде заједнички радио.

Последњи разговор с Амфилохијем био другачији

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су његов последњи и претпоследњи разговор са митрополитом Амфилохијем били много другачији од ранијих, јер му је тада, каже, митрополит рекао да много боље разуме његову позицију и позицију Србије.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице Владе Србије, којој је присустовао, упитан о разумевању људи за проблеме са којима се суочава Београд, напоменуо да је његов последњи и претпоследњи разговор са владиком Амфилохијем био много другачији него разговор пре две године.

„Митрополит Амфилохије ми је рекао да много боље разуме моју позицију и позицију Србије него сто је разумео раније. Нисам био сам, имам и сведоке”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Упитан да ли људи разумеју проблеме са којима се суочава Београд, Вучић је рекао да верује да су људи све образованији и све бољи едуковани по питању проблема са којима се суочава Београд и онога што се збива.

Упитан у којој мери се проблем Косова и Метохије може одразити на развој економије Србије, Вучић је рекао да однос економије и Косова значајним делом међуусловљен.

„То смо знали и до сада. Успевали смо да некако да штитимо наше државне и националне интересе и да нам економија напредује најбрже у Европи”, рекао је Вучић.

Саучешће породици погинулог радника Крушика

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас саучешће породици радника Крушика, који је данас страдао у експлозији на полигону те компаније, и додао да се очекује комплетан извештај надлежних након увиђаја.

Уверен је, каже, да ће бити утврђена конкретна одговорност.

„Нисмо на влади имали никакву нову информацију. Чим сам чуо да се догодила експлозија, тражио сам извештај од надлежних и за смрт инжењера, за тешко стање другог и повреде трећег радника. Чекамо извештај”, рекао је Вучић на питање да ли је било неких нових информација у вези са данашњом експлозијом на седници владе, преноси Танјуг.

За компетан извештај још је, каже, рано, јер надлежни органи врше увиђај.

Реч је, навео је, о техничким стварима, требало је привезати жице, које су, вероватно погрешно биле спојене, али, истиче, ипак треба сачекати извештај.

„То су ствари које се дешавају са оружјем и увек ће се дешавати. Али, уверен сам да ће установити конкретна одговорност”, рекао је председник Србије и изразио саучешће породици погинулог радника.

За Србију би било нешто лакше да победи Трамп

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема сумње да би за Србију било „нешто лакше” када би на сутрашњим изборима у САД победио кандидат републиканаца и актуелни председник САД Доналд Трамп.

Вучић је на конференцији за новинаре, говорећи о косовском проблему, рекао да за Београд остају важни амерички избори на којима је, без сумње, фаворит демократски кандидат Џо Бајден, са којим, како каже, лично има коректне односе, али чија политика није била наклоњена Србији.

„Та политика и неће бити наклоњена Србији и то нема везе са добрим личним односима, то морамо да знамо”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он је навео да не мисли да је „сасвим реална” победа Доналда Трампа, али да није немогућа и да би за Србију то било „нешто лакше”.

„Победа Трампа би без сумње била нешто лакша и то није питање односа. Зато се чудим појединим људима који кажу 'шта ћемо ако победи Бајден'... Па нећемо ништа, али нисмо слепи, глуви и глупи да не видимо шта би било нешто лакше и боље за нас”, рекао је Вучић.

Он је навео да сви морамо да видимо и разумемо колико је тешка ситуација за нас и да нису идеалне ствари за нас у Европи и свету, наводећи као пример и кључне политичке факторе у Немачкој.

Како каже, ЦДУ има макар мало разумавања за тешкоће којима се суочава Београд, али други не.

Коментари6
71b7e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

unutrašnji dijalog o Kosovu
ZSO bezuslovna obaveza Prištine? Kako, kada je Kosovo lažna država, naša Južna pokrajina? Očigledno da je ZSO "alibi" ostavljena za krajnje sveobuhvatno obavezujuće rešenje: Kosovo-Tači če dati Vučiću formirnje ZSO (po zakonima-ustavu države KS)?, to će biti teg na vagi (pored Vašingtonske ekonomske normalizacije, Mini Šengena i sličnih zamajavanja) - da se proglasi "kompromis" o normalizaciji i potpisivanje obavezujućeg sporazuma za članstvo Kosova u UN itd.? Srbija pobedila - predala KiM?!
slamkamenac
Svaki Srbin treba da zna da Nemacka vec 30 godina i vise vodi neobjavljeni rat Srbiji, s jedinim ciljem unistenja Srbije, koliko je god moguce vise. Okretanje EU je samoubilacki i mazohisticki akt ovog naroda. Usput Nemacka se sve otvorenije okrece i protiv Rusije, doduse tu mnogo opreznije ali vise to ne skriva. Razlika medju nama je sto Rusi to vide i ne racunaju mnogo na EU dok smo mi slepi kod ociju.
Simić Dušan
@slamkamenac, razlika je u tome što Rusi imaju jaku vojsku i suverenitet. Da ne pominjem samoodrživost zbog prirodnih resursa i prodaje istih. Naša zemlja nema ni suverenitet ni teritorijalni integritet. Vojska nam je slaba i malobrojna. O ekonomiji i standardu ne bi ovom prilikom. Prošetaj se po Srbiji pa vidi kako narod živi i koliko ima. Nemoj samo da ideš po selima jer su prazna. Zbog svega toga, ne odlučujemo mi da li ćemo nešto ili ne. Mi smo okupirana zemlja u svim pogledima.
Radovanka
Ja mislim kad bi nam (ne daj bože) dali to pravo na kulturno umetničko društvo,fiskulturnu salu itd...nama ne bi ostalo ništa drugo nego da potpišemo "pravno obavezujući sporazum".
Раде Ковачевић
Немачка потстрекава Приштину да од Београда захтева признање независности Космета да би преговори о Космету били настављени. Српским признањем независности Космета Немачка уцењује Србију као кандидата за пуноправно чланство у ЕУ. За Немачку, независност Космета је случај суи генерис само зато што је за немачки хегемонизам у ЕУ од пресудног значаја да Србија буде територијално и етнички дезинтегрисана, економски зависна и политички потчињена. Нема Србија будућност у ЕУ којом руководи Немачка!
neka neka
Kakva teska situacija???

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља