Суботица – Породица Тандари из Хоргоша годинама производи и продаје алеву паприку, а њихови највећи купци су из Мађарске. Ове године, све је пошло наопако. Подбацио је род паприке, због чега јој је скочила цена, у међувремену је девалвирала форинта, а на све то муштерије из Мађарске због пандемије више не могу да долазе у једнодневне шопинг-посете.
– Тражња за паприком креће од септембра. У данима викенда минулих година продавала сам између 700 и 800 килограма алеве паприке дневно на тезги коју имамо на суботичкој пијаци. Цена јој је раније била око 1.500 форинти или 600 динара за килограм и суседима са севера то је било повољно. У Мађарској је паприка много скупља и није квалитетна као наша – прича нам Габријела Тандари.
Због мађарских купаца, који су преко увоза из Шпаније упознали димљену паприку, и њена породица је почела да на буковини дими своју паприку. Занимљиво је да су много купаца имали чак и из Калоче, која важи за неформалну мађарску престоницу паприке – њихова млевена паприка је национални и туристички бренд.
– Сви су знали да они одавде на тоне носе паприку и тамо само ударе свој знак. Чак се и њиховим великим произвођачима више исплатило да купују нашу паприку, препакују је и ставе свој жиг и тако је продају, само да не би изгубили сталне купце – прича Габријела.
Сада је ситуација значајно другачија, због чега трпе сви произвођачи из овог дела наше земље. Корона је затворила границе, а временске прилике обрале су род пре ратара.
– У добрим годинама, нама је потребно шест до седам килограма свеже паприке за килограм млевене. Ове сезоне, због слабијег квалитета, нужно је барем 10 килограма. Због тога је цена килограма млевене сада 800 динара или 2.400 форинти. И без затварања границе, таква цена је превисока за многе муштерије из Мађарске – објашњава Габријела Тандари.
Како истиче, многе од сталних муштерија са севера преко друштвених мрежа пропитују је да ли би могла да пренесе алеву паприку у Мађарску или да некога ангажује за то.
– То би значило додатни трошак на цену која је већ висока. Осим тога, сада је прелазак границе ризичан са већом количином намирница. Мађарски цариници сада имају више времена, баш детаљно претресају – каже уз горак осмех, али додаје да ће њена породица наставити да гаји паприку.
– Срећом, она се не квари брзо као воће или свеже поврће. Може да стоји и до годину дана. Ми паприку осушимо, отуцамо је и тако је складиштимо, а по потреби пред сваку продају је свеже мељемо. Надамо се да ћемо ово што сада имамо распродати до наредног рода – каже Габријела.