четвртак, 26.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 04.11.2020. у 22:00 Ј. Антељ - И. Албуновић

Да ли због короне треба обогатити брашно витамином Де

Стручњаци ипак подељени око мишљења да би витаминизирање хлеба, млека или сока од поморанџе било ефикасно у борби против ове болести
(Фо­то EPA-EFE/Julien de Rosa)

Научници Велике Британије апелoвали су на надлежне да размисле о иницијативи да се храна попут брашна и млека обогати витамином Де. То би, како сматрају, могло да допринесе успешнијој борби с ковидом 19.

Велики број, чак око половине Британаца има надостатак тог витамина. Иако лекари широм света препоручују да се што више користе суплементи, чини се да то не даје довољно резултата и да би додавање витамина у најосновније намирнице било корисно, пише „Гардијан”. Како је наведено у испитивањима, најбољи учинак би се остварио обогаћивањем пшеничног брашна.

Према неким студијама, низак ниво витамина Де доводи до већег ризика од заразе коронавирусом или до озбиљнијих последица инфекције. Лист наводи да су истраживачи у Шпанији, прошле недеље, установили да 82 одсто пацијената заражених короном (од 216 примљених на болничко лечење) има низак ниво витамина Де. Забуну ипак уносе и потпуно супротне студије према којима „ниво витамина Де има мало или нимало утицаја на ковид 19, грип и друге респираторне инфекције”.

Како пише „Гардијан”, британско министарство здравља већ 10 година не дозвољава да се тим витамином обогаћују намирнице попут млека, хлеба и сока од поморанџе, што је уобичајена пракса у Финској, Шведској, Аустралији и Канади.

– Сматрам да витамин Де не само што може да заштити од озбиљних последица болести, већ може да штити и од инфекције. Обогаћивање хране требало би пажљиво планирати како бисмо имали ефикасну примену, посебно јер поједини људи већ користе суплементе. Морамо пажљиво да одаберемо која ће то бити храна – нагласио је др Берет Дејвис, вођа групе научника који су покренули ту иницијативу.

Пулмолог др Едријен Мартино, професор на Универзитету „Краљица Мери“ у Лондону, који није члан Дејвисове групе, води клиничко испитивање како би установио утицај витамина Де на смањење ризика од ковида 19 или озбиљних последица болести. У студији започетој прошле недеље, пратиће се током зиме више од 5.000 људи.

– Препоручује се узимање суплемената витамина Де током зиме, док особе које припадају високоризичним групама треба да их користе целе године. Свесни смо да се већина људи не придржава тих препорука. Чак и ја понекад заборавим да их узмем – признаје Мартино.

Лист истиче да људски организам производи витамин Де као одговор на сунчеву светлост. У Великој Британији то значи да од октобра до марта морају да се ослањају на друге изворе витамина Де: масну морску рибу, јаја и додатке у исхрани. Неке намирнице, попут житарица за доручак и печурака, обогаћене су витамином Де, док социјално угрожене категорије становништва у тој земљи имају право на бесплатне мултивитамине. Бело брашно у Британији већ се обогаћује витаминима Бе 1 и Бе 3, а од прошле године разматра се и могућност додавања фолне киселине, како би се спречили урођени недостаци у мозгу и кичми.

Слична иницијатива потекла је прошле године у Србији, када је предложено да се бело брашно обогаћује фолном киселином. Према незваничним информацијама, за сада тај предлог није конкретизован, а наводно се чека усвајање правилника којим би се регулисала та област. Зато и нема конкретних одговора надлежних да ли би и код нас, у борби са наведеним вирусом, могао да буде спроведен британски предлог.

Како су рекли стручњаци, фортификација брашна рецимо фолном киселином показала се као економски исплатива, јер не утиче на крајњу цену производа, а представља уштеду за државу која се одлучи на такве мере. Домаћи произвођачи истакли су да је обогаћивање брашна једноставан поступак и да је већ 15 млинова у Србији овладало тим начином производње, али да цела друштвена заједница треба да буде упозната са процесом и бенефитима обогаћивања брашна.

Студија коју је спровео Универзитет у Бирмингему 2019. Године, под руководством Магде Агијар, показала је да би се број случајева недостатка витамина Де у наредних 90 година смањио најмање 25 одсто уколико би се усвојила препорука да се брашно обогаћује, што би уједно донело уштеду од 65 милиона фунти. Професор Луис Леви, шеф нутриционистичког одсека британског министарства здравља, пре три године је изјавио да нема довољно доказа да ће витамин Де смањити ризик од респираторних инфекција, уколико се да сагласност да се тај витамин додаје у неке основне животне намирнице.

Коментари5
b93a2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Браво
Паметан предлог, сетиће се многи који сад газе девету деценију живота који није био лак, сетиће се 50их година прошлог века када се у школама рибље уље давало на кутлачу свима, то су ти витамини па и витамин Д који данас неки лекари болешљивој деци преписују дневна потреба пута десет. Идеја да се намирнице у општој употреби појачају са суплеметима паметна је идеја. Ништа ту не може да штети осим фармако индустрији која ће игубити део клијената.
А. Илић
Који бесмисао ?? Постоје системске болести које траже потпуну елиминацију витамина "Д" јер је он високо увећан - те је пацијентима строго забрањена конзумација суплемената који садрже витамин "Д". Њега има додатог и у обичној храни - млеку, маргарину, муслију,... Једна од таквих болести је Саркоидоза.
Lillah
Opasan predlog. Postoje brojne kontraindikacije za uzimanje ovog suplementa. U pomami za vitaminom D vrlo malo se piše o opasnosti po neke bolesti.
dusan1
Zar nebi bilo mnogo jednostavnije da se umesto obogaćivanja hrana ne osiromašuje ? Da se mleko (bogato vitainom D ) prodaje sa min 3,5% masnoće kao što se od proizvođača otkupljuje a brašnu i pivu umesto dodavanja ne oduzimaju vitamini iz B grupe ?
profesionalni komentator
Prvo i prvo, jako je teško, praktično nemoguće pokriti dnevne potrebe za vitaminom d preko ishrane, drugo i drugo vitamin d iz prirodne hrane se mnogo bolje apsorbuje nego vitamin d proizved u laboratoriji, treće i treće vitamin d je moguće uskladištiti u organizmu, pošto se rastvara u mastima, dakle naprosto izađite napolje i šetajte po sunčanom danu što više da bi napravili zalihu ovog vitamina za tmirne dane kada nećete moći da se osunčate

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља