Ваљево – Незадовољни одлуком градског Штаба за ванредне ситуације да се од 29. октобра ограничи радно време угоститељских објеката до 21 час, више од 40 ваљевских угоститеља потписало је захтев да им се дозволи рад до 23 сата. У образложењу захтева који су предали Градској управи власници локалних кафића и ресторана навели су да у Ваљеву ради преко стотину угоститељских предузетника и да од марта ове године ниједан није био инфициран короном, као што то није био случај ни са једним од хиљаду запослених. „На сајту Светске здравствене организације не постоји ниједан доказ, клинички испитан, да су ресторани, барови, кафићи... жаришта короне. Истина је да окупљања у неконтролисаном броју представљају жаришта короне, што је пропуст надлежних органа власти”, указано је у захтеву, уз критику лоше примене казнене политике. Ваљевски угоститељи подсећају и да у граду на Колубари има више од 20 кладионица и питају каква је разлика између ресторана, барова, кафића и кладионица у смислу простора и окупљања. Тврде да нема разлике, а кладионицама је дозвољен дужи рад.
Штаб за внредне ситуације је овај захтев угоститеља није прихватио. Разлог је продужење ванредне ситуације због повећања броја оболелих. Само у четвртак забележена су 54 нова случаја док је 31 особа била на болничком лечењу, а 497 у кућној изолацији, па је процењено да нема оправдања за ублажавањем мера.
Угоститеље као да је неко таргетирао у овој епидемији, оцењује Ђорђе Момић, власник кафеа-пицерије „Корнер”.
– Угоститељство је лепа професија која је током епидемије проказана као извор заразе. То није истина, ми се трудимо да гостима удовољимо, да буду опуштени, да се веселе, да осете ужитак који живот чини лепим – истиче Момић. Он додаје да би угоститељи волели да им неко објасни који су основни услови за увођење ванредне ситуације у некој локалној самоуправи и зашто је она уведена у Ваљеву, а више није на снази у осталим општинама Колубарског управног округа.
Ваљевска економија је на ниским гранама, град почиње да личи на паланку, у девет сати увече више се нико не може видети на улицама, указује Горан Јовић, власник кафића „Кнез”.
– Скраћење радног времена не угрожава само угоститеље, то „осећају” и продавнице и дисконти пића и пивара и музичари, месари, фризери, маникири, таксисти... То је ланац који је погођен овом рестрикцијом – истиче Јовић и додаје да се залаже да се радно време угоститељских објеката врати на старо, до 23 сата и да се сви строго придржавају прописаних мера.
Владимиру Ранковићу, закупцу ресторана „Ловачки дом”, чини се да су градске власти одабрале угоститеље као „најлакшу мету” и да надлежни нису очекивали да се било ко побуни о том питању.
– Ми ћемо сигурно предузети нешто да се бранимо, да бранимо наше послове и запослене... – поручио је Ранковић. И додао да циљ угоститеља није супротстављање и обарање мишљења стручњака, али да сматрају да је потребно преиспитивање и контрола спровођења мера које су прописане, уз враћање угоститељима права да нормално раде у условима које епидемија дозвољава.