понедељак, 18.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 12.11.2020. у 20:45
ИСХРАНА

Арома басмати пиринча

Укусан, здрав и цењен у кухињама целог света, погоднији је за дијабетичаре
(Фотографије Пиксабеј)

Басмати пиринач је аутохтони дугозрни пиринач пореклом из Индије и Пакистана где се и данас узгаја. То је пиринач са заштићеног географског подручја. Око 70 одсто производње басмати пиринча долази из Индије (мањи део као органски), док је остатак из Пакистана. Веома је укусан и мирисан, и као такав цењен у кухињама целог света. Ако волите рижото, обавезно пробајте басмати.

Многе земље користе усеве пиринча сопственог узгоја добијеног од басмати пиринча, али ниједан се тако не може звати. Нажалост, немају ни његове највредније особине, што свакако утиче да је оригинални басмати доста скупљи од свих осталих.

Басмати пиринач има специфичан, веома пријатан укус и мирис који изазива ароматично једињење 2-ацетил-1-пиролин. Зрна басмати пиринча садрже природно око 0,09 ппм (енгл. parts per million – означава милионити део једне целине) овог ароматичног хемијског једињења, што је око 12 пута више од нивоа сорти не-басмати пиринча.

Ова природна арома се такође налази у сиру, воћу и другим житарицама. Током кувања ниво 2-ацетил-1-пиролина опада. Намакање пиринча 30 минута пре кувања омогућава 20 одсто краће време кувања и задржава више ароме у куваном пиринчу.

Басмати пиринач дугог зрна има средњи гликемијски индекс (ГИ) између 56 и 69 за разлику од јасмин и обичног белог пиринча са гликемијским индексом 89. Због тога је погоднији за дијабетичаре.

Постоји неколико сорти басмати пиринча, прилагођених местима где се узгајају, у Индији и Пакистану. Од пре пар година у остатку света узгајају се хибридне сорте настале укрштањем басматија и локалних сорти пиринча. Циљ је да се добије нижи гликемијски индекс и побољша аромa локалних сорти.

Басмати пиринач има следеће карактеристике:

прво што приметите када отворите амбалажу јесте његов мирис, који обични пиринач нема

постоје разне сорте овог пиринча: браон, бели, органски гајен… то су старе сорте и нису ГМО

не изазива алергије и не подиже шећер у крви као обичан пиринач, прихватљив је за дијабетичаре

има већу цену од било ког другог пиринча

када га купујете, уверите се да има сертификат, јер су могуће злоупотребе, пошто фирме које пакују пиринач могу да покушају да мешају басмати са другим пиринчем сличног облика

басмати се кува у мање воде и мање је упија, па је потребно више пажње када га кувате

мањи ГИ је због мање количине скроба у њему, а то опет значи да је мање лепљив

Нећу да кажем да се басмати пиринач кува једноставно. Резултат треба да буде мек, паперјаст пиринач раздвојених зрна.

Добро га оперите неколико минута да изађе непотребан скроб, да се не лепи током кувања. С обзиром на то да басмати мање упија воду него обичан пиринач, посолите га пре него што додате воду. Добро поклопите лонац у којем га кувате, да пара не излази напоље током кувања.

Уживајте!

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари3
e9de0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

stanislavsr
Pored cele ove priče,koja je tsčna,brend Basmati su zaštitile SAD!
Dr Zoran Markovic
Pa i Slovenci i Cesi su zastitili sljivovicu kao njihovo nacionalno pice; hrvati pokusavaju da zastite ime Nikole Tesle kao hrvatski brend, ... Ima toga jos puno. Ako je neko nesto zastiti, mozda je zaista njegovo, a mozda se radi o mangupskoj kradji ...
Sasha Bakker
U Jasnino poznavanje nutricionizma se ne mešam, ali bi bilo lepo da se ni ona ne petlja u kulinarstvo! Rižoto se pravi od rižoto pirinča, koji je okrugao i upija jako puno tekućine i zbog toga jelo bude veoma kremasto. Najpoznatiji rižoto pirinač dolazi iz Italije. Basmati se sprema na puno različitih načina, ali se nikada ne kuva da bude mekan i raskuvan.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља