четвртак, 26.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 18.11.2020. у 19:52 А. И.

По­но­во по­че­ла про­из­вод­ња у фа­бри­ци обу­ће „Ле­о­нар­до”

Ита­ли­јан­ски вла­сник рад­ни­ци­ма још ду­гу­је не­ис­пла­ће­не за­ра­де, као и от­пре­ми­ну на­кон што их је про­гла­сио тех­но­ло­шким ви­шком
”Леонардо”, архивска фотографија (Фото Никола Тумбас)

Су­бо­ти­ца – Ита­ли­јан­ски про­из­во­ђач екс­клу­зив­не обу­ће „Ле­о­нар­до” по­но­во је по­кре­нуо про­из­вод­њу у Су­бо­ти­ци. На по­сао су вра­ће­на 33 рад­ни­ка, што је тек пе­ти­на за­по­сле­них ко­ји су ра­ди­ли у по­го­ни­ма по­чет­ком ове го­ди­не и до по­чет­ка кри­зе у про­из­вод­њи.

Фа­бри­ка „Ле­о­нар­до”, ко­ја про­из­во­ди гор­ње де­ло­ве обу­ће за ма­тич­ну ита­ли­јан­ску фир­му „Па­кер­сон”, али је ра­ди­ла и за брен­до­ве по­пут „Ва­лен­ти­на” и „Гу­чи­ја”, пре­ста­ла је са ра­дом то­ком мар­та и апри­ла и ње­не ма­ши­не су ми­ро­ва­ле све до овог но­вем­бра. Зва­нич­но обра­зло­же­ње је би­ло да је због епи­де­ми­је ви­ру­са ко­ро­на, чи­је је јед­но од нај­ве­ћих жа­ри­шта би­ла Ита­ли­ја, до­шло до по­ре­ме­ћа­ја у про­из­вод­њи, али и у пла­сма­ну ро­бе, јер је до­шло до за­тва­ра­ња тр­жи­шта Ру­си­је и арап­ских зе­ма­ља за њи­хо­ве про­из­во­де. Вла­сник је у мар­ту по­слао пи­смо за­по­сле­ни­ма у Ср­би­ји да не же­ли да им да от­каз, да су му по­треб­ни јер на­ме­ра­ва у сеп­тем­бру да на­ста­ви про­из­вод­њу.

Ипак, део рад­ни­ка твр­дио је да су про­бле­ми у по­сло­ва­њу на­ста­ли још пре ко­ро­не, по­чет­ком го­ди­не, ка­да им је ја­ну­ар­ска за­ра­да, ко­ја се кре­ће око ми­ни­мал­ца, ис­пла­ће­на на ра­те. Ве­ли­ки део рад­ни­ка на­пу­стио је пред­у­зе­ће у по­тра­зи за но­вим по­слом, а ка­ко је остао без ви­ше од 10 од­сто рад­ни­ка фа­бри­ка, „Ле­о­нар­до” ни­је мо­гао да оче­ку­је ни по­моћ Вла­де Ср­би­је. Осим син­ди­ка­та, та­да се у ре­ша­ва­ње про­бле­ма рад­ни­ка ко­ји су оста­ли без по­сла, као по­сред­ник, укљу­чио и град­ски за­штит­ник гра­ђа­на.

У пред­у­зе­ћу са­да ка­жу да им вла­сник ни­је до­зво­лио да се огла­ша­ва­ју за ме­ди­је, али се на­да­ју да ће за ме­сец, два про­из­вод­ња би­ти на­ста­вље­на у пу­ном оби­му.

Ме­ђу­тим, део рад­ни­ка од „Ле­о­нар­да” и да­ље по­тра­жу­је не­ис­пла­ће­не за­ра­де, али и от­прем­ни­не на­кон што су про­гла­ше­ни тех­но­ло­шким ви­шком. Ка­ко за „По­ли­ти­ку” об­ја­шња­ва Иштван Ху­ђи, пред­сед­ник Са­ве­за са­мо­стал­них син­ди­ка­та Су­бо­ти­це, рад­ни­ци по­тра­жу­ју сво­ја пра­ва и пу­тем су­да, а они­ма ко­ји су вра­ће­ни на по­сао по­ну­ђе­но је да се за­о­ста­ли но­вац ис­пла­ти кроз не­ко­ли­ко ра­та. „Оче­ки­ва­но је би­ло и да по­сло­да­вац вра­ти на по­сао ис­ку­сне рад­ни­ке ко­ји су об­у­че­ни за ову вр­сту ве­о­ма ску­пе про­из­вод­ње. Ва­жно је да је про­из­вод­ња по­но­во по­кре­ну­та и да љу­ди има­ју при­ли­ку да ра­де”, ка­же Ху­ђи.

Фа­бри­ка „Ле­о­нар­до” отво­ри­ла је свој пр­ви по­гон у Су­бо­ти­ци 2003. го­ди­не и до овог про­ле­ћа по­сло­ва­ла је без про­бле­ма, а у је­ку про­из­вод­ње за­по­шља­ва­ла је око 150 рад­ни­ка.

Коментари0
1ec72
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља