субота, 16.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 24.11.2020. у 15:30 Милош Лазић
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Пост за трпезом

До Божића, у наредних шест недеља на тесту су снага вере и снага воље верника
(Фото Пиксабеј)

У суботу, 28. новембра, почиње Божићни пост: потрајаће шест седмица и други је по дужини у православном календару. До 7. јануара, до празника у славу Рођења Исуса Христа, придржаваће га се свештеници, посвећени хришћани, поштоваоци традиције, чак и неки иноверци, али не и калуђери, јер они и иначе посте свих 365 дана у години, а оскудне оброке одувек припремају на води, осим за велике празнике када се „омрсе” с парченцетом рибе.

Одмах ваља нагласити да пост није морање, а када неко ипак истраје у том искушењу назову га подвижником! Поста су разрешени болесни и стари, труднице, мала деца и путници, али нико неће бацити анатему на оног ко се уздржава од мрсне хране само прве и последње седмице. Јер, тај ритуал има два дела, а други, можда и важнији, упућује вернике и људе добре воље на – уздржавање од злих примисли. А да је надвладавање зла важније може се открити у „Требнику” Српске православне цркве, у којем се затекла чак и – Молитва за наше непријатеље!

У 17. столећу нашим крајевима је виленио извесни Џон Смит, представљао се као путописац (а био ухода заогрнута монашким хабитом), који је забележио да је у Србији затекао веома побожан народ који пости дуже од двеста дана годишње. Тако стоји и у црквеном календару, али могуће је и да велечасни није умео да уочи разлику између поста, с једне, и глади изазване бедом због отетих харача и разрезаних пореза, с друге стране.

Пост је дуго био „ван закона”, мада се тим подвигом никада нико није хвалисао, а вратио се у срца и на наше трпезе тек када је одзвонило „старом ненародном режиму”. Али то старо исказивање посвећености вери донекле се изменило с растом стандарда, па се данас пости с јелима која су таква да би пристајала и сваком другом дану у години, па и празнику. Ових неколико јела на које подсећамо рецептима сведоче о томе.

(Фото Википедија)

Бијали

Ово је специјалитет јеврејске (аскенашке) кухиње који су с неким другим баштинила браћа хришћани, у којем је укус обојен луком. Имате четири главна састојка: воду, брашно, со и квасац. То се замеси. Тесто се остави по страни, да нарасте. Онда се премеси, па раздели на једнаке лопте, отприлике величине јајета. Свака се лопта ређа на дрвену плочу и остави да нарасте још једном. Онда се ређају по столу и сваки бијали се обликује руком да се направи удубљење, које се пуни црним или белим луком. Затим се ставља у врелу рерну, а пече се 7 минута.

(Фото Д. Илић)

Пита савијача с киселим купусом

Узмите главицу киселог купуса, добро га оцедите од расола и ситно исецкајте (купус рибанац нипошто). Исецкан купус се продинста на уљу и дода млевени бибер, а ко воли насецка и белог лука. Танке, посне коре поспите с мало зејтина, на њих ставите припремљен купус, умотајте и ставите у плех да се пече. Када је испечена, покријте је платненом кухињском крпом да мало одстоји, па тек онда сеците на жељене комаде.

Коментари3
76075
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Саша Микић
Пост нема никакве везе са вером, пошто тако нешто срећемо широм планете. Пост је, барем код нас, у време када треба преживети од жетве до пролећа, па добро дође да се храна приштеди. Због тога су баш у том периоду највећи постови. Има она добра изрека: ''Грех не улази на уста, већ излази из уста!'', а ја додајем да је џаба јести посно, ако су ти мисли и делања грешни. Такође се сетих да сам видео у ''Магазину'' рецепте за посна јела из Хиландара и видех да би пре испостили новчаник него тело.
Dragoljub
Пост и молитва су два најача оружја сваког православца. Зими се мање ради физички па је лакше издржати пост.
Бранислав Станојловић
И пред крај осме деценије за трпезом, али не и другде.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља