субота, 23.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 29.11.2020. у 21:31 Данијела Давидов-Кесар
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: др Вера Стоиљковић, директорка Института „Торлак”

„Торлак” може до своје вакцине против короне

Већ је произведено око 100.000 доза вакцине „торваксфлу” против грипа.- Од почетка пандемије, закључно са 24. новембром, Институт „Торлак” је пружио више стотина хиљада услуга ПЦР тестирања
Вера Стоиљковић (Фото: А. Васиљевић)

У борби против вируса корона једини спас у овом тренутку читаво човечанство види у потенцијалним вакцинама чија је израда у току. Док се чека да нека од њих добије дозволе званичних светских институција, стручњаци саветују грађане да се придржавају епидемиолошких мера, попут ношења маски и држања дистанце, али и да се вакцинишу против грипа, јер се страхује какав би сценарио у болницама могао да буде уколико пацијенти оболе од оба вируса. Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак” ове године је после паузе од 15 година произвео домаћу вакцину против грипа, а постоје индиције да би управо ова институција са неким од иностраних произвођача вакцина против ковида 19 могла, уз улагање у погоне, да се укључи временом и у тај посао. У разговору за „Политику” др Вера Стоиљковић, директорка Института „Торлак”, наглашава да су они до овог тренутка произвели око 100.000 доза своје вакцине „торваксфлу” против грипа и да је планирано да се до краја сезоне 2020/2021 произведе око 250.000 доза овог цепива.

Какво је интересовање грађана за добијање ове вакцине?

Вакцина „торваксфлу” против грипа (фрагментисани вирус, инактивисана) на располагању је грађанима у домовима здравља од 15. октобра. Прецизнијим информацијама о планирању, расподели и самој потрошњи вакцине располаже Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”, али према нашим информацијама, грађани Србије се радо опредељују за „Торлакову” вакцину и до сада су потрошене значајне количине наше вакцине.

Због чега су ове вакцине намењене популацији од 18 до 65 година? То је мало збунило јавност.

Поступак регистрације вакцине је такав да се она првобитно региструје за одређени популациони опсег, а касније се узрасне групе које могу да користе ову вакцину у имунизацији проширују. За нашу вакцину против грипа урађена је клиничка студија и регистрација која обухвата популацију од 18 до 65 година, што је потврђено клиничким испитивањем које је спровео Институт „Торлак” у сарадњи са Светском здравственом организацијом и Министарством здравља Србије.

У медијима је било изјава неких лекара да Торлакније произвео сам ту вакцину већ да је добио компоненте које су само „смућкане” у лабораторији. Колико има истине у томе?

Наша вакцина против грипа је у потпуности произведена у Институту „Торлак”, почев од активне компоненте до финалног производа. У претходном периоду, као учесник глобалног акционог плана за производњу вакцине против грипа, Институт „Торлак” је, у складу са смерницама добре произвођачке праксе, изградио погон за производњу вакцине против грипа, поставио технологију производње вакцине, направио своју вакцину, обавио сва претклиничка и клиничка испитивања и након извршене инспекције Министарства здравља и детаљне и ригорозне процене регистрационе документације, добио дозволу за лек коју је издала Агенција за лекове и медицинска средства Србије.

Да ли је ова домаћа вакцина против грипа безбедна?

Клиничке студије су доказале да је домаћа вакцина против грипа безбедна и ефикасна на сва три соја вируса грипа.

После производње ове вакцине многи се питају да ли Институт „Торлак” има капацитете да може да производи и вакцину против короне?

Институт „Торлак” поседује знање и искуство у производњи вакцина, тако да би постављање нових технологија производње вакцина могло да буде спроведено у нашој установи, свакако уз сарадњу са за то надлежним институцијама и уз неопходна финансијска улагања.

Када се појави инострана вакцина против ковида која захтева специјалне услове чувања на температури од минус 80 степени Целзијусових, да ли би за то био надлежан Торлак” и имате ли погон где би она могла да се одложи и дистрибуира?

Институт „Торлак” поседује сертификат о хладном ланцу, па у складу са тим познаје и могућности за складиштење свих типова вакцина на различитим температурним режимима. Уз помоћ Владе Републике Србије, Министарства здравља, Светске здравствене организације и ови капацитети ће на време бити унапређени, обезбеђени и спремни за пријем, складиштење и дистрибуцију вакцина.

У јавности су се појавиле информације да Русија нуди Србији заједничку производњу вакцине против ковида „спутњик 5. Да ли је неко контактирао са вама и иницирао сарадњу?

Уколико буде дошло до сарадње овакве врсте, јавност ће свакако бити благовремено обавештена.

Ваша установа уради велики број тестирања на ковид 19. Колико дневно урадите ПЦР тестирања?

У националној референтној лабораторији Института „Торлак”, на дневном нивоу се у просеку обави више хиљада анализа ПЦР тестова за дијагностику вируса САРС-ЦоВ-2, што директно зависи од броја примљеног биолошког материјала (орофарингеалних брисева) из здравствених установа, као и од дневног броја захтева за комерцијалним тестирањем које се спроводи у Институту „Торлак” у току конкретног дана.

Да ли сте повећали капацитет за тестирање? Има ли повећаног интересовања грађана за такозвано комерцијално тестирање?

Капацитет тестирања ће бити и већи када стигне опрема коју је обезбедила Влада Србије, а чија набавка је у току. На основу тога ће такозвана ручна екстракција бити замењена аутоматском, чиме ће сам поступак добијања резултата бити бржи и једноставнији. Имајући у виду период од када се на Институту „Торлак” пружају комерцијалне услуге тестирања ПЦР молекуларном методом на инфекцију вирусом САРС-ЦоВ-2, осцилације у броју пружених предметних комерцијалних услуга нису велике. Суштински, уколико упоредимо број захтева за пружањем исте услуге током претходних месеци текуће године, интересовање за комерцијално тестирање није повећано.

Тестирање мора да се закаже или може да се дође без заказивања? Може ли ту да се тестира и особа која има симптоме короне, а да не мора да плати услугу?

У Институту „Торлак” заказивање термина врши се путем онлајн апликације Е-управе. И поред тога у Институту „Торлак” грађани могу да обаве комерцијално тестирање на постојање заражености вирусом САРС-ЦоВ-2 и без претходног заказивања термина. Узимајући у обзир чињеницу да „Торлак” у оквиру обављања своје основне делатности, не поседује предковид амбуланту, могућност успостављања тог основа за тестирање не постоји, па самим тим не постоји могућност лекарског прегледа особа за које постоји сумња да су заражена болешћу ковид 19, па тако ни могућност успостављања основа за тестирање.

Колико сте од почетка пандемије урадили анализа тестова?

Од почетка пандемије закључно са 24. новембром, Институт „Торлак” је пружио више стотина хиљада услуга ПЦР тестирања на ковид 19.

Од када се појавио ковид 19 лекари често саветују грађанима да превентивно узимају пробиотике, а то је неопходно ако пију антибиотике. Институт „Торлак” има један од најстаријих препарата те врсте?

То је „лиобиф”, дијететски производ са традицијом дугом пет деценија. Намењен је свим узрастима и утиче на побољшање здравља читавог организма. Стимулише имуни систем, поспешује искоришћавање хранљивих материја, синтезу витамина и избацивање токсина. Изузетно је делотворан у превенцији и лечењу цревних инфекција. Не садржи глутен. Препоручује се код дијареје одојчади, деце и одраслих, поремећаја цревне флоре изазваних антибиотицима, хемио и радиотерапијом, негативних ефеката дијете, неправилне исхране и стреса, повећаног холестерола и триглицерида у крви, хроничних рецидивирајућих афти, као и превентивно пре и у току путовања. Може се користити у трудноћи и периоду дојења.

Многи људи су после прележане короне добили оштећење срчаног мишића. Лекари, да би били сигурни да ли је проблем искључиво изазвао ковид или је, можда, тегобе изазвао неки други вирус, као што је коксаки, шаљу пацијенте да се уради анализа на постојање коксаки вируса. Каква је процедура у вези са тим тестирањем?

Пацијенти који имају оверени упут лекара, долазе на Институт „Торлак” , где се узима крв пацијента за анализу са сумњом на постојање коксаки вируса. Потребно је две до три недеље за добијање резултата анализа од тренутка од када је узета крв пацијента. Грађани који имају оверен упут лекара не плаћају анализу, док се на сопствени захтев анализа може обавити и комерцијалним путем.

 

Израда аутовакцина „лечи” уринарне инфекције

Могу ли и даље особе које имају проблеме са учесталим уринарним инфекцијама у „Торлаку” да добију аутовакцину и тако се реше тегоба?

Кандидати за израду аутовакцине су пацијенти који имају учестале бактеријске инфекције урогениталног система, коже и неких респираторних слузница, а које лоше реагују на уобичајену антибиотску терапију или су алергични на бројне антибиотике. Процес справљања имуномодулаторне терапијске аутовакцине траје од 8 до 10 недеља. Аутовакцина не може да се примењује код пацијената са активном туберкулозом, малигнитетом и аутоимуним процесима.

АНТРФИЛЕ2

Нема несташице серума

Летос је било доста прича о томе како недостаје антисерум који се даје у случају уједа змија. Зар ваш институт више не прави те серуме?

Институт „Торлак” више од две и по деценије прави серум против змијског уједа „виеквин”. У складу са захтевима здравствених установа, Институт „Торлак” производи довољну количину серума неопходну за заштиту становништва Србије од змијског уједа, па у складу са тим није било несташица. Поред наведених производа, Институт „Торлак” производи и све врсте алергена, велики број подлога и пет бактеријских вакцина, од којих су четири уврштене у важећи календар обавезне имунизације и то „бе-се-же” вакцина лиофилизована, „тетаваксал” вакцина против тетануса, „дитеваксал” вакцина против дифтерије и тетануса, као и „дитеваксал” вакцина против дифтерије и тетануса за одрасле, а ту је и „алдипете” вакцина против дифтерије, тетануса и великог кашља.

Коментари11
52ab0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Као у бајци
Овде све функционише. Само, када се ствари погледају у стварности, изгледа поприлично другачије. Зашто је свим шефовима потребно да ситуацију, благо речено, улепшавају. Па сви знамо у каквом блату се налазимо. Изношење чињеница би пуно помогло у погледу поверења онима који су умислили да су изнад облака. Али, приче обичних грађана до тих висина не стижу . Можда су опијени својом висином или су постали глуви и слепи на стварност!!!
istina
Sprečite uzrok korone pa neće biti korone. Radite toksikološke analize.
Frlic
Torlak je ustanova od respekta.Obavezno ga sačuvati!
komentar
Torlakove vakcine su bile popularne, verovali smo im i primali ih sa poverenjem jer su bili odgovorni, strogo su kontrolisali svoje proizvode ! Cija je bila namera da ovaj sistem urusi i prodaje, ne znam ? Ali da to nije trebalo uciniti, vidi se sada ! Dakle, ,,U se i u svoje kljuse gde god je to moguce!,,
Бинср
Торлак је власништво фармацеутске куће Новартис. Дакле није наш. Немојте да користите стари назив и тако доводите људе у заблуду да је Торлак и даље у државном власништву.
Pitam
Je l' mozes to da dokazes ?
Деда
Торлак је још у државном власништву !!!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља